Dodatek węglowy funkcja c.o i c.w.u - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 07 wrz 2022, 13:56

Deklaracja zawiera informacje o funkcji. Ale czy zawiera definicję centralnego ogrzewania inną niż powszechnie stosowaną? Czy piec kaflowy może mieć inną funkcję niż ogrzewanie? Jeżeli przy piecu kaflowym, zainstalowanym i eksploatowanym, nie jest zaznaczone c.w.u. (ciepła woda użytkowa), to wg mnie znaczy, że po prostu jest źródłem ciepła i jego funkcją jest tylko ogrzewanie pomieszczenia, w którym stoi.
Gdyby mi urzędnik mówił, że mój piec kaflowy ma mieć zaznaczone centralne ogrzewanie, a ja wiem, że on ogrzewa tylko jeden pokój, to straciłabym zaufanie.
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 07 wrz 2022, 14:08

Z tej deklaracji ceeb to raczej ma wynikać jaki mamy sprzęt, czy jest używany i czy ogrzewany nim dom czy służy do ogrzewania wody
raczej nikt nie pytał czy koza to centralne ogrzewanie czy tylko pokoju bo to żadna informacja
zatem powino być zaznaczone do czego służy czy c.o czy c.o.w
Just5
Stażysta
Od: 21 lut 2018, 16:54
Zajmuję się: Św

Napisano: 07 wrz 2022, 15:46

do ogrzewania - nie centralnego ogrzewania i nie cieplej wody użytkowej
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 07 wrz 2022, 20:13

Na logikę wiadomo, że kozy, piece kaflowe, kuchnie węglowe itp nie są centralnym ogrzewaniem, tylko ogrzewają punktowo np dane pomieszczenie, a nie cały dom. Tylko, że to co my widzimy mając dostęp do aplikacji Zone i deklaracji w formie elektronicznej to graficznie i merytorycznie nie pokrywa się do końca z deklaracjami papierowymi. Tam przy każdym źródle ciepła można było zaznaczyć funkcję ogrzewania (c.o) lub ciepłą wodę (c.w.u). W systemie widnieje to po prostu jako c.o., choć tak naprawę chodzi o funkcję grzewczą, a nie dostłownie centralne ogrzewanie.
Tulli
Stażysta
Od: 19 sie 2022, 17:04
Zajmuję się: SW, SR

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x