Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
lukas76
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej

Post autor: lukas76 »

Dziś we Włocławku w Placówce Opiekuńczo-Wychowawczej "Maluch" zawiązało się Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej: "Nasze Dzieci" Myślę, że w niedługim czasie na naszym forum znajdą się szczegółowe informacje!
Łukasz
izak81

Re: Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej

Post autor: izak81 »

Tak dokładnie dzisiaj zawiązało się Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej " Nasze Dzieci " we Włocławku. Ruszamy z kopyta ... :D
angoc

Post autor: angoc »

Gratuluję! Proponuję również przesłać informację na ten temat do redakcji ops.pl, to opublikujemy newsa w serwisie wiadomości.
marcin75

Post autor: marcin75 »

Witam. Potwierdzam informacje powyżej. Już jesteśmy po spotkaniu założycielskim. Niebawem zamieszczę szczegółowe informacje dotyczące celów naszego działania. Stowarzyszenie jest pokłosiem oczekiwań pracowników placówek zgłaszanych podczas konferencji w Popowie. Obiecuję, że w ciągu tygodnia przekażę dane, zasady zapisów oraz resztę informacji. Dziękuję Wszystkim zaangażowanym za pomoc i zrozumienie. :D
Beata***

Post autor: Beata*** »

Marcin, szybko Wam to poszło ;) ale super, że będzie teraz można formalnie działać. Czekamy na informacje i deklaracje! a to link do tematu związanego z MOS i MOW ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/kowalski/6401o.pdf

pozdrawiam Wszystkich!
Wojtek.

Post autor: Wojtek. »

Witam kochani,
świetnie, że się sprężyliśmy ;)
Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej "Nasze Dzieci " we Włocławku powołalismy i mam nadzieję, że zapału nam nie zabraknie. Tematów do podjęcia jest, że ho ho ;) ale wspólnymi siłami sądzę, że "góry poruszymy" ;)
Pozdr.
Wojtek
Damian tbg
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Damian tbg »

Witam
Super Sprawa oczekuje deklaracji i proponuje aby w każdym województwie zaczęły powstawać koła terenowe, będzie łatwiej nam koordynować działania.
pozdrawiam
wychowawca

Post autor: wychowawca »

Dodam od siebie 3 grosze, że zapewne postulatów jest wiele (chociaż ich nie znam), ale sądzę że wszystkie stowarzyszenia, koła etc. powinny uwzględnić jako priorytet naciski na sprawę wynagrodzeń i jego ustawowe regulowanie jak jest to w przypadku np. Ustawy o kuratorach. Jako iż wciąż sporej części z placówek to nie dotyczy bo jest tam utrzymana KN to sprawa zaczyna się rozmywać, ale zobaczycie że dokładnie o to im chodzi by malała grupa niezadowolonych... bo nie zdziwię się w przyszłości jak w kolejnych placówkach zechcą usunąć KN na rzecz KP, nie dając nic w zamian oprócz dodatkowych godzin pracy i ucięciu wszelkich przywilejów. Dla mnie osobiście mętne są tłumaczenia iż wynagrodzenia samorządowe muszą rosnąć dla "wszystkich" a nie dla poszczególnej grupy (żałosne jest to iż porównują pracę w biurze w urzędzie często tylko z papierkami do pracy z nieletnimi), być może tak by musiało być w przypadku rozporządzenia o wynagrodzeniach chociaż moim zdaniem to zwykła gra pod publiczkę i tyle. Aczkolwiek może alternatywnie powinien być określony dodatek funkcyjny lub kilka typów dodatków np. za trudne warunki itp. w Ustawie o pieczy zastępczej i to jako sztywny procent od średniego wynagrodzenia w kraju aby nie było potem znowu różnić w stylu 50% od 1700 zł i od 2500 w zależności ile kto dostanie podstawy na umowie. Wtedy każdy podejmując się tego zawodu miałby zapewnione te kilkaset złotych dodatkowo "od górnie" do swojej podstawowej samorządowej stawki i kwota ta powinna rosnąć wraz z stopniem zawodowym tak by te sztuczne stanowiska jak "starszy wychowawca" nie pozostały czysto uznaniowe jak w tej chwili mogą funkcjonować. Ja sam osobiście nie miałem okazji pracować na KN a od poczatku na KP i dostrzegam wady tego rozwiązania, przez co stale szukam alternatywnej pracy, zapewne nie jestem w tym odosobniony. Na pewno placówki z dużą rotacją pracowników będą pozytywnie wpływać na działania wychowawcze.
Bożena K

Post autor: Bożena K »

wychowawco, KN nie ma już w placówkach od stycznia tego roku :o
NOWA:

Post autor: NOWA: »

Czy ktoś może w skrócie napisać jaki jest cel tego stowarzyszenia. Jestem od niedawna na forum i dopiero się zaczynam orientować. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ