U NAS TAK SAMO, 9,68 MAŁOPOLSKA. A CZY SPORZADZACIE PISMO DLA PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH INFORMUJACE O ZMIANIE? CZY KTOS UPRZEJMIE PODZIELI SIE WZOREM, JA COS SKLECIŁAM, ALE CZEGOS MI TAM BRAKUJE
WYLICZENIA WEDŁUG MUW MAŁOPOLSKA, TRZECIA METODA , PRZEZ DNI KALENDAŻOWE, TYLKO BEZ ZAAOKRAGLANIA TYLKO JAK WYCHODZI
250: 31 x29 = 233,87
400: 31x 2 = 25,81
razem = 233,87 + 25,81 = 259,68
wypłacone w maju 250 policzyc różnice do dopłaty 259,68-250= 9,68
Ale skąd wyszło dwa dni, zamiast jednego...wydaje mi sie ze wynagrodzenia które są zmieniane w trakcie należy policzyć po przez dni robocze. Tym samym mi wyszło jeden dzień
Zmiana wysokości wynagrodzenia w trakcie miesiąca powoduje, że należy obliczyć je osobno dla części miesiąca sprzed zmiany i osobno dla części miesiąca po zmianie. W przypadku podwyżki uposażenia pracownika należy zastosować takie same zasady jak przy obliczaniu wynagrodzenia pracownika, gdy okres zatrudnienia nie obejmuje całego miesiąca. Trzeba więc podjąć następujące kroki:
Krok 1
Należy ustalić stawkę godzinową obowiązującą za część miesiąca przed podwyżką oraz stawkę godzinową po podwyżce.
Krok 2
Stawkę przed podwyżką trzeba pomnożyć przez liczbę godzin, jakie pracownik przepracował po podwyżce.
Krok 3
Otrzymaną kwotę należy odjąć od miesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi przed podwyżką wynagrodzenia. Podobnie trzeba postąpić ze stawką godzinową po podwyżce.
Krok 4
Otrzymane kwoty należy zsumować, a wynik będzie stanowił wynagrodzenie pracownika za dany miesiąc (§ 12 rozporządzenia w sprawie sposobu ustalania wynagrodzenia w okresie niewykonywania pracy oraz wynagrodzenia stanowiącego podstawę obliczania odszkodowań, odpraw, dodatków wyrównawczych do wynagrodzenia oraz innych należności przewidzianych w Kodeksie pracy).