Albo ja nie znam kpa, albo jestem noga z matematyki... Decyzja odmowna (na węglowy) - odebrana 23 grudnia 2022 r. Odwołanie wpłynęło do nas w dniu 18 stycznia 2023. Żadnego wniosku o przywrócenie terminu nie było, żadnych innych okoliczności w sprawie nie wykazano.
Sprawę przekazaliśmy (mimo wszystko) do SKO a kolegium... uchyliło decyzję odmowną i przekazało do ponownego rozpatrzenia. Ki diabeł???
decyzja, termin, SKO...
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: decyzja, termin, SKO...
jak się nijak nie odnieśli w decyzji to z nikim innym jak z nimi nie wyjaśnisz.
My w pismach przewodnich zawsze piszemy czy naszym zdaniem jest terminowo czy nie i niejako ich obligujemy do odniesienia się do tego.
My w pismach przewodnich zawsze piszemy czy naszym zdaniem jest terminowo czy nie i niejako ich obligujemy do odniesienia się do tego.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mój "błąd" polegał na tym, że w piśmie przewodnim nie zaznaczyłam, że odwołanie wpłynęło po terminie - wykazałem tylko daty odbioru i daty wpłynięcia odwołania (zresztą wynika to także z samych dokumentów). Sądziłem, że SKO wyposażone jest w kalkulator i kalendarz i że kwestie terminowości odwołania to oni badają w pierwszej kolejności. Widocznie nie do końca. Tak czy inaczej odsyłam do nich akta sprawy oraz pismo o sprostowanie, uchylenie albo zmianę decyzji - albo niech się pisemnie odniosą do tej kwestii
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No więc sprawa ma ciąg dalszy...
Napisaliśmy pismo do SKO o sprostowanie/zmianę lub uchylenie decyzji (ponieważ oprócz tego że decyzja w ogóle nie odnosiła się do nieterminowości odwołania - zawierała też błędy formalne - inną nazwę gminy) oraz o odniesienie się do kwestii nieterminowości odwołania.. Tydzień później przyszło postanowienie SKO prostujące z urzędu oczywistą pomyłkę, wraz z adnotacją następującej treści: "niniejsze postanowienie nie powoduje wzruszenia wydanej decyzji a jedynie prostuje omyłkę". I tyle - ani słowem o przekroczeniu terminu - nic...
Jestem teraz w kropce. SKO w decyzji uchyliło odmowę i przekazało sprawę do ponownego rozpatrzenia (nakazało przeprowadzić wywiad i rozstrzygnąć sprawę merytorycznie). I teraz co? Umorzyć postępowanie, czy - zgodnie z zaleceniami SKO - przeprowadzić wywiad i ewentualnie przyznać dodatek węglowy? Pojęcia nie mam...
Napisaliśmy pismo do SKO o sprostowanie/zmianę lub uchylenie decyzji (ponieważ oprócz tego że decyzja w ogóle nie odnosiła się do nieterminowości odwołania - zawierała też błędy formalne - inną nazwę gminy) oraz o odniesienie się do kwestii nieterminowości odwołania.. Tydzień później przyszło postanowienie SKO prostujące z urzędu oczywistą pomyłkę, wraz z adnotacją następującej treści: "niniejsze postanowienie nie powoduje wzruszenia wydanej decyzji a jedynie prostuje omyłkę". I tyle - ani słowem o przekroczeniu terminu - nic...
Jestem teraz w kropce. SKO w decyzji uchyliło odmowę i przekazało sprawę do ponownego rozpatrzenia (nakazało przeprowadzić wywiad i rozstrzygnąć sprawę merytorycznie). I teraz co? Umorzyć postępowanie, czy - zgodnie z zaleceniami SKO - przeprowadzić wywiad i ewentualnie przyznać dodatek węglowy? Pojęcia nie mam...
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
no to jak nic to robisz normalnie tak jak wskazali bo zostaje tylko pismo do prokuratury. Tylko oni teraz mogą złożyć skargę do WSA ale w to lepiej się nie bawić
Oprócz decyzja, termin, SKO... - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
rozliczenie środków otrzymanych na realizacje wypłat do 24.05.2023 r.
Faktura-PROGNOZA PROFORMA-rozliczenie punktu poboru
alimenty na rzecz innych osób
czy po decyzji SKO można zostawić bez rozpatrzenia?
dodatek gazowy odmowa SKO
odwołanie od wniosku bez rozpatrzenia
czy będzie dodatek?
zakończenie postępowania wyszedł nowy powód
Czy można zawiesić postępowanie przy oczekiwaniu na kartę pobytu stałego?
czy ktoś robi potrzeby na zwrot VAT łódzkie
dodatek gazowy w UM a dochody chca od nas
jaka podstawa prawna do urzedu skarbowego o zaświadczenie dochody -do VAT
sprzedaż końcowa węgla
Pobrał w listopadzie na drewno teraz złożył na gaz - deklaracja CEEB złozona w listopadzie
refundacja VAT
Zwrot Vatu z faktury prognozowanej i rozliczeniowej