Witam
od przyszłego miesiąca mam podjąć zatrudnienie w placówce op-wych jako pracownik socjalny.
jest to moja pierwsza praca na tym stanowisku.
Czy przysługuje mi dodatek 250 zł? Kto go płaci? Pracodawca? Dyrektor od razu zaznaczył, że dodatku nie będę mieć.
Co możecie mi doradzić?
Pozdrawiam
Klaudia
dodatek 250 dla pracownika socjalnego w placówce op-wych
Re: dodatek 250 dla pracownika socjalnego w placówce op-wych
Klaudia, dodatku mieć nie będziesz, po prostu w placówce nie przysługuje, tylko w ops-ach!
a Ministerstwo na to:
https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna ... ia-250-zl/
na stronie jest m.in.:
Zewsząd słyszę, że w placówkach pracownikowi socjalnemu nie należy się ten dodatek, ale mi się wydaje, że jednak powinien być...
https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna ... ia-250-zl/
na stronie jest m.in.:
Na co dzień będzie realizowana praca socjalna. Będę chodzić na wywiady do rodziców dzieci, będę pomagać im w poprawie sytuacji rodzinnej w celu powrotu dziecka do rodziny. Podejmowane będą działania wobec młodzieży opuszczającej placówkę.W związku z powyższym pracownicy socjalni zatrudnieni w powiatowych centrach pomocy rodzinie lub innych jednostkach organizacyjnych (domach pomocy społecznej, placówkach opiekuńczo - wychowawczych, środowiskowych domach samopomocy) posiadają uprawnienie do dodatku, jeśli spełniają pozostałe warunki określone w art. 121 ust. 3a ustawy o pomocy społecznej.
Zewsząd słyszę, że w placówkach pracownikowi socjalnemu nie należy się ten dodatek, ale mi się wydaje, że jednak powinien być...
Droga Klaudyno,
niestety uważam, że przytoczona przez Ciebie (link) wykładnia MPiPS odnosi się do Ustawy o pomoy społecznej przed zmianami. Placówki opiekunczo - wychowawcze nie są od 2012 r (wejście w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej) jednostkami organizacyjnymi pomocy społecznej, dlatego przytoczony przepis nie jest podstawą do wypłacania dodatku dla prac. socj. w p.o.w. Niestety
Pozdr.
niestety uważam, że przytoczona przez Ciebie (link) wykładnia MPiPS odnosi się do Ustawy o pomoy społecznej przed zmianami. Placówki opiekunczo - wychowawcze nie są od 2012 r (wejście w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej) jednostkami organizacyjnymi pomocy społecznej, dlatego przytoczony przepis nie jest podstawą do wypłacania dodatku dla prac. socj. w p.o.w. Niestety

Pozdr.
Oprócz dodatek 250 dla pracownika socjalnego w placówce op-wych - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Zwolnienia po zamianie na 14-stkę?
Czy zasiłek pielęgnacyjny jest uposażeniem rodziny
miejsce w placówce
czy kierowca może sam przewozić dziecko?
kwalifikacja do adopcji dzieci z rodzin zastępczych
Projekt nowelizacji ustawy o wspieraniu rodziny i systemi
wychowanka w ciąży
Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej
50 lat mineło
PŁACE
KONFERENCJA POPOWO 2014
praca na wyjazdach
Szkolenie Elbląg 01 lipca 2014r - zamówienia publiczne
Szkolenie Elbląg 01 lipca 2014r - zamówienia publiczne
Szkolenie Elbląg 25 czerwca 2014- Zwiększenie skuteczności p
odpłatność rodziny dyrektora RDDz.