Dodatek mieszkaniowy - nietypowa sytuacja? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 17 wrz 2020, 7:59

Strona złożyła wniosek, w którym zaznacza, że ma ogrzewanie centralne, centralnie ciepłą wodę oraz instalację gazu. Zamieszkuje w części domu jednorodzinnego, nie musi sama sobie ogrzewać mieszkania ani wody, ponieważ ma to zapewnione przez właściciela budynku. Natomiast ciepła woda nie pochodzi bezpośrednio z wodociągu, a ogrzewanie nie pochodzi z ciepłowni.
W umowie najmu mieszkania poza czynszem (1100 zł) są wyszczególnione kwoty miesięcznej odpłatności za wodę i ścieki (75 zł), ogrzewanie (100 zł), śmieci 16 zł, prąd wg licznika.
Dodatkowo strona przedstawiła potwierdzenie przelewów do właściciela nieruchomości, nie ma żadnych rachunków.
Powierzchnia mieszkania ani próg dochodowy nie są przekroczone.
Czy w tej sytuacji powinnam policzyć wydatki, które są wyodrębnione w umowie jako wydatki na mieszkanie? Czy może ze względu na to, że jest to dom jednorodzinny,a woda i ogrzewanie zapewniane są przez właściciela nieruchomości, powinnam wziąć pod uwagę ryczałt?
MoniKA01
Praktykant
Od: 17 wrz 2020, 7:36
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 17 wrz 2020, 12:45

Na moje oko to wygląda tak:
  • CO - brak
  • CW - brak
  • gaz - brak
Wydatki:
  • 1100 zł - czynsz, który należy porównać do wysokości stawki gminnej i zapewne obniżyć
  • 75 zł - woda i ścieki
  • 16 zł - śmieci
Wydatkami nie są:
  • 100 zł - ogrzewanie (bo będzie ryczałt za brak CO)
  • opłata za prąd
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2020, 14:02

-czynsz zostanie obniżony do oszałamiającej kwoty 42zł :)wówczas łączne koszty wyniosą 133zł
-dochód na osobę wynosi 971,77 z czego 12% wynosi 116,61 (rodzina składa się z 2 osób)
-różnica między wydatkami a kwotą przeznaczoną na wydatki tego gospodarstwa wynosi
(133-116,61) 16,39zł i nie przekracza 2% kwoty najniższej emerytury tj. 24zł.
W tej sytuacji dodatek mieszkaniowy ani energetyczny nie zostanie przyznany - proszę mnie wyprowadzić z błędu, jeśli się mylę :) z góry dziękuję

Natomiast gdyby uwzględnić wydatki strony na ogrzewanie, dodatek mieszkaniowy wyniósłby 116,39zł i nie należałby się już dodatek energetyczny. Wiem, że CO i CW powinny pochodzić z zewnętrznego źródła, ale strona nie musi sama sobie zapewniać ogrzewania, ani wody, we wniosku zaznacza, że ma wszelkie udogodnienia, a ja teoretycznie nie wiem skąd (poza tym, że zostałam poinformowana, że zapewnia jej to właściciel domu). Czy nie powinnam w tej sytuacji bazować na tym, co mam zaznaczone we wniosku? Jeśli uznam, że nie ma CO i CW, to jak to się ma do wniosku? I co z gazem? Przecież nie wmówię stronie, że ma zaznaczyć, że nie ma ciepłej wody, jak ma?
MoniKA01
Praktykant

Napisano: 17 wrz 2020, 15:21

Nie można wliczać opłaty za ogrzewanie, bo centralnego ogrzewania nie ma. To jakby ktoś przyniósł fakturę za węgiel - zaliczysz ją do wydatków? Albo jeśli strona sobie podgrzewa wodę na ognisku to też się zgodzisz na to, żeby we wniosku miała zaznaczone, że ciepła woda jest? To Ty stoisz na straży poprawności tego, co jest we wniosku na podstawie stanu faktycznego. Wnioskodawcy czy właściciele nie wiedzą, kiedy wg dodatków jest centralne ogrzewanie i ciepła woda, a kiedy nie ma. Ty zaś to wiesz, a przynajmniej powinnaś i do Ciebie należy weryfikacja.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2020, 15:48

Witam, w takim przypadku ważne jest czy lokal jest wyposażony w instalację doprowadzającą ciepło do tego lokalu z zewnętrznego źródła (kotłownia-piec c.o. poza tym lokalem mieszkalnym) w tym przypadku jak mniemam jest poza tym lokalem który Pani wynajmuje. Właściciel kupuje opał i pali w piecu, więc ja jak najbardziej zaliczyłabym ten wydatek 100 zł jako wydatek za c.o. (art.6 ust.7 naszej ustawy). Dopytaj o tą kwestię gdzie piec.
Pozdrawiam ;)
ULAK
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 8:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 22 wrz 2020, 7:37

A to nie chodzi czasem o centralne ogrzewanie za pomocą elektryczności?
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 22 wrz 2020, 9:49

Zgadzam się w 100% z ULAK! W lokalu jest centralne ogrzewanie ze źródła zewnętrznego a jakie to źródło jest to nie jest w ogóle istotne. Ważne jest, że lokal jest ogrzewany, za co najemca płaci 100zł miesięcznie. Taka sama sytuacja jest z ciepłą wodą. Wydatki te należy uwzględnić w czynszu.
Pozdrawiam
szer
Praktykant
Od: 04 sty 2019, 13:46
Zajmuję się: praca socjalna, DM DE, KDR

Napisano: 22 wrz 2020, 15:57

Przecież autorka postu pisze, że ogrzewanie nie pochodzi z zewnętrznego źródła, tak samo jak ciepła woda.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2020, 7:35

To zależy co należy uznać za zewnętrzne źródło. Nie mamy ani ciepłowni, ani ciepłej wody z wodociągu. Natomiast najemca zamieszkuje wyodrębnione mieszkanie w domu jednorodzinnym, które ogrzewane jest przez właściciela nieruchomości za pomocą pieca znajdującego się w tym budynku,ale poza tym mieszkaniem. Tak, jak już wspominałam, strona zaznacza we wniosku, że ma CO, wodę i gaz. Ciężko będzie przekonać stronę, że nie ma. W umowie jest zapis "ryczałt za ogrzewanie", czyli nie będzie żadnej faktury za węgiel, z kranu leci ciepła woda, nie ma konieczności podgrzewania jej na ognisku :) Wg mojej interpretacji uwzględniłabym wydatek na ogrzewanie, jeżeli nie ma przepisu, który jasno mówi, że zewnętrznym źródłem jest ciepłownia czy wodociąg.
MoniKA01
Praktykant

Napisano: 23 wrz 2020, 14:29

MoniKA01 pisze:To zależy co należy uznać za zewnętrzne źródło. Nie mamy ani ciepłowni, ani ciepłej wody z wodociągu. Natomiast najemca zamieszkuje wyodrębnione mieszkanie w domu jednorodzinnym, które ogrzewane jest przez właściciela nieruchomości za pomocą pieca znajdującego się w tym budynku, ale poza tym mieszkaniem.
To naprawdę oznacza, że tam nie ma centralnego ogrzewania, ani ciepłej wody. Jeżeli właściciel będzie przynosił najemcy ciepłą wodę w wiaderku, też uznasz, że lokal najemcy jest wyposażony w ciepłą wodę? Toż to absurd!

MoniKA01 pisze:Tak, jak już wspominałam, strona zaznacza we wniosku, że ma CO, wodę i gaz. Ciężko będzie przekonać stronę, że nie ma.
Zrobisz, jak będziesz uważać, ale moim zdaniem jesteś w błędzie. To nie wnioskodawca, ani nie wynajmujący decydują, czy jest centralne ogrzewanie, lub ciepła woda, ale Ty, jako pracownik dysponujący odpowiednią wiedzą. Bo oni się na tym nie znają, ale Ty powinnaś. Również Ty jesteś od tego, żeby stwierdzić stan faktyczny, a nie bazować na opiniach ignorantów.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x