dodatek pielęgnacyjny - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 gru 2008, 16:32

ostatnio doszły mnie słuchy, że od 1 stycznia 2009r mieszkańcy DPS, którzy otrzymywali dodatki pielęgnacyjne z MOPS tracą do nich prawo, czy koś możne słyszał o nowych przepisach które regulują takie posunięcie
~Zosia

Napisano: 28 gru 2008, 19:03

~ja

Napisano: 30 gru 2008, 17:12

jeśli dobrze zrozumiałam to zmiana jest taka: zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie umieszczonej w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymane. Jeśli nic się nie zmieniło w definicji instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie-a nie widzę takie zmiany- to dps jest taką instytucją, jeśli mieszkaniec nie ponosi opłat za pobyt w dps. A więc dla mieszkańca, który ponosi opłaty za pobyt w dps nic się nie zmienia. niech mnie ktoś poprawi jeśli źle myślę.
~dytko

Napisano: 31 gru 2008, 10:42

Zgadzam się z Tobą, ale jak znam życie to ustawodawca znowu o czymś zapomniał. Tym razem o definicji instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie. I znowu będzie jazda.
Dobrze dbają o to, żebyśmy się nie nudzili i nie gnuśnieli. Gdyby przepisy byy jasne to praca byłaby o wiele nudniejsza.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, wytrwałości i sukcesów
~dorota1

Napisano: 31 gru 2008, 10:53

Na chwila obecną nic sie tu nie zmienia - bo jak słusznie zauważyliscie - wiekszość osób na podstawie ustawy o pomocy społecznej z 2004 r obligatoryjnie ponosi koszty utrzymania w DPS w wys 70% wlasnych dochodow i tu sie należy. W pozostałych przypadkach ale to bardzo sporadycznych kiedy za osobę nie posiadającą dochodow 100% pokrywa gmina nie nalezy sie
~zosia

Napisano: 03 sty 2009, 22:08

Zobaczymy jak zareaguja ops-y jeśli będą uchylać takim osobom decyzje to i my będziemy musieli zmieniać o odpłatności.
~x

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x