Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych

Post autor: kb »

Szarak pisze: 11 sty 2022, 15:22 Idąc dalej można wydać decyzję o odmowie bez informowania strony z art.10 kpa i 79 ? W decyzji nie trzeba informować o możliwości odwołania bo art.107 z kpa nie ma zastosowania ? Robiąc decyzje o NP nie będziemy wszczynać postępowania bo 61 kpa nie obowiązuje ? A ktoś wyśle wniosek końcem stycznia ale wpłynie do organu w lutym i nie będziemy mogli ustalić daty wszczęcia postępowania bo kpa nie obowiązuje ?
hmm jak dla mnie jeśli mowa o decyzjach to kpa bedzie na pewno miało zastosowanie, a do postepowań kończących się przekazaniem informacji może i nie :) rzeczywiście w ustawie o dodatku osłonowym nie ma zadnego odesłanie do kpa (ani wprost, ani przez odsyłanie do innych ustaw odsylających do kpa :D)
ale samo kpa mówi, że :
Art. 1. Kodeks postępowania administracyjnego normuje:
1) postępowanie przed organami administracji publicznej w należących do
właściwości tych organów sprawach indywidualnych rozstrzyganych w drodze
decyzji administracyjnych albo załatwianych milcząco;

2) postępowanie przed innymi organami państwowymi oraz przed innymi
podmiotami, gdy są one powołane z mocy prawa lub na podstawie porozumień
do załatwiania spraw określonych w pkt 1;
3) postępowanie w sprawach rozstrzygania sporów o właściwość między organami
jednostek samorządu terytorialnego i organami administracji rządowej oraz
między organami i podmiotami, o których mowa w pkt 2;
4) postępowanie w sprawach wydawania zaświadczeń;
5) nakładanie lub wymierzanie administracyjnych kar pieniężnych lub udzielanie
ulg w ich wykonaniu;
6) tryb europejskiej współpracy administracyjnej.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

informacja o SW czy teraz DO to właśnie milczące załatwienie sprawy więc kpa jak najbardziej..... nie wiem skąd pomysł, że nie stosuje się kpa w postępowaniu prowadzonym przez organ administracji ;)
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

KB czyli chcesz mi powiedzieć, że tam gdzie będą decyzje to będzie KPA i miesiąc na załatwienie sprawy a tam gdzie informacja to już KPA jest beeee ? Tylko, że nie wiesz czy wydasz decyzje przyjmując wniosek czy tylko informację. W CP tez nie ma delegacji do KPA a jednak je stosujemy... Ja też nie rozumiem skąd pomysł niestosowania KPA.
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Tom. pisze: 12 sty 2022, 15:29 informacja o SW czy teraz DO to właśnie milczące załatwienie sprawy więc kpa jak najbardziej..... nie wiem skąd pomysł, że nie stosuje się kpa w postępowaniu prowadzonym przez organ administracji ;)
Być może u nich ta ustawa się nie przyjęła i jadą jeszcze na prawie zaborczym :mrgreen:
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

Szarak pisze: 12 sty 2022, 15:51 KB czyli chcesz mi powiedzieć, że tam gdzie będą decyzje to będzie KPA i miesiąc na załatwienie sprawy a tam gdzie informacja to już KPA jest beeee ? Tylko, że nie wiesz czy wydasz decyzje przyjmując wniosek czy tylko informację. W CP tez nie ma delegacji do KPA a jednak je stosujemy... Ja też nie rozumiem skąd pomysł niestosowania KPA.
W CP jest wydawanie zaświadczeń , a to juz kpa jak najbardziej ;-)
ja powiedzieć chcę tylko jedno :) - coś im z tym też nie pykło... może sie sami pogubili w tych odesłaniach i zgubili na przykład odesłanie do art. 32 ust 2 uośr ? (odesłali tylko do 32 ust.1).
Nie wiem...ale nie wyobrażam sobie, że te setki wniosków na jedną osobę, w dodatku obciążoną masą innych obowiazków, można załatwić w terminach z kpa, i nie wyobrażam sobie wysyłania zawiadomień o przedłużeniu terminu (ani na to czasu, ani kasy - jaki idiota cos takiego chciał wymyslić ?)
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Art. 1. ustawy o dodatku osłonowym Ustawa reguluje zasady i tryb przyznawania, ustalania wysokości i wypłacania dodatku osłonowego oraz właściwość organów w tych sprawach.

Art.12 § 1 i § 2 KPA:
Organy administracji publicznej powinny działać w sprawie wnikliwie i szybko, posługując się możliwie najprostszymi środkami prowadzącymi do jej załatwienia. Sprawy, które nie wymagają zbierania dowodów, informacji lub wyjaśnień, powinny być załatwione niezwłocznie.

W innych zasadach ogólnych KPA też mowa o załatwianiu spraw.

Rozdział 7 KPA który mówi o terminach nosi nazwę "Załatwianie spraw"
Art.35 § 1 KPA Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki.. itd...

Można tak dużo przytaczać z KPA gdzie jest użyte sformułowanie "sprawa". To tak samo jak twierdzisz przy CP bo jest użyte sformułowanie "zaświadczenie".
Na pierwszej komisji w sprawie dodatku osłonowego poseł Suski wniósł poprawkę by było sformułowanie w ustawie, że prowadzi się postępowanie administracyjne. Na co biuro legislacyjne uważało, że nie ma takiej potrzeby bo jest to wyraźnie zasygnalizowane. Poprawka mimo to przeszła ale została wymazana w dalszych komisjach kiedy uproszczono nam sprawę i wprowadzono możliwość wydawania informacji. Mimo to nawet informacje mogą być zaskarżane w trybie kodeksowym...

Nie wiem. Może naciągam przepisy i się mylę ale osobiście uważam, że nie można wyrywkowo raz stosować KPA a raz nie. Przy CP można domniemywać i stosować KPA, bo mowa o zaświadczeniach przy braku delegacji ustawowej do Kodeksu, a przy innym świadczeniu gdzie mowa o sprawach to już Kodeksu nie stosujemy bądź robimy to wyrywkowo. To tylko moje zdanie.
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

Pytanie czy jak ludzie oczekują/wnioskują o podwyższony a my im nie przyznajemy to po prostu informacja przyznająca na zwykły i ewentualnie jakaś droga odwołania czy już nic nie mogą zrobić? Zastanawiam sie czy mamy jakoś odmawiac podwyzszonych? Nie mam pomysłu na to.
gopsianka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: gopsianka »

A propos pytań i odpowiedzi na stronie ministerstwa: wczoraj pisaliśmy tu o pyt. 27 i bzdurnej odpowiedzi na temat alimentów i stypendiów - wczoraj jeszcze było, że alimentów i stypendiów nie liczymy do dochodu. Dziś już pytanie zniknęło ... chyba do nich dotarło jaką głupotę napisali :)
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Post autor: Krzysztof »

Czy w związku z tym, że organ nie jest zobligowany do wydania decyzji w sprawie dodatku osłonowego to załatwieniem sprawy z wniosku o wypłatę dodatku osłonowego jest jego wypłata w terminach określonych w ustawie.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
Kontakt:

Post autor: heiland »

gopsianka pisze: 13 sty 2022, 11:36 A propos pytań i odpowiedzi na stronie ministerstwa: wczoraj pisaliśmy tu o pyt. 27 i bzdurnej odpowiedzi na temat alimentów i stypendiów - wczoraj jeszcze było, że alimentów i stypendiów nie liczymy do dochodu. Dziś już pytanie zniknęło ... chyba do nich dotarło jaką głupotę napisali :)
A ilu bardzo rozgarniętych urzędników pokierowało się tymi śmiesznymi informacjami to już po ptakach...
ODPOWIEDZ