Dodatek węglowy funkcja c.o i c.w.u - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 01 wrz 2022, 18:15

Czy aby dostać dodatek węglowy musi być zaznaczona w deklaracji CEEB funkcja c.o (ogrzewania)? Czy wystarczy, że żródło zainstalowane i ekspleoatowane ?
Kleopatra
Stażysta
Od: 03 lis 2021, 19:11
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 wrz 2022, 20:15

Ale jak może być eksploatowane jak nie ma żadnej funkcji? To co piec stoi i robi za dekorację?
Koniecznie musi być zanaczona funkcja c.o. inaczej nie możemy mówić, że coś jest źródłem ciepła jak nie grzeje.
Tulli
Stażysta
Od: 19 sie 2022, 17:04
Zajmuję się: SW, SR

Napisano: 02 wrz 2022, 8:34

Tulli pisze:
01 wrz 2022, 20:15
Ale jak może być eksploatowane jak nie ma żadnej funkcji? To co piec stoi i robi za dekorację?
Koniecznie musi być zanaczona funkcja c.o. inaczej nie możemy mówić, że coś jest źródłem ciepła jak nie grzeje.
guzik prawda , nigdzie o tym w ustawie nie ma , postaw koze w pokoju złoż deklaracje i też dodatek dostaniesz

zaczynacie doszukiwać się rzeczy których nie ma w ustawie i nikt nawet o tym w ministerstwie nie mowi
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 02 wrz 2022, 8:36

W niektórych deklaracjach nie ma zaznaczonych funkcji c.o c.w, ponieważ są to pustostany, w których nikt nie mieszka, ja mam nawet złożone wnioski, gdzie nie jest eksploatowane źródło ciepła. Ludzie po prostu fikcyjnie zamieszkali w tych domach tylko po to żeby dostać 3 tyś. bo się im wydaje, że wystarczy tylko złożona deklaracja i nic więcej.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 02 wrz 2022, 8:43

Ruda1 pisze:
02 wrz 2022, 8:36
W niektórych deklaracjach nie ma zaznaczonych funkcji c.o c.w, ponieważ są to pustostany, w których nikt nie mieszka, ja mam nawet złożone wnioski, gdzie nie jest eksploatowane źródło ciepła. Ludzie po prostu fikcyjnie zamieszkali w tych domach tylko po to żeby dostać 3 tyś. bo się im wydaje, że wystarczy tylko złożona deklaracja i nic więcej.
przecież takie prawo daje im ten budel prawny który dzisiaj mają niby poprawiać , mieć piec złożyć deklaracje i dostać 3000 zł
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 02 wrz 2022, 13:38

Ruda1 pisze:
02 wrz 2022, 8:36
czyli nie ma to znaczenia Twoim zdaniem czy jest zgłoszone c.o aby wypłacić im 3 tys.
Kleopatra
Stażysta
Od: 03 lis 2021, 19:11
Zajmuję się: PS

Napisano: 05 wrz 2022, 9:08

Przyznajemy gospodarstwom domowym, których "głównym źródłem ogrzewania" jest...
Jak coś może być głównym źródłem ogrzewania, jak nie służy do ogrzewania?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 05 wrz 2022, 10:11

Ja nie będę przyznawać na nie eksploatowane źródła ciepła. Mam takiego kombinatora, co "umieścił" 86 letnią teściową w starej chacie z nie używaną kuchnią węglową bez bieżącej wody, następnie coś zmienił w deklaracji, podejrzewam, że dopisał węgiel, tylko, że tego nie widać. Dzisiaj widziałam go jak stał przed pokojem koleżanki, która zajmuje się deklaracjami śmieciowymi, może zechce babcię zgłosić na ten adres do śmieci, bo pewnie się dowiedział, że będą sprawdzać czy ktoś jest zgłoszony.
Są też takie przypadki, że dom z jedną kuchnią, dwoma pokojami i w każdym pomieszczeniu osobne gospodarstwo, wcześniej była jedna deklaracja w CEEB złożona przez właściciela, a teraz widzę już trzy, bo jakieś kozy, piece pozgłaszane osobno.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 07 wrz 2022, 8:03

"c.o." - znaczy centralne ogrzewanie. Dlaczego więc uważacie, że musi być zaznaczone zawsze? Na przykład piece kaflowe raczej nie ogrzewają więcej niż jedno pomieszczenie, to jest nie mają rozprowadzenia do innych pomieszczeń w domu czy mieszkaniu. Jak jest zaznaczone, że jest "zainstalowane" i zaznaczone, że jest "eksploatowane" to znaczy, wg mnie, że jest używane.
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 07 wrz 2022, 8:17

w deklaracji kolumna ta wygląda tak: Funkcja - ogrzewanie (c. o.) / ciepła woda (c. w. u.)

co i cwu to tylko podpowiedzi
3. Deklaracja zawiera:
1)imię i nazwisko albo nazwę właściciela lub zarządcy budynku lub lokalu oraz adres miejsca zamieszkania lub siedziby;
2)adres nieruchomości, w obrębie której eksploatowane jest źródło ciepła lub źródło spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c;
3)numer telefonu właściciela lub zarządcy budynku lub lokalu, o ile posiada;
4)adres poczty elektronicznej właściciela lub zarządcy budynku lub lokalu, o ile posiada;
5)informacje o liczbie i rodzaju eksploatowanych w obrębie nieruchomości źródeł ciepła lub źródeł spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, oraz o ich przeznaczeniu i wykorzystywanych w nich paliwach.
Z ustawy o termomodernizacji wynika, że informacja o funkcji powinna być
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x