dodatek stażowy a doniesione dokumenty
dodatek stażowy a doniesione dokumenty
Witam, mam pracownika, który ma umowę od 01.01.2014 roku, naliczono mu na dzień zatrudnienia dodatek stażowy. Dziś przyniósł dokumenty poświadczające zatrudnienie o jeszcze dodatkowe 6 miesięcy. Czy mam mu naliczać od kolejnego miesiąca wyższy dodatek czy robić jakieś wyrównanie?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dodatek stażowy a doniesione dokumenty
Naliczać od kolejnego miesiąca wyższy dodatek i nie robić wyrównania.
- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wpinasz do akt datę wpływu i liczysz od najbliższej wypłaty. Bez wyrównania.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
A my wystąpiliśmy do PIP o interpretacje dotyczącą późniejszego udokumentowania stażu pracy przez pracownika w trakcie zatrudnienia i dostaliśmy odpowiedź że należy wypłacić wyrównanie za okres nieprzedawniony tj. do 3 lat wstecz ... mając opinie PIP dokonaliśmy wypłaty z wyrównaniem...
- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Też się z tym spotkałam więc w momencie przyjmowanie pracownika wypytuję o "historię życia zawodowego" i ZAWSZE proszę o przyniesienie zaświadczania z PUP czy nie pobierali zasiłków lub czy nie byli na stażach bo w 80% pracownik mówi "nie pobierałem" a potem na zaświadczeniu wychodzi coś innego.
Ostatnio przeczytałam, interpretacje PIP, że jeśli pracownik przyniesie Ci orzeczenie o niepełnosprawności, wydane np 5 lat wstecz to powinno się naliczyć urlop dodatkowy za trzy lata do tyłu i jeśli np. to zrobi ostatniego dnia pracy to musisz mu zapłacić ekwiwalent za 30 dni zaległego.
PIP broni pracownika ale jak pracownik świadomie oszukuje to mówią "trudno". Gdzie logika?
Ostatnio przeczytałam, interpretacje PIP, że jeśli pracownik przyniesie Ci orzeczenie o niepełnosprawności, wydane np 5 lat wstecz to powinno się naliczyć urlop dodatkowy za trzy lata do tyłu i jeśli np. to zrobi ostatniego dnia pracy to musisz mu zapłacić ekwiwalent za 30 dni zaległego.
PIP broni pracownika ale jak pracownik świadomie oszukuje to mówią "trudno". Gdzie logika?
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
Oprócz dodatek stażowy a doniesione dokumenty - Kadry przeczytaj również:
zatrudnienie na zastępstwo w trakcie umowy
urlop
jedna umowa sie konczy druga zaczyna
teczka akt osobowych
Dodatek 250
Umowa na zastepstwo
Rp-7
Zapytanie
umowa na zastepstwo
zatrudnienie
rozliczenie godzin z umowy zlecenie