Zwolnienia po zamianie na 14-stkę?

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
Zrozpaczeni

Zwolnienia po zamianie na 14-stkę?

Post autor: Zrozpaczeni »

Mamy placówkę 30 osobową.Są plany zmiany na 14 osobową. Na wszystkich padł blady strach,bo chyba bedą zwolnienia.
Ilu wychowawców trzeba do placówki 14 osobowej??
Jest administracja-sekretarka,intendentki,mamy kierowcę,kucharki,sprzataczkę,praczkę,wychowawców 14-tu,psychologa,pedagoga,pracownika socjalnego.Ilu i kto zostanie?
marcin75

Re: Zwolnienia po zamianie na 14-stkę?

Post autor: marcin75 »

Witam. Nie znam dokładnie waszej sytuacji. U mnie na 30 dzieciaków w zupełności wystarcza 12 wychowawców. Też są plany przejścia na dwie 14. Nie wyobrażam sobie dobrze funkcjonujące 14 bez 6 wychowawców w tym jednego koordynatora. Pół etatu wychowawcy pół na papiery i administrację domu. Sprawdźcie gdzie najbliżej jest 14, zobaczcie jak to wygląda no i rozmawiajcie z dyrekcją. Musicie organowi prowadzącemu sprzedać dobry pomysł i liczyć, że oni to łykną. Jak coś więcej potrzeba dajcie znać na adres [email protected]
Zrozpaczeni

Ale co z resztą ludzi.Zapomniałem,że jeszcze księgowa jest i placowy.Zaczyna się robić nerwowo.Dzieci też coraz mniej, z czego połowa w mowach siedzi.
marcin75

Post autor: marcin75 »

Skontaktujmy się na poczcie elektronicznej. Może będę mógł pomóc. Pozdrawiam.
Wojtek.

Post autor: Wojtek. »

Pełna administracja na jedną 14-tkę to faktycznie koszty pośmigają w górę.
Z jakiego województwa jesteście, że dzieci u Was coraz mniej? Czyżby asystentów macie full i rodziny takie podatne na terapeutyczny wpływ ??? (tylko pozazdrościć)
Ta połowa w MOW-ach to przecież dzieciaki na Waszym utrzymaniu, więc faktycznie ich teraz u Was nie ma, ale formalnie są.
Może niektórzy już mają uprawnienia emerytalne, a pani kucharka może być osobą przygotowującą obiady dla tej nowej 14-tki.
Pozdr.
Zrozpaczeni

Nie jesteśmy monopolistą w tym temacie w naszym mieście. Są inne placówki.
Asystentów nie brakuje u nas.I widzimy ich skuteczność.Jasne,że nie zawsze są rozwiązaniem.
Ci co mieli uprawnienia emerytalne odeszli niedawno.Pensje na kn po przejściu na kp spadły,czas się wydłużył pracy.Wtedy kto mógł poodchodził. A ci z administracji to jeszcze sporo im zostało.
A gdyby tak zrobili z nas dwie 14 stki??? dałoby się ocalić ludzi???
Tylko nie wiem,czy to przejdzie.
Aksa

Post autor: Aksa »

Jeżeli placówka jest przynajmniej 30 osobowa to logiczne ,że należałoby utworzyć dwie 14 tki, bo jak inaczej??
Zrozpaczeni

Jak inaczej???
Jedna 14 stka,bo dzieci 18scioro z czego w mow 7.
Większośc 16-17latków.Kto tu będzie tworzył dwie 14stki sie zastanawiam.A jak beda nowe to do innych placówek wwalą.
Aksa

Post autor: Aksa »

No chyba, że mają miejsca w innych placówkach... Dzieciaki z MOw są formalnie na stanie i musi być dla nich miejsce.U nas jest za dużo dzieci, a następne czekają w kolejce na przyjęcie, nie ma nudy ;)
gocha - ja

Post autor: gocha - ja »

Po nowelizacji ci w Mowach nie będą wliczani - choć jak będą urlopowani do placówki czy będą wracać to wtedy dyr będzie musiał zrobić tak by stanu nie przekraczać co dla mnie osobiście jest kolejnym słabym punktem w tym projekcie nowelizacji który czytałam. Nie sądzę, żeby udało Wam się zachować administrację tak rozbudowaną. Przy 14 jak nie ma centrum to i biuro rach można wynająć więc księgowość odpada. W 14 bez centrum dyr może być również wych a obsługa - cóż zależy od góry u nas w 14 obsługi nie ma ani jednej osoby 5 wych z koordynatorem i to wszystko. jak porządnie koszty będą chcieli obniżyć to dużo osób poleci.
ODPOWIEDZ