Dodatek dopełniający - rozwikłanie problemu do Pana Ten z Łopieki

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
parasolka
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: Dodatek dopełniający - rozwikłanie problemu do Pana Ten z Łopieki

Post autor: parasolka »

hek pisze: 23 cze 2025, 20:53 Po pierwsze odpłatność liczyłbym od czerwca. Po drugie powtórzę w pomocy społecznej interesuje nas kwota rzeczywiście wypłacona, a nie należna!. Za bardzo odpłynęłaś na jakiś swoich przyjętych założeniach bez pokrycia tego w papierach w wywiadzie środowiskowym.
Oczywiście że odpłatność zmieniamy od czerwca - w związku ze zmianą dochodu od maja. Nic nowego. Moje wyliczenia to faktyczny otrzymany dochód przez stronę - wszystko zgodne z decyzją - zgodnie z art. 8 ust. 12 - rozliczone do przodu.
hek
Starszy referent
Kontakt:

Post autor: hek »

Robisz jako pracownik socjalny tak wywiad czy jako administracyjny wydajesz decyzję? Jeśli to drugie to jak tobie to rozpisują socjalni w wywiadzie?
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
Kontakt:

Post autor: Ten z Łopieki »

parasolka pisze: 23 cze 2025, 15:17 Moje wyliczenia:
Pięknie wyliczone :D Nawet AI wyliczył mi podobnie ;) Jest tylko jeden szkopuł w tym (właściwie to więcej, ale jeden zasadniczy): otóż zgodnie z art. 8 ust. 12 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2024.1283 z późn. zm.) - w przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód. Wykładnia językowa ustalająca znaczenie normy prawnej zawartej w tym przepisie może nie daje takiego rezultatu, ale z wykładni funkcjonalnej już wiemy, że chodzi o podzielenie tego dochodu na równe części. Ustawa o pomocy społecznej upraszcza pewne rzeczy - nie po to żeby pracownik socjalny umiał wyliczyć ten dochód, ale chodzi o przejrzystość i zrozumienie procesu ustalania prawa do świadczeń przez samych ubiegających się o wsparcie. Stąd – w tym przypadku – dzielimy po równo, a nie „różnie” w poszczególnych miesiącach.
Tak przykładowo tylko, żeby nie być gołosłownym:

„Przepis art. 8 ust. 12 ustawy określa sposób liczenia dochodu osoby lub rodziny w sytuacji uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres. Kwotę tego dochodu należy rozliczyć w równych częściach na miesiące (…).” (Tak: M. Kasprzak, J. Nowicka „,Pomoc społeczna. Komentarz do ustawy”, wyd. Infor, W-wa 2023 r., str. 80).

„(…) dochód jednorazowy podlega doliczeniu do dochodu (…), lecz kwotę tego dochodu rozlicza się w częściach równych na kolejne miesiące, poczynając od miesiąca, w którym dochód został wypłacony” (tak: Wyrok WSA w Gliwicach z dnia 04.09.2019 r.., sygn.. akt II SA/Gl 702/19, publ.: CBOSA).
Wikkaa pisze: 24 cze 2025, 7:00 JEŚLI PRZYJMĘ TEN SPOSÓB (JAK WYŻEJ) LICZENIA I MAJĄC JUŻ DOCHODY Z ZUS RÓWNEŻ ZA CZERWIEC, TO CZY MOGĘ W JEDNEJ DECYZJI PRZELICZYĆ OPŁATĘ ZA POBYT W dps, Z ROZBICIEM NA POSZCZEGÓLNE MIESIACE? CHODZI O TO, ŻEBY ZNÓW NIE WYSTĘPOWAĆ O WYWIAD ZA MIESIĄC I ZNÓW ZMIENIAĆ DECYZJĘ
Przykro mi, ale nie ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
gopssu
Stażysta
Zajmuję się: ops
Kontakt:

Post autor: gopssu »

Ten z Łopieki szacun za konkretne wyjaśnienie
czyli rozumiem że nasze wypociny wpisują się w ten tok myślenia
a co uważasz na sytuację tych kilku dni z danego miesiąca ???
gopssu pisze: 17 cze 2025, 12:47 też oczywiście na przyszłość
ale problem jest z wyliczeniem wyrównania za część miesiąca czyli gdy ktoś dostał np. od 20go stycznia rentę z wyrównaniem w maju
mamy taką koncepcję:
odjąć oczywiście netto maj
potem
od reszty, czyli 12 dni stycznia i 3 kolejnych m-cy
odjąć 12 dni stycznia - tylko pytanie jak?
chyba najsensowniej wyliczyć liczbę wszystkich dni i zrobić wartość za jeden dzień
potem
przemnożyć wartość za 1 dzień razy 12 dni stycznia
a reszte podzielić przez 3 (m-ce)
Userka4
Praktykant
Kontakt:

Post autor: Userka4 »

Do Pana Ten z Łopieki: dlaczego "przykro mi, ale nie?"
łatwiej by było...
parasolka
Praktykant
Kontakt:

Post autor: parasolka »

Ustawa wskazuje "12. W przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód." Ani słowa o tym że dochód należy dzielić równo. Więc jest to tylko interpretacja, a co za tym idzie zarówno podzielenie na równe części jak i mój sposób liczenia jest ok - w zależności od sposobu rozliczania przyjętego w danym OPS. Uważam jednak że przy liczeniu na równe części trudno ustalić w tym przypadku wysokość świadczeń ZUS za miesiąc maj bo będzie to fikcyjna kwota, gdyż nie można ustalić jej wysokości takiej samej jak za kolejny pełny miesiąc bo zapewne jest inna netto (z uwagi na składki i podatek wyliczany od łącznej kwoty z wyrównaniem). A prawda jest taka że jednym i drugim sposobem otrzymamy ten sam rezultat bo dochód z wyrównania zawsze "gdzieś" zostanie ujęty do wyliczenia odpłatności.
hek
Starszy referent
Kontakt:

Post autor: hek »

Dobrze wiemy, że przy kontrolach tłumaczenie się podpierając się suchym artykułem niewiele daje. Zazwyczaj sięgamy po wyroki i interpretacje.
renemay
Praktykant
Kontakt:

Post autor: renemay »

parasolka pisze: 24 cze 2025, 14:16 Ustawa wskazuje "12. W przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód." Ani słowa o tym że dochód należy dzielić równo. Więc jest to tylko interpretacja, a co za tym idzie zarówno podzielenie na równe części jak i mój sposób liczenia jest ok - w zależności od sposobu rozliczania przyjętego w danym OPS. Uważam jednak że przy liczeniu na równe części trudno ustalić w tym przypadku wysokość świadczeń ZUS za miesiąc maj bo będzie to fikcyjna kwota, gdyż nie można ustalić jej wysokości takiej samej jak za kolejny pełny miesiąc bo zapewne jest inna netto (z uwagi na składki i podatek wyliczany od łącznej kwoty z wyrównaniem). A prawda jest taka że jednym i drugim sposobem otrzymamy ten sam rezultat bo dochód z wyrównania zawsze "gdzieś" zostanie ujęty do wyliczenia odpłatności.
Gratuluję i szczerze zazdroszczę! :) ZUS nie potrafi wykazać kwot netto z podziałem na miesiące. Wielkie dzięki za pomoc!
Bartłomiej
Praktykant
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej »

Ale to nie są poprawne wyliczenia. Patrz post Pana Ten z Łopieki. W rozmowie z Zusem przedstawiłem ten sposób wyliczenia i dla nich był niezrozumiały.
ala1972
Praktykant
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: ala1972 »

Prośba o pomoc do Pana Ten z Łopieki rodzina ma usługi opiekuńcze dla córki. Usluga odplatna odplatnośćw widelkach 15% Córka w maju br. otrzymala wyrównanie dodatku dopełniającego od stycznia br w kwocie 9953,47. Usluga przyznana od lutego br. jak prawidlowo wyliczyć/ rozdzielić kwotę dodatku? Czy robiąc wywiad w czerwcu ustalając dochod rodziny za maj br wliczamy też 1 miesiąc kwoty wywrównania?
ODPOWIEDZ