Dodatek motywacyjny w regulaminie wynagradzania - Kadry

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 18 lip 2024, 7:50

Mnie też się wydaje, że za krótkie okresy chorobowego się należy, (i wtedy nie wchodzi do podstawy chorobowego), a dopiero powyżej 30 dni nie - czyli tak jak u nas. np. ekwiwalent za odzież , ale 100% nie jestem pewna;
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 18 lip 2024, 8:04

Dodatek motywacyjny przysługuje za okres faktycznie wykonywanej pracy, za który przysługuje wynagrodzenie (z wyjątkiem czasowej niezdolności do pracy) i to można rozumieć dwuznacznie...tak twierdzą co niektórzy. ..
Można to rozumieć, tak że tylko za okres faktycznie przepracowany, za kt. otrzymuje wynagrodzenie a za okres choroby pierwsze 33 dni też jest wynagrodzenie....więc to jest wyjątek bo faktycznie nie pracował..................................więc za ten okres choroby mimo że miał wynagrodzenie nie powinien otrzymać....Nie wiem????????
TomekM
Referent
Od: 01 lut 2018, 23:46
Zajmuję się: Pfron

Napisano: 18 lip 2024, 8:10

TomekM pisze:
18 lip 2024, 8:04
Dodatek motywacyjny przysługuje za okres faktycznie wykonywanej pracy, za który przysługuje wynagrodzenie (z wyjątkiem czasowej niezdolności do pracy) i to można rozumieć dwuznacznie...tak twierdzą co niektórzy. ..
Można to rozumieć, tak że tylko za okres faktycznie przepracowany, za kt. otrzymuje wynagrodzenie a za okres choroby pierwsze 33 dni też jest wynagrodzenie....więc to jest wyjątek bo faktycznie nie pracował..................................więc za ten okres choroby mimo że miał wynagrodzenie nie powinien otrzymać....Nie wiem????????
Nie myśl o tym....nikt tego nie wie, czekamy może się ''mądre głowy'' z ministerstwa wkrótce wypowiedzą.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 19 lip 2024, 9:32

LEGALIS:
Dodatek motywacyjny a choroba pracownika
W przypadku zwolnienia lekarskiego przypadającego np. w okresie od 26 do 30.8.2024 r. dodatek motywacyjny powinien być pomniejszony według § 11 ObliczWynagrR. W myśl jego postanowień, w celu obliczenia wynagrodzenia, ustalonego w stawce miesięcznej w stałej wysokości, za przepracowaną część miesiąca, jeżeli pracownik za pozostałą część tego miesiąca otrzymał wynagrodzenie określone w art. 92 KP, miesięczną stawkę wynagrodzenia dzieli się przez 30 i otrzymaną kwotę mnoży przez liczbę dni wskazanych w zaświadczeniu lekarskim o czasowej niezdolności pracownika do pracy wskutek choroby. Tak obliczoną kwotę wynagrodzenia odejmuje się od wynagrodzenia przysługującego za cały miesiąc.
Przepis ten stosuje się odpowiednio w przypadku nieobecności pracownika w pracy, w okresie której pracownikowi przysługuje zasiłek. Ilustrują to poniższe obliczenia:
1000 zł ÷ 30 = 33,33 zł,
33,33 zł × 5 dni zwolnienia lekarskiego = 166,65 zł,
1000 zł – 166,65 zł = 833,35 zł – jest to kwota dodatku przysługującego za sierpień 2024 r.
zulugula
Stażysta
Od: 06 maja 2024, 12:42
Zajmuję się: MOPS

Napisano: 19 lip 2024, 12:54

Tylko czy wchodzi czy nie do podstawy chorobowego na podstawie tego przepisu ????
mm102
Referent
Od: 07 maja 2017, 12:01
Zajmuję się: kadry

Napisano: 19 lip 2024, 13:20

mm102 pisze:
19 lip 2024, 12:54
Tylko czy wchodzi czy nie do podstawy chorobowego na podstawie tego przepisu ????
Tego nie wie nawet ten co pisał ten przepis. Teraz myśli, ale jest awaria microsoft, więc trochę to potrwa. Na ten czas trzeba ogłosić zakaz chorowania w jednostkach.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 05 sie 2024, 8:32

To wpisujemy do regulaminu wynagradzania i czy wchodzi do podstawy chorobowego? Czas ucieka i nie wiadomo co robić.
hana
Stażysta
Od: 04 lip 2008, 10:19
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 05 sie 2024, 9:42

hana pisze:
05 sie 2024, 8:32
To wpisujemy do regulaminu wynagradzania i czy wchodzi do podstawy chorobowego? Czas ucieka i nie wiadomo co robić.
My wprowadziliśmy do regulaminu (podobno nie jest to wymagane ale tak u nas zdecydowano) i uważam co do podstawy że nie wchodzi, niestety urzędy milczą w sprawie wyjaśnień jak milczały. Sugerując się zapisem ''. Dodatek motywacyjny otrzymany w ramach Programu nie stanowi podstawy
naliczania świadczeń, odszkodowań i innych wypłat wynikających z odrębnych
przepisów, w tym dodatkowego wynagrodzenia rocznego i nagród rocznych''
ja bym nie uwzględniała w podstawie tak jak nie uwzględnia się dodatku specjalnego. Może komuś udało się uzyskać odpowiedź od UW lub MRPiPS które by rozjaśniały tą wątpliwość.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x