dodatek motywacyjny - Księgowość

Strona 8 z 9    [ Posty: 89 ]

Napisano: 08 wrz 2024, 11:47

ewcia-23-81 pisze:
06 wrz 2024, 14:30
To wynika z tego, iż do 13 nie wliczamy, natomiast patrząc na wytyczne ministerstwa do podstawy zasiłku należy dodatek ująć? Czy kompletnie nic?
Do 13 i jubileuszowej nie, do postawy l4 tak i dodatek pomniejszasz za czas choroby.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 13 wrz 2024, 9:28

nie ma co liczyć bo przecież do tej pory cisza z wypłatami , a tu już połowa września :lol: Żenada całkowita
bea2
Stażysta
Od: 08 sie 2018, 12:21
Zajmuję się: PS

Napisano: 13 wrz 2024, 9:33

Myśmy wypłacili kilka dni temu, do podstawy L4 wchodzi, trzeba było przeliczyć podstawę jak ktoś miał L4 w sierpniu, do 13 i jubilatki nie wchodzi
monia77
Podinspektor
Od: 31 mar 2017, 9:14
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS

Napisano: 13 wrz 2024, 11:22

A co robicie z urlopami okolicznościowymi czy zwolnieniami od pracy art. 188 (2 dni opieki nad dzieckiem) albo nieobecność usprawiedliwiona (oddanie krwi). Pomniejszacie? W LEX znalazłam odpowiedź żeby pomniejszać ale nie jestem przekonana.
PIRAN
Praktykant
Od: 05 wrz 2024, 13:44
Zajmuję się: KSIĘGOWOŚĆ

Napisano: 13 wrz 2024, 12:42

PIRAN pisze:
13 wrz 2024, 11:22
A co robicie z urlopami okolicznościowymi czy zwolnieniami od pracy art. 188 (2 dni opieki nad dzieckiem) albo nieobecność usprawiedliwiona (oddanie krwi). Pomniejszacie? W LEX znalazłam odpowiedź żeby pomniejszać ale nie jestem przekonana.
zachowują prawo do wynagrodzenia więc nie widzę podstaw cokolwiek pomniejszać
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 13 wrz 2024, 12:50

nie pomniejszam, ja mam taką interpretacje z lex: "dodatek nie będzie przysługiwał w okresie urlopu mac., zwolnienia lekarskiego i urlopu wych. lub bezpłatnego. zgodnie z art. 188 pracownikowi przysługuje zwolnienie od pracy z zachowaniem prawa do wynagr. Skoro zachowuje prawo do wynagrodzenia to przysługiwać będzie ww.dodatek motywacyjny. Podobnie będzie przysługiwać za czas płatnych urlopów (wypoczynkowego, okolicznościowego)".
weronikaops
Praktykant
Od: 19 cze 2024, 10:16
Zajmuję się: księgowość OPS

Napisano: 20 wrz 2024, 8:09

https://samorzad.pap.pl/kategoria/praca ... o-naliczac

Kolejne wyjaśnienia odnośnie doliczania dodatku motywacyjnego, z których wynika, że należy uwzględnić go w podstawie chrobowego. Jak wy postępujecie? Niektóre Ośrodki już ruszyły przecież z wypłatami... Jeżeli doliczacie do chorobowego to czy robicie korekty poprzednich miesięcy? Czy ktoś otrzymał jakieś wytyczne oficjalne, np. z Ministerstwa lub UW? Na forum pojawiło się pismo z ministerstwa do UW, ale my jako MOPS nic nie otrzymaliśmy w tej sprawie. :(
mopsiak25
Praktykant
Od: 08 sie 2024, 13:05
Zajmuję się: kadry

Napisano: 20 wrz 2024, 8:36

i znów jest tak jak zawsze w naszym kraju, jedni nie będą wliczać dodatku do podstawy chorobowego zgodnie z zapisem w ustawie a inni będą wliczać na podstawie interpretacji ministerstwa że zasadne jest wliczać do chorobowego. Te same ministerstwo w ustawie pisze tak a za chwilę interpretuje własne przepisy w odwrotny sposób. Ha ha ha
mk1
Starszy referent
Od: 05 kwie 2017, 14:09
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 20 wrz 2024, 9:43

mopsiak25 pisze:
20 wrz 2024, 8:09
https://samorzad.pap.pl/kategoria/praca ... o-naliczac

Kolejne wyjaśnienia odnośnie doliczania dodatku motywacyjnego, z których wynika, że należy uwzględnić go w podstawie chrobowego. Jak wy postępujecie? Niektóre Ośrodki już ruszyły przecież z wypłatami... Jeżeli doliczacie do chorobowego to czy robicie korekty poprzednich miesięcy? Czy ktoś otrzymał jakieś wytyczne oficjalne, np. z Ministerstwa lub UW? Na forum pojawiło się pismo z ministerstwa do UW, ale my jako MOPS nic nie otrzymaliśmy w tej sprawie. :(
Tak naliczamy i powinno się (mało kto jednak to robi) wyrównać poprzednie miesiące. Nie wykonujemy w tym celu korekty deklaracji a wypłatę wyrównania oznaczamy specjalnym kodem (chyba 335) na aktualnej deklaracji RSA.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 20 wrz 2024, 10:39

Nasz prawnik wydal opinie z której wynika: Ministerstwa nie mogą zmieniać jasnej treści ustawy o pomocy społecznej i uchwały Rady Ministrów w sprawie przyjęcia Programu. Założenie, że zgodnie z Programem pomniejsza się dodatek za czas nieobecności, w tym także w związku z chorobą, a potem wypłaca się go w stosownej części lub całości w formie wynagrodzenia za czas choroby albo zasiłku chorobowego, wydaje się co najmniej dziwaczne. Tak więc nie należy wliczać.
ewcia-23-81
Stażysta
Od: 27 lip 2017, 11:37
Zajmuję się: DM

Strona 8 z 9    [ Posty: 89 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x