dodatek gazowy odmowa SKO
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dodatek gazowy odmowa SKO
Witam, mam problem jak rozpatrzyć decyzję o dodatek gazowy. Pan złożył wniosek o dodatek gazowy, dostał odmowę z uwagi na fakt iż do pieca gazowego ma podłączone butle gazowe (takie zwykłe). Piec natomiast ma połączenie z grzejnikami w całym mieszkaniu, więc działa jak c.o. SKO uchyliło naszą decyzję i dało do ponownego rozpatrzenia w celu przeprowadzenia wywiadu środowiskowego i ustalenia jaki konkretnie piec jest zamontowany. Nie wiem jak to w ogóle sprawdzić... Jest gdzieś jakiś wykaz jaki piec może być a jaki nie? No i kto idzie na wywiad? Pracownik socjalny? Ja jestem pracownikiem urzędu, na dodatek pracuje tu niespełna dwa miesiące i od razu trafiłam na takie akcje... Jeśli miał ktoś taki przypadek i poratuje radą będę wdzięczna 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: dodatek gazowy odmowa SKO
Który dodatek masz na myśli pisząc "dodatek gazowy"?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dodatek dla gospodarstw domowych z tytułu wykorzystania niektórych źródeł ciepła
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Jeśli jest kocioł gazowy będący głównym źródłem ciepła (a wygląda na to że jest) i był wpisany do CEEB to patrząc tylko na ustawę nie było podstaw do odmowy nawet bez wywiadu.
ALE - wniosek zawiera dopisek że w przypadku paliwa LPG dodatek przysługuje tylko gdy kocioł jest zasilany ze zbiornika gazu LPG, a nie obejmuje gazu LPG z tzw. butli gazowej. I tutaj widać pewne niedopowiedzenie, bo tzw. butla gazowa też jest zbiornikiem gazu LPG i może chodziło o wyłączenie z dodatku piecyków gazowych lub kuchenek gazowych (którymi też można ogrzać pomieszczenie)? Ciężko powiedzieć co poeta miał na myśli. Nie jest to podparte konkretnym punktem ustawy.
Kocioł gazowy podłączony do instalacji C.O. i zasilany z jakiegokolwiek zbiornika LPG powinien się łapać. Niczym niezwykłym byłby np. przypadek gdy kocioł jest podłączony do np. 4 "zwykłych butli gazowych 11kg" z automatycznym przełączaniem w przypadku spadku ciśnienia (gdy gaz w butli się kończy). Konstrukcja tańsza niż kupno/wypożyczenie i instalacja dużego zbiornika LPG (tylko dużo bardziej obsługowa).
Na wywiad idzie wójt/burmistrz/prezydent miasta lub osoba przez niego upoważniona, nie musi to być pracownik socjalny, wywiad jest środowiskowy tylko z nazwy. Na wywiadzie ustala się po prostu stan faktyczny - co jest głównym źródłem ogrzewania, czy są w stanie w ten sposób ogrzać cały dom, czy są inne źródła które mogłyby być głównym źródłem ogrzewania. Notatka do akt i decyzja co dalej.
ALE - wniosek zawiera dopisek że w przypadku paliwa LPG dodatek przysługuje tylko gdy kocioł jest zasilany ze zbiornika gazu LPG, a nie obejmuje gazu LPG z tzw. butli gazowej. I tutaj widać pewne niedopowiedzenie, bo tzw. butla gazowa też jest zbiornikiem gazu LPG i może chodziło o wyłączenie z dodatku piecyków gazowych lub kuchenek gazowych (którymi też można ogrzać pomieszczenie)? Ciężko powiedzieć co poeta miał na myśli. Nie jest to podparte konkretnym punktem ustawy.
Kocioł gazowy podłączony do instalacji C.O. i zasilany z jakiegokolwiek zbiornika LPG powinien się łapać. Niczym niezwykłym byłby np. przypadek gdy kocioł jest podłączony do np. 4 "zwykłych butli gazowych 11kg" z automatycznym przełączaniem w przypadku spadku ciśnienia (gdy gaz w butli się kończy). Konstrukcja tańsza niż kupno/wypożyczenie i instalacja dużego zbiornika LPG (tylko dużo bardziej obsługowa).
Na wywiad idzie wójt/burmistrz/prezydent miasta lub osoba przez niego upoważniona, nie musi to być pracownik socjalny, wywiad jest środowiskowy tylko z nazwy. Na wywiadzie ustala się po prostu stan faktyczny - co jest głównym źródłem ogrzewania, czy są w stanie w ten sposób ogrzać cały dom, czy są inne źródła które mogłyby być głównym źródłem ogrzewania. Notatka do akt i decyzja co dalej.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Faktycznie tak jak Pan/i zauważył/a przepisy jasno nie określają jakie urządzenia są wyłączone z otrzymania dodatku. Pozostaje interpretacja własna... No ale nic, trzeba sprawdzić co dokładnie pan ma i wtedy się okaże jaką decyzję wydać. Jeszcze raz dziękuję
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Powodzenia 

Oprócz dodatek gazowy odmowa SKO - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
refundacja VAT za ogrzewanie gazem ze zbiornika
pierwszy wniosek na VAT - pomóżcie
zaświadczenie do preferencyjnego zakupu węgla
Zaświadczenie
rozliczenie środków otrzymanych na realizacje wypłat do 24.05.2023 r.
Faktura-PROGNOZA PROFORMA-rozliczenie punktu poboru
alimenty na rzecz innych osób
czy po decyzji SKO można zostawić bez rozpatrzenia?
odwołanie od wniosku bez rozpatrzenia
czy będzie dodatek?
zakończenie postępowania wyszedł nowy powód
decyzja, termin, SKO...
Czy można zawiesić postępowanie przy oczekiwaniu na kartę pobytu stałego?
czy ktoś robi potrzeby na zwrot VAT łódzkie
dodatek gazowy w UM a dochody chca od nas
jaka podstawa prawna do urzedu skarbowego o zaświadczenie dochody -do VAT