dodatek 250 dla pracownika socjalnego w placówce op-wych

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
Klaudyna

dodatek 250 dla pracownika socjalnego w placówce op-wych

Post autor: Klaudyna »

Witam
od przyszłego miesiąca mam podjąć zatrudnienie w placówce op-wych jako pracownik socjalny.
jest to moja pierwsza praca na tym stanowisku.
Czy przysługuje mi dodatek 250 zł? Kto go płaci? Pracodawca? Dyrektor od razu zaznaczył, że dodatku nie będę mieć.
Co możecie mi doradzić?
Pozdrawiam
Klaudia
bEATA***

Re: dodatek 250 dla pracownika socjalnego w placówce op-wych

Post autor: bEATA*** »

Klaudia, dodatku mieć nie będziesz, po prostu w placówce nie przysługuje, tylko w ops-ach!
Klaudyna

Post autor: Klaudyna »

a Ministerstwo na to:
https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna ... ia-250-zl/

na stronie jest m.in.:
W związku z powyższym pracownicy socjalni zatrudnieni w powiatowych centrach pomocy rodzinie lub innych jednostkach organizacyjnych (domach pomocy społecznej, placówkach opiekuńczo - wychowawczych, środowiskowych domach samopomocy) posiadają uprawnienie do dodatku, jeśli spełniają pozostałe warunki określone w art. 121 ust. 3a ustawy o pomocy społecznej.
Na co dzień będzie realizowana praca socjalna. Będę chodzić na wywiady do rodziców dzieci, będę pomagać im w poprawie sytuacji rodzinnej w celu powrotu dziecka do rodziny. Podejmowane będą działania wobec młodzieży opuszczającej placówkę.

Zewsząd słyszę, że w placówkach pracownikowi socjalnemu nie należy się ten dodatek, ale mi się wydaje, że jednak powinien być...
Wojtek.

Post autor: Wojtek. »

Droga Klaudyno,
niestety uważam, że przytoczona przez Ciebie (link) wykładnia MPiPS odnosi się do Ustawy o pomoy społecznej przed zmianami. Placówki opiekunczo - wychowawcze nie są od 2012 r (wejście w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej) jednostkami organizacyjnymi pomocy społecznej, dlatego przytoczony przepis nie jest podstawą do wypłacania dodatku dla prac. socj. w p.o.w. Niestety ;)
Pozdr.
ODPOWIEDZ