dodatek motywacyjny - Księgowość

Strona 6 z 9    [ Posty: 89 ]

Napisano: 05 wrz 2024, 14:53

dodatek-motywacyjny-207327303-20

w tym wątku są wklejone
zulugula
Stażysta
Od: 06 maja 2024, 12:42
Zajmuję się: MOPS

Napisano: 05 wrz 2024, 15:12

zacha pisze:
05 wrz 2024, 13:56
Ninka11 pisze:
05 wrz 2024, 11:17
Wg. bieżących wyjaśnień: dodatkiem są objęci "......Pracownicy obsługi zapewniający należyte funkcjonowanie jednostek organizacyjnych pomocy społecznej" czyli księgowa i kadrowa też. Nie nakręcajcie się i nie dzielcie włosa na czworo. My płacimy wszystkim oprócz "pracowników merytorycznych wykonujących WYŁĄCZNIE zadania z innych ustaw, niż ustawa o pomocy społecznej"
Właśnie wszyscy się nakręcają i sami robią złą robotę. jeżeli w sprawozdaniu MPiPS były policzone i kierownik i księgowa to nad czym się zastanawiać należy się i koniec i żadne proporcjonalnie . A teraz jeszcze podstawa do chorobowego w ustawie o pomocy społecznej jest art 24 ust 9 "....wynikających z odrębnych przepisów...." ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa to chyba jest odrębny przepis więc nie wchodzi do podstawy i przysługuje tylko za czas faktycznie przepracowany. Tak uważam i już więcej się nie zastanawiam. A pisma z Ministerstwa nie stanowią prawa ( dopiero co była afera z koordynatorami w PCPR-ach w wyszło jak zwykle PCPR oddają środki). Na obecny czas obowiązują Ustawy i Rozporządzenia.
[/quote

Ja też uważam że ustawy i rozporządzenia są ważniejsze niż wytyczne ministerstwa. Więc co z 13 stką? Ustawa także mówi co wliczać do 13 stki. Będziecie wliczać dodatek motywacyjny? Wytyczne mówią żeby nie wliczać a ustawa żeby wliczać. To samo dotyczy nagrody jubileuszowej. A do tego wg Ministerstwa PPK jest dobrowolne hehe
Edzia_100
Praktykant
Od: 07 sie 2024, 13:22
Zajmuję się: kadry

Napisano: 06 wrz 2024, 7:00

Edzia_100 pisze:
05 wrz 2024, 15:12
zacha pisze:
05 wrz 2024, 13:56
Ninka11 pisze:
05 wrz 2024, 11:17
Wg. bieżących wyjaśnień: dodatkiem są objęci "......Pracownicy obsługi zapewniający należyte funkcjonowanie jednostek organizacyjnych pomocy społecznej" czyli księgowa i kadrowa też. Nie nakręcajcie się i nie dzielcie włosa na czworo. My płacimy wszystkim oprócz "pracowników merytorycznych wykonujących WYŁĄCZNIE zadania z innych ustaw, niż ustawa o pomocy społecznej"
Właśnie wszyscy się nakręcają i sami robią złą robotę. jeżeli w sprawozdaniu MPiPS były policzone i kierownik i księgowa to nad czym się zastanawiać należy się i koniec i żadne proporcjonalnie . A teraz jeszcze podstawa do chorobowego w ustawie o pomocy społecznej jest art 24 ust 9 "....wynikających z odrębnych przepisów...." ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa to chyba jest odrębny przepis więc nie wchodzi do podstawy i przysługuje tylko za czas faktycznie przepracowany. Tak uważam i już więcej się nie zastanawiam. A pisma z Ministerstwa nie stanowią prawa ( dopiero co była afera z koordynatorami w PCPR-ach w wyszło jak zwykle PCPR oddają środki). Na obecny czas obowiązują Ustawy i Rozporządzenia.
[/quote

Ja też uważam że ustawy i rozporządzenia są ważniejsze niż wytyczne ministerstwa. Więc co z 13 stką? Ustawa także mówi co wliczać do 13 stki. Będziecie wliczać dodatek motywacyjny? Wytyczne mówią żeby nie wliczać a ustawa żeby wliczać. To samo dotyczy nagrody jubileuszowej. A do tego wg Ministerstwa PPK jest dobrowolne hehe
ale art 24 ust 9 ustawy o pomocy społecznej mówi że nie stanowi podstawy do 13 i nagrody jubileuszowej
zacha
Praktykant
Od: 03 lis 2017, 9:59
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 06 wrz 2024, 7:15

cytat z ustawy "9. Dofinansowanie, o którym mowa w ust. 3, nie stanowi podstawy naliczania świadczeń, odszkodowań i innych wypłat, wynikających z odrębnych przepisów, w tym dodatkowego wynagrodzenia rocznego i nagród rocznych."
dokładnie taki zapis jest w ustawie więc ja mam gdzieś te wyjaśnienia ministerstwa i nie wliczam dodatku do podstawy chorobowego i innych wypłat.
mk1
Podinspektor
Od: 05 kwie 2017, 14:09
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 06 wrz 2024, 7:35

mk1 pisze:
06 wrz 2024, 7:15
cytat z ustawy "9. Dofinansowanie, o którym mowa w ust. 3, nie stanowi podstawy naliczania świadczeń, odszkodowań i innych wypłat, wynikających z odrębnych przepisów, w tym dodatkowego wynagrodzenia rocznego i nagród rocznych."
dokładnie taki zapis jest w ustawie więc ja mam gdzieś te wyjaśnienia ministerstwa i nie wliczam dodatku do podstawy chorobowego i innych wypłat.
Mi i na szkoleniu, i ZUS i ministerstwo napisało że należy wliczyć i ten przepis też nie mówi wprost że pod nazwą ''zasiłki'' ma namyśli te chorobowe. Jeśli masz konkretną odpowiedź i informację to jej nie możesz zignorować, tym bardziej jeśli nie masz dosłownych przepisów na to ci pozwalających. Ja też na początku byłam pewna że się nie wlicza, ale nie wyobrażam sobie mając kilka potwierdzonych informacji odwalić samowolkę...
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 06 wrz 2024, 8:28

Rozmawiałam z Panią z Zus i powiedziała, że dostali wytyczne że dodatek motywacyjny wlicza się do podstawy chorobowego.
Aleksandra Owcarz
Stażysta
Od: 04 sie 2023, 8:41
Zajmuję się: Księgowość, Kadry i płace

Napisano: 06 wrz 2024, 9:27

Co robicie z KIPUS-ami i OSL-owcami i OUS-ami?
cus_2024
Stażysta
Od: 20 cze 2024, 11:56
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 06 wrz 2024, 9:43

Aleksandra Owcarz pisze:
06 wrz 2024, 8:28
Rozmawiałam z Panią z Zus i powiedziała, że dostali wytyczne że dodatek motywacyjny wlicza się do podstawy chorobowego.
A czy ZUS wydał pisemną interpretację???
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 06 wrz 2024, 10:17

cpr3 pisze:
06 wrz 2024, 9:43
Aleksandra Owcarz pisze:
Mi tak na maila
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 06 wrz 2024, 12:35

Sophia pisze:
06 wrz 2024, 10:17
cpr3 pisze:
06 wrz 2024, 9:43
Aleksandra Owcarz pisze:
Mi tak na maila
a jak można taką interpretację uzyskać?
Aleksandra Owcarz
Stażysta
Od: 04 sie 2023, 8:41
Zajmuję się: Księgowość, Kadry i płace

Strona 6 z 9    [ Posty: 89 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x