Dzień dobry,
zajmuję się dodatkami mieszkaniowymi dopiero od niedawna. Wniosek o dodatek chce złożyć osoba, która wynajmuje mieszkanie od właściciela. Mieszkanie wchodzi w skład spółdzielni mieszkaniowej. Ta osoba płaci właścicielowi czynsz 1300 zł a właściciel sam z tego opłaca czynsz dla spółdzielni. Moje pytania są następujące:
- kto jest zarządcą mieszkania i powinien uzupełnić na wniosku odpowiednie rubryki - właściciel czy spółdzielnia?
- czy interesuje mnie kwota którą wynajmujący płaci właścicielowi czy powinnam otrzymać potwierdzenie wysokości czynszu od spółdzielni i tylko ta kwota wydatków ponoszonych na rzecz spółdzielni powinna być wpisana we wniosku?
- czy jako tytuł prawny do lokalu wystarczy mi umowa najmu z właścicielem czy powinnam mieć jeszcze dokument potwierdzający, że właściciel faktycznie posiada to mieszkanie?
Będę Wam bardzo wdzięczna za pomoc!
Dodatek mieszkaniowy a najem
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Dodatek mieszkaniowy a najem
Zarządcą mieszkania jest spółdzielnia i to ona powinna podbić wniosek.emilia275 pisze: 03 lis 2020, 10:55 - kto jest zarządcą mieszkania i powinien uzupełnić na wniosku odpowiednie rubryki - właściciel czy spółdzielnia?
Ta kwota to czynsz. Tyle tylko że w tym przypadku, dla dobra wnioskodawcy lepiej nie traktować tych 1300 zł w całości jako czynsz, tudzież odstępne. W końcu część tej kwoty idzie na spółdzielniane opłaty: wodę, centralne ogrzewanie etc. Uznajmy, że w tym przypadku czynszem jest różnica między 1300 zł a wydatkami miesięcznymi za to mieszkanie ze spółdzielni. Póki co tyle powiem. Do kwestii opłat jeszcze będziemy musieli wrócić.emilia275 pisze: 03 lis 2020, 10:55 - czy interesuje mnie kwota którą wynajmujący płaci właścicielowi czy powinnam otrzymać potwierdzenie wysokości czynszu od spółdzielni i tylko ta kwota wydatków ponoszonych na rzecz spółdzielni powinna być wpisana we wniosku?
Właściwie spółdzielnia na wydruku opłat potwierdza, kto jest właścicielem, więc nic więcej nie jest wymagane.emilia275 pisze: 03 lis 2020, 10:55 - czy jako tytuł prawny do lokalu wystarczy mi umowa najmu z właścicielem czy powinnam mieć jeszcze dokument potwierdzający, że właściciel faktycznie posiada to mieszkanie?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Czy w takim razie dobrze rozumiem, że na wniosku w punkcie łączna kwota wydatków powinna być podana cała ta kwota 1300 zł w skład której wchodzi czynsz dla właściciela i pozostałe opłaty dla spółdzielni (woda, ogrzewanie itp.)?
Dodatek mieszkaniowy w tym przypadku wypłacam zarządcy czyli spółdzielni, a ryczałt dla wnioskodawcy - osoby która wynajmuje?
Czy w takim razie dobrze rozumiem, że na wniosku w punkcie łączna kwota wydatków powinna być podana cała ta kwota 1300 zł w skład której wchodzi czynsz dla właściciela i pozostałe opłaty dla spółdzielni (woda, ogrzewanie itp.)?
Dodatek mieszkaniowy w tym przypadku wypłacam zarządcy czyli spółdzielni, a ryczałt dla wnioskodawcy - osoby która wynajmuje?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Na wniosku powinna być kwota jaką wpisze spółdzielnia, która będzie podbijać wniosek. To Ty decydujesz finalnie, jaka kwota będzie brana pod uwagę do obliczenia dodatku.
Wyobraźmy sobie sytuację: jest sobie wspólnota, ma jakieś wydatki, ale mieszkaniec płaci za śmieci dajmy na to do gminy. Wówczas te śmieci trzeba mu doliczyć do wydatków, no ale one nie pojawią się na wykazie opłat ze wspólnoty, prawda?
Dodatek powinnaś przekazywać do spółdzielni (zarządcy), a ryczał wnioskodawcy (lub też spółdzielni, jeśli taka jest u was praktyka i wnioskodawca podpisze stosowny papier.
Wyobraźmy sobie sytuację: jest sobie wspólnota, ma jakieś wydatki, ale mieszkaniec płaci za śmieci dajmy na to do gminy. Wówczas te śmieci trzeba mu doliczyć do wydatków, no ale one nie pojawią się na wykazie opłat ze wspólnoty, prawda?
Dodatek powinnaś przekazywać do spółdzielni (zarządcy), a ryczał wnioskodawcy (lub też spółdzielni, jeśli taka jest u was praktyka i wnioskodawca podpisze stosowny papier.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
podepnę się pod temat bo tez mam taka sytuacjeKrwawa pisze: 03 lis 2020, 14:13 Na wniosku powinna być kwota jaką wpisze spółdzielnia, która będzie podbijać wniosek. To Ty decydujesz finalnie, jaka kwota będzie brana pod uwagę do obliczenia dodatku.
Krwawa "To Ty decydujesz finalnie, jaka kwota będzie brana pod uwagę do obliczenia dodatku."
tzn jak to ja decyduje , tzn ze ja moge policzyc wiecej niz sam czynsz? czyli np 400 zl czynsz plus np 300 zl co płaci właścicielowi czyi np 700 zl moge wziac pod uwagę z tych 1300 co placi za wynajem?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
czynsz porównujesz do zasobów gminy plus wydatki za smieci,woda,nieczystoscimuusia pisze: 06 lis 2020, 15:07podepnę się pod temat bo tez mam taka sytuacjeKrwawa pisze: 03 lis 2020, 14:13 Na wniosku powinna być kwota jaką wpisze spółdzielnia, która będzie podbijać wniosek. To Ty decydujesz finalnie, jaka kwota będzie brana pod uwagę do obliczenia dodatku.
Krwawa "To Ty decydujesz finalnie, jaka kwota będzie brana pod uwagę do obliczenia dodatku."
tzn jak to ja decyduje , tzn ze ja moge policzyc wiecej niz sam czynsz? czyli np 400 zl czynsz plus np 300 zl co płaci właścicielowi czyi np 700 zl moge wziac pod uwagę z tych 1300 co placi za wynajem?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
głupie pytanie wiem ale nie wiem tego.
a gdzie znajde in formacje o wysokosci czynszu w gminie?
a gdzie znajde in formacje o wysokosci czynszu w gminie?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ty decydujesz o kwocie bo Ty jako pracownik dodatków wiesz, jakie składniki się liczy, a jakich nie liczy. Zarządcy wpisują czasem dziwne składniki opłat, czasem są to ubezpieczenia, albo kredyty - tego nie liczymy i Twoja w tym głowa, żeby tego nie brać pod uwagę. Co do odstępnego - ja jestem zdania, że powinno się je wliczać, ale tylko do wysokości stawki gminnej.
Przykład: Mamy sobie najem w spółdzielni. Oto składniki opłat: odstępne, opłata za CO, za wodę, za śmieci, fundusz remontowy, oświetlenie klatki schodowej, podatek od nieruchomości, eksploatacja.
Z tych składników: opłatę za CO, opłatę za wodę, za śmieci - wliczamy, jak leci.
Podatku od nieruchomości nie wliczamy.
Odstępne, fundusz remontowy, oświetlenie klatki schodowej, eksploatacja - te składniki sumujemy i porównujemy do wysokości stawki gminnej dla danego lokalu. Sporo tego, więc zapewne będzie trzeba obniżyć łączną kwotę do wys. stawki gminnej.
Każda gmina, jeśli ma mieszkania komunalne, wydaje za pośrednictwem burmistrza rozporządzenie o ustaleniu stawek czynszu za lokale mieszkalne z gminnego zasobu komunalnego. Poszukaj u siebie np. tutaj: https://www.prawomiejscowe.pl/ a najlepiej zadzwoń do swojego urzędu gminy i się zorientuj (niech Ci wyślą kopię czy coś, bo musisz to mieć w dokumentach na wypadek jakiejś kontroli).
Przykład: Mamy sobie najem w spółdzielni. Oto składniki opłat: odstępne, opłata za CO, za wodę, za śmieci, fundusz remontowy, oświetlenie klatki schodowej, podatek od nieruchomości, eksploatacja.
Z tych składników: opłatę za CO, opłatę za wodę, za śmieci - wliczamy, jak leci.
Podatku od nieruchomości nie wliczamy.
Odstępne, fundusz remontowy, oświetlenie klatki schodowej, eksploatacja - te składniki sumujemy i porównujemy do wysokości stawki gminnej dla danego lokalu. Sporo tego, więc zapewne będzie trzeba obniżyć łączną kwotę do wys. stawki gminnej.
Każda gmina, jeśli ma mieszkania komunalne, wydaje za pośrednictwem burmistrza rozporządzenie o ustaleniu stawek czynszu za lokale mieszkalne z gminnego zasobu komunalnego. Poszukaj u siebie np. tutaj: https://www.prawomiejscowe.pl/ a najlepiej zadzwoń do swojego urzędu gminy i się zorientuj (niech Ci wyślą kopię czy coś, bo musisz to mieć w dokumentach na wypadek jakiejś kontroli).
Oprócz Dodatek mieszkaniowy a najem - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
osoba niezameldowana - nalezy sie?
i co dalej ?
Osoba wynajmująca dom jednorodzinny
program
Dopłata 1500
dochód z działalności gospodarczej
Umowa najmu
Dodatki wstecz czy możemy już teraz przyjmować wnioski!?
tytuł prawny
uregulowanie zaległości
Umowa użyczenia
Czy dobrze wyliczyłam 1 kwh
socjalne a dm?
podział powierzchni?
dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego
Faktura za energie elektryczna