Dodatek motywacyjny w regulaminie wynagradzania - Kadry

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 16 lip 2024, 12:18

według mnie dodatek funkcyjny nie powinien mieć żadnego wpływu na dodatek motywacyjny, bo to 2 odrębne kwestie; każdy jest z innego tytułu
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 17 lip 2024, 8:32

czy ktoś się wypowie jak traktować to obniżenie i wypłacanie tego słynnego już dodatku przy L-4 ??? Jak myślicie, czy obniżanie i nie wypłacanie za czas choroby jest zgodne z KP ?
mm102
Referent
Od: 07 maja 2017, 12:01
Zajmuję się: kadry

Napisano: 17 lip 2024, 8:57

mm102 pisze:
17 lip 2024, 8:32
czy ktoś się wypowie jak traktować to obniżenie i wypłacanie tego słynnego już dodatku przy L-4 ??? Jak myślicie, czy obniżanie i nie wypłacanie za czas choroby jest zgodne z KP ?
Ale czemu niezgodne? Dodatku za prace w terenie też nie płacisz za czas choroby (co wlicza się on do podstawy l4 a ten z tego co rozumiem nie).
Powiem tak z tym L4 ciężko jest na razie odpowiedzieć:

Dodatek motywacyjny przysługuje za okres faktycznie wykonywanej pracy, za który
przysługuje wynagrodzenie (z wyjątkiem okresów czasowej niezdolności do pracy).
W przypadku długotrwałej nieobecności – np. osób przebywających na urlopach
rodzicielskich, wychowawczych czy długotrwałych zwolnieniach lekarskich
powyżej 30 dni - dodatku nie wypłaca się za okres nieobecności.

I teraz można to zrozumieć tak że za czas choroby nie płacimy wcale, bo pisze że przysługuje tylko za czas faktycznie wykonywanej pracy za które mamy wynagrodzenie, z wyjątkiem czasowej niezdolności i tu chyba mieli na myśłi em...wynagrodzenie chorobowe?.
Ale ktoś albo nadgorliwy albo nie wiedział sam co chce - informuje kiedy się dod. nie wypłaca, mianowicie napisał w nawiasach o zwolnieniach lekarskich powyżej 30 dni. I teraz tak , zas. chorobowy jest powyżej 33 lub 14 zależnie od wieku więc chyba nie o niego chodzi.
Opcje są dwie
a) za l4 nie płacimy wcale nie ważne ile trwa
b) płacimy za l4 chyba że jest dłuższe niż 30 dni
Niby logiczne że jak cię nie ma miesiąc to ci nie przysługuje ale wyjaśnienie jest tak skonstruowane że można domniemywać oba warianty.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 17 lip 2024, 9:59

a jeżeli nie otrzymamy środków w lipcu to czy przyznajecie i wypłacacie w lipcu z własnych ?
mm102
Referent

Napisano: 17 lip 2024, 10:40

mm102 pisze:
17 lip 2024, 9:59
a jeżeli nie otrzymamy środków w lipcu to czy przyznajecie i wypłacacie w lipcu z własnych ?
to wypłacimy w sierpniu z wyrównaniem
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 17 lip 2024, 11:12

Czyli nie wypłacamy tylko w przypadku gry ktoś jest cały miesiąc na zwolnieniu? A jeśli np 5 dni w miesiącu to wypłacamy całość dodatku? Tylko gdzie jest ta granica, a jak kogoś nie będzie przez połowę miesiąca? :lol: Zwracał się ktoś z prośbą o interpretację?

Podobno najprawdopodobniej kasa przyjdzie w sierpniu i będzie wypłacać z wyrównaniem za lipiec w sierpniu.
zulugula
Stażysta
Od: 06 maja 2024, 12:42
Zajmuję się: MOPS

Napisano: 17 lip 2024, 12:28

zulugula pisze:
17 lip 2024, 11:12
Czyli nie wypłacamy tylko w przypadku gry ktoś jest cały miesiąc na zwolnieniu? A jeśli np 5 dni w miesiącu to wypłacamy całość dodatku? Tylko gdzie jest ta granica, a jak kogoś nie będzie przez połowę miesiąca? :lol: Zwracał się ktoś z prośbą o interpretację?

Podobno najprawdopodobniej kasa przyjdzie w sierpniu i będzie wypłacać z wyrównaniem za lipiec w sierpniu.
Ja gadałam tyle co z wojewódzkim...sami nie wiedzą i czekają na odpowiedź od ministerstwa. Więc tak naprawdę na razie nie ma poprawnej odpowiedzi bo ta ustawa jest bublem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 17 lip 2024, 14:10

mam nadzieje, że UW też będzie opóźniał jak najdłużej do momentu całkowitego wyjaśnienia sytuacji... teraz też jest okres urlopowy więc nawet nie ma z kim gadać
mm102
Referent

Napisano: 17 lip 2024, 14:46

jeśli ktoś jest 5 dni na chorobowym to dodatek motywacyjny pomniejszyłabym za te 5 dni ( dodatek nie przysługuje za okres niezdolności do pracy). wiadomo ze jeśli powyżej 30 dni to i tak dodatek nie będzie przysługiwał.
Hanna k
Stażysta
Od: 16 lut 2021, 12:02
Zajmuję się: Ksiegowosc

Napisano: 18 lip 2024, 7:14

Hanna k pisze:
17 lip 2024, 14:46
jeśli ktoś jest 5 dni na chorobowym to dodatek motywacyjny pomniejszyłabym za te 5 dni ( dodatek nie przysługuje za okres niezdolności do pracy). wiadomo ze jeśli powyżej 30 dni to i tak dodatek nie będzie przysługiwał.
''Dodatek motywacyjny przysługuje za okres faktycznie wykonywanej pracy, za który
przysługuje wynagrodzenie (z wyjątkiem okresów czasowej niezdolności do pracy).''

Okej więc ty twierdzisz tak, a ja teraz ci powiem że np; to zdanie dla mnie ( w domniemaniu) mówi : Dodatek motywacyjny przysługuje tylko za czas kiedy pracuje i mam wynagrodzenie, ale wyjątkiem od reguły jest czasowa niezdolność. Czyli za czasową też mi płacą. Czy może jednak te odniesienie do wyjątku oznacza że jak mam wynagrodzenie za czasową niezdolność to nie dostaję?

Im dłużej się to czyta tym mniej wiesz. A potem jak jeszcze popatrzysz zdanie niżej to już w ogóle zaczynasz wątpić...
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x