Pracownik socjalny jest w trakcie 3miesięcznego wypowiedzenia umowy o pracę i jest zwolniony przez pracodawcę z świadczenia pracy w mops ale ma zachowane prawo do wynagrodzenia. Czy w tym okresie nie świadczenia pracy przysługuje mu dodatek specjalny 250 zł dla pracownika socjalnego zgodnie z art. 121 ust 3a ustawy o pomocy społecznej? Proszę o odpowiedź
Pracownikowi socjalnemu na zwolnieniu lekarskim jest pomniejszany dodatek, więc analogicznie, jeżeli jest zwolniony ze świadczenia pracy też nie przysługuje dodatek.
przecież w ustawie pisze że za przeprowadzanie wywiadów i pracę w terenie należy się dodatek więc jak może dostać ktoś kto nie pracuje
doczytaj interpretacje MPiPS oraz art. w ustawie
Ja bym wysłała zapytanie do urzędu wojewódzkiego, bo to w końcu oni kontrolują dodatki. A jak już wypłacisz i to niesłusznie to nie odzyskasz. Ale tak w ogóle to się zastanawiam jak traktować to nieświadczenie pracy- czy jako zwolnienie lekarskie (wtedy się nie należny), czy jako urlop.
Logicznie to się nie nalezy, bo przypuszczam ze teraz inny pracownik przejął rejon i on ma dostawać dodatek.
W interpretacji MPiPS jest napisane, że dodatku nie pomniejsza się w trakcie urlopu, czy zwolnienia lekarskiego, ale nie ma nic na temat zwolnienia ze świadczenia pracy...
Stary temat, ale musiałam odświeżyć. Podbijam wcześniejsze pytanie. Jeżeli umowa kończy się w trakcie miesiąca to czy dodatek 250 zł przysługuje w pełnej wysokości?
Pytanie nr dwa dla upewnienia czy dodatek jest wliczany do podstawy odprawy emerytalnej?
To jak jest z tym dodatkiem za czas choroby? Czytałam gdzieś, że pomniejszać a w regulaminie mam, że nie pomniejszać. Stosować się do regulaminu czy do interpretacji?