Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
Młodypracownik
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
Kontakt:

Re: Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych

Post autor: Młodypracownik »

U mnie szefowa twierdzi, że nie ma w tej ustawie art, na podstawie którego wójt może upoważnić ops...
Awatar użytkownika
MartaW
Referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: MartaW »

Moja mówi podobnie, ale obawiam się, że dorzucą poprawkę.

Młodypracownik pisze: 07 gru 2021, 13:35 U mnie szefowa twierdzi, że nie ma w tej ustawie art, na podstawie którego wójt może upoważnić ops...
Kto pyta, nie błądzi.
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

Na pewno jest w uzasadnieniu ze może upoważnić wiec pewnie w projekcie tez gdzieś to jest ale przejrzałam tylko pobieżnie wiec nie wiem który art.
Bardziej mnie zastanawia czy teraz wystarczy ze kazdy dorosły z jednego domu złozy oswiadczenie ze utrzymuje sie sam i prowadzi oddzielne giospodarstwo domowe i juz wystarczy zeby kazdy dostał swój dodatek i miał wyzsze kryterium jako jednosobowe?
Młodypracownik
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
Kontakt:

Post autor: Młodypracownik »

Jest odniesienie do czystego powietrza ale tam jest mowa o wydawaniu zaświadczeń nie decyzji i radca prawny jest sceptyczny.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Do ustalenia przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu, o którym mowa w art. 1 ust. 1, stosuje się odpowiednio art. 411 ust. 10j–10o i 10r ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2021 r. poz. 1973 i 2127).

art.411 ust.10r ustawy Prawo ochrony środowiska Wójt, burmistrz lub prezydent miasta może, w formie pisemnej, upoważnić swojego zastępcę, pracownika urzędu gminy albo kierownika ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku przekształcenia ośrodka pomocy społecznej w centrum usług społecznych na podstawie przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych (Dz. U. poz. 1818) - dyrektora centrum usług społecznych, lub kierownika innej jednostki organizacyjnej gminy, a także inną osobę na wniosek kierownika ośrodka pomocy społecznej, dyrektora centrum usług społecznych lub innej jednostki organizacyjnej gminy do prowadzenia postępowań w sprawach, o których mowa w ust. 10g, w tym do wydawania w tych sprawach zaświadczeń.
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

kalina.malina pisze:Na pewno jest w uzasadnieniu ze może upoważnić wiec pewnie w projekcie tez gdzieś to jest ale przejrzałam tylko pobieżnie wiec nie wiem który art.
Bardziej mnie zastanawia czy teraz wystarczy ze kazdy dorosły z jednego domu złozy oswiadczenie ze utrzymuje sie sam i prowadzi oddzielne giospodarstwo domowe i juz wystarczy zeby kazdy dostał swój dodatek i miał wyzsze kryterium jako jednosobowe?
hahaha
ale jest jeszcze ustawa o pomocy społecznej, prawo energetyczne i wiele innych
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

=
Szarak pisze:art.411 ust.10r ustawy Prawo ochrony środowiska Wójt, burmistrz lub prezydent miasta może, w formie pisemnej, upoważnić swojego zastępcę, pracownika urzędu gminy albo kierownika ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku przekształcenia ośrodka pomocy społecznej w centrum usług społecznych na podstawie przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych (Dz. U. poz. 1818) - dyrektora centrum usług społecznych, lub kierownika innej jednostki organizacyjnej gminy, a także inną osobę na wniosek kierownika ośrodka pomocy społecznej, dyrektora centrum usług społecznych lub innej jednostki organizacyjnej gminy do prowadzenia postępowań w sprawach, o których mowa w ust. 10g, w tym do wydawania w tych sprawach zaświadczeń.
może nie doczytają :shock: :D :D
zocha1234
Starszy referent
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
Kontakt:

Post autor: zocha1234 »

Będzie decyzja czy informacja czy co... bo nie znalazłam?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

zocha1234 pisze: 07 gru 2021, 14:14 Będzie decyzja czy informacja czy co... bo nie znalazłam?
Dodatek osłonowy przyznaje wójt, burmistrz lub prezydent miasta, w drodze decyzji, na wniosek osoby, o której mowa w ust. 1.
zocha1234
Starszy referent
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
Kontakt:

Post autor: zocha1234 »

O dzięki. Na rok 2022 zostają zawieszone wypłaty wszystkich dodatków energetycznych. U nas dodatki robią socjalni chociaz nie powinni.

Ale tak szczerze- dacie radę robić jeszcze to? Macie tyle wolnego czasu?
ODPOWIEDZ