Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej
Dziś we Włocławku w Placówce Opiekuńczo-Wychowawczej "Maluch" zawiązało się Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej: "Nasze Dzieci" Myślę, że w niedługim czasie na naszym forum znajdą się szczegółowe informacje!
Łukasz
Re: Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej
Tak dokładnie dzisiaj zawiązało się Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej " Nasze Dzieci " we Włocławku. Ruszamy z kopyta ... 

Gratuluję! Proponuję również przesłać informację na ten temat do redakcji ops.pl, to opublikujemy newsa w serwisie wiadomości.
Witam. Potwierdzam informacje powyżej. Już jesteśmy po spotkaniu założycielskim. Niebawem zamieszczę szczegółowe informacje dotyczące celów naszego działania. Stowarzyszenie jest pokłosiem oczekiwań pracowników placówek zgłaszanych podczas konferencji w Popowie. Obiecuję, że w ciągu tygodnia przekażę dane, zasady zapisów oraz resztę informacji. Dziękuję Wszystkim zaangażowanym za pomoc i zrozumienie. 

Marcin, szybko Wam to poszło
ale super, że będzie teraz można formalnie działać. Czekamy na informacje i deklaracje! a to link do tematu związanego z MOS i MOW ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/kowalski/6401o.pdf
pozdrawiam Wszystkich!

pozdrawiam Wszystkich!
Witam kochani,
świetnie, że się sprężyliśmy
Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej "Nasze Dzieci " we Włocławku powołalismy i mam nadzieję, że zapału nam nie zabraknie. Tematów do podjęcia jest, że ho ho
ale wspólnymi siłami sądzę, że "góry poruszymy" 
Pozdr.
Wojtek
świetnie, że się sprężyliśmy

Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej "Nasze Dzieci " we Włocławku powołalismy i mam nadzieję, że zapału nam nie zabraknie. Tematów do podjęcia jest, że ho ho

Pozdr.
Wojtek
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Witam
Super Sprawa oczekuje deklaracji i proponuje aby w każdym województwie zaczęły powstawać koła terenowe, będzie łatwiej nam koordynować działania.
pozdrawiam
Super Sprawa oczekuje deklaracji i proponuje aby w każdym województwie zaczęły powstawać koła terenowe, będzie łatwiej nam koordynować działania.
pozdrawiam
Dodam od siebie 3 grosze, że zapewne postulatów jest wiele (chociaż ich nie znam), ale sądzę że wszystkie stowarzyszenia, koła etc. powinny uwzględnić jako priorytet naciski na sprawę wynagrodzeń i jego ustawowe regulowanie jak jest to w przypadku np. Ustawy o kuratorach. Jako iż wciąż sporej części z placówek to nie dotyczy bo jest tam utrzymana KN to sprawa zaczyna się rozmywać, ale zobaczycie że dokładnie o to im chodzi by malała grupa niezadowolonych... bo nie zdziwię się w przyszłości jak w kolejnych placówkach zechcą usunąć KN na rzecz KP, nie dając nic w zamian oprócz dodatkowych godzin pracy i ucięciu wszelkich przywilejów. Dla mnie osobiście mętne są tłumaczenia iż wynagrodzenia samorządowe muszą rosnąć dla "wszystkich" a nie dla poszczególnej grupy (żałosne jest to iż porównują pracę w biurze w urzędzie często tylko z papierkami do pracy z nieletnimi), być może tak by musiało być w przypadku rozporządzenia o wynagrodzeniach chociaż moim zdaniem to zwykła gra pod publiczkę i tyle. Aczkolwiek może alternatywnie powinien być określony dodatek funkcyjny lub kilka typów dodatków np. za trudne warunki itp. w Ustawie o pieczy zastępczej i to jako sztywny procent od średniego wynagrodzenia w kraju aby nie było potem znowu różnić w stylu 50% od 1700 zł i od 2500 w zależności ile kto dostanie podstawy na umowie. Wtedy każdy podejmując się tego zawodu miałby zapewnione te kilkaset złotych dodatkowo "od górnie" do swojej podstawowej samorządowej stawki i kwota ta powinna rosnąć wraz z stopniem zawodowym tak by te sztuczne stanowiska jak "starszy wychowawca" nie pozostały czysto uznaniowe jak w tej chwili mogą funkcjonować. Ja sam osobiście nie miałem okazji pracować na KN a od poczatku na KP i dostrzegam wady tego rozwiązania, przez co stale szukam alternatywnej pracy, zapewne nie jestem w tym odosobniony. Na pewno placówki z dużą rotacją pracowników będą pozytywnie wpływać na działania wychowawcze.
wychowawco, KN nie ma już w placówkach od stycznia tego roku 

Czy ktoś może w skrócie napisać jaki jest cel tego stowarzyszenia. Jestem od niedawna na forum i dopiero się zaczynam orientować. Pozdrawiam.
Oprócz Ogólnopolskie Stowarzyszenie na Rzecz Pieczy Zastępczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
pracownik ciągle na zwolnieniu lekarskim
Zwolnienia po zamianie na 14-stkę?
Czy zasiłek pielęgnacyjny jest uposażeniem rodziny
miejsce w placówce
czy kierowca może sam przewozić dziecko?
kwalifikacja do adopcji dzieci z rodzin zastępczych
Projekt nowelizacji ustawy o wspieraniu rodziny i systemi
wychowanka w ciąży
dodatek 250 dla pracownika socjalnego w placówce op-wych
50 lat mineło
PŁACE
KONFERENCJA POPOWO 2014
praca na wyjazdach
Szkolenie Elbląg 01 lipca 2014r - zamówienia publiczne
Szkolenie Elbląg 01 lipca 2014r - zamówienia publiczne
Szkolenie Elbląg 25 czerwca 2014- Zwiększenie skuteczności p