Dodatek motywacyjny w regulaminie wynagradzania - Kadry

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 08 lip 2024, 14:45

Czy dopiszecie dodatek motywacyjny do regulaminu wynagradzania z zapisami z wytycznych, które są niezgodne z przepisami ZUS. Jak prawidłowo powinno być?
hana
Stażysta
Od: 04 lip 2008, 10:19
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 08 lip 2024, 16:51

Dokładnie ten zapis odnośnie chorobowego jest niezgodny z przepisami ZUS, a od tego dodatku będziecie naliczać PPK?
TomekM
Referent
Od: 01 lut 2018, 23:46
Zajmuję się: Pfron

Napisano: 09 lip 2024, 11:29

TomekM pisze:
08 lip 2024, 16:51
Dokładnie ten zapis odnośnie chorobowego jest niezgodny z przepisami ZUS, a od tego dodatku będziecie naliczać PPK?
My doszliśmy do wniosku że tak będziemy liczyć PPK i jego składki także wykazaliśmy w zapotrzebowaniu. Skoro piszą że finansują 100% a PPK jest obowiązkowe oraz jest spełniona definicja według której : „Wynagrodzeniem" w rozumieniu ustawy o PPK jest podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe uczestnika PPK, o której mowa w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych, bez stosowania ograniczenia, o którym mowa w art. 19 ust. 1 tej ustawy (tzw. 30-krotność), oraz z wyłączeniem podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób przebywających na urlopie wychowawczym oraz pobierających zasiłek macierzyński lub zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego.
- to chyba średnio są inne możliwości. Chyba że ministerstwo oficjalnie się w końcu określi....
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 09 lip 2024, 11:37

DODATEK MOTYWACYJNY DLA DYREKTORA

Osoby mające infora może zauważyły ostatnio publikację pod tytułem ''Czy dyrektorowi MOPS oraz DDP należy wypłacić dodatek motywacyjny''. pod spodem treść pytania i odpowiedzi:
''PROBLEM

Czy zgodnie z uchwałą Rady Ministrów z 19 czerwca 2024 r. w sprawie ustanowienia rządowego programu "Dofinansowanie wynagrodzeń pracowników jednostek organizacyjnych pomocy społecznej w postaci dodatku motywacyjnego na lata 2024-2027" należy wypłacić dodatek motywacyjny dyrektorowi MOPS oraz DDP wskazany w uchwale? Nadmieniam, że w regulaminie wynagradzania brak jest składnika pod nazwą dodatek motywacyjny. Ponadto uchwała wskazuje, że dodatek ten ma być wypłacany czasowo w latach 2024-2027 w ramach rządowego programu.

RADA

W ocenie autora dyrektor MOPS oraz DDP nie są pracownikami zatrudnionymi w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej, realizującymi zadania z zakresu pomocy społecznej, ale kierownikami tych jednostek. Pobieranie przez nich takiego dodatku jest dyskusyjne. Posiadają oni wynikający z zaszeregowania dodatek funkcyjny.''

Co o tym myślicie? Ja osobiście się średnio z tym zgadzam, chociaż by ze względu na to że dyrektor jest wykazywany w resortowym. Miał ktoś do czynienia z tematem? I co w takim razie z kierownikami którzy też mają dod. funkcyjny?
TOTKO
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 9:17
Zajmuję się: FA

Napisano: 09 lip 2024, 13:05

Ja tez nie widzę innej możliwości jak płacić PPK, ale z naszego UW przyszło pismo, z którego wynika, że PPK nie jest uwzględniane. A robiąc zapotrzebowanie tez ujęliśmy PPK. A co z wynagrodzeniem chorobowym będziecie wliczać do postawy?
TomekM
Referent
Od: 01 lut 2018, 23:46
Zajmuję się: Pfron

Napisano: 09 lip 2024, 13:27

TomekM pisze:
09 lip 2024, 13:05
Ja tez nie widzę innej możliwości jak płacić PPK, ale z naszego UW przyszło pismo, z którego wynika, że PPK nie jest uwzględniane. A robiąc zapotrzebowanie tez ujęliśmy PPK. A co z wynagrodzeniem chorobowym będziecie wliczać do postawy?
nie, wliczać do l4 nie będziemy i potwierdza się to z opracowaniem ze szkolenia. Co do tego pisma z UW zerknijcie dokładnie jakich uchwał się to tyczyło. Bo w każdym takim piśmie które widziałam przeważnie były wszystkie numery uchwał ale nie ta dot. ops
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 16 lip 2024, 11:26

i co myślicie o tym dodatku funkcyjnym ?? u nas ma kierownik i główny księgowy. Czy się należy tym osobom.
mm102
Referent
Od: 07 maja 2017, 12:01
Zajmuję się: kadry

Napisano: 16 lip 2024, 11:31

mm102 pisze:
16 lip 2024, 11:26
i co myślicie o tym dodatku funkcyjnym ?? u nas ma kierownik i główny księgowy. Czy się należy tym osobom.
Mój UW mówił że sami nic nie wiedzą i pisali pisma do ministerstwa z prośbą o wyjaśnienia. Niby tam jest w wytycznych że ten dodatek nie powinien w żaden sposób pomniejszać ani wpływać na dotychczasowe wynagrodzenie więc chyba mają dostać skoro, są wykazywani w resortowym.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 16 lip 2024, 11:56

a jak jest z tym obniżeniem dodatku; jeżeli w danym miesiącu pracownik 1/1 etat przepracuje 20 dni z 30 to w jakiej wysokości dodatek mu będzie przysługiwał? i co z podstawą chorobowego
mm102
Referent

Napisano: 16 lip 2024, 11:58

w pkt. 12 wytycznych z MRPiPS do Uchwały pisze, że powyżej 30 dni ??????
mm102
Referent

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x