Dodatek węglowy - Odwołanie od decyzji
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Nie istotne
- Kontakt:
Dodatek węglowy - Odwołanie od decyzji
Dzień dobry.
Dostałem decyzję o odmowie przyznania dodatku węglowego.
Sprawa wygląda tak, że wynajmuję mieszkanie opalane węglem (jest to zgłoszone do ewidencji emisyjności). Dodatkowo wybudowałem dom, przeprowadziłem się, ale nadal posiadam umowę najmu i płacę za ogrzewanie (jest wspólna kotłownia na 8 mieszkań). Do niedawna (końca listopada) przebywała tam rodzina UKR za którą też płaciłem rachunki i dawałem im pieniądze na życie z 40+. Pani urzędnik zażądała ode mnie oświadczenia, że moje "centrum życiowe" jest w nowo wybudowanym domu. Napisałem. Na tej podstawie dostałem odmowę. Czy jest sens się odwoływać?
Dostałem decyzję o odmowie przyznania dodatku węglowego.
Sprawa wygląda tak, że wynajmuję mieszkanie opalane węglem (jest to zgłoszone do ewidencji emisyjności). Dodatkowo wybudowałem dom, przeprowadziłem się, ale nadal posiadam umowę najmu i płacę za ogrzewanie (jest wspólna kotłownia na 8 mieszkań). Do niedawna (końca listopada) przebywała tam rodzina UKR za którą też płaciłem rachunki i dawałem im pieniądze na życie z 40+. Pani urzędnik zażądała ode mnie oświadczenia, że moje "centrum życiowe" jest w nowo wybudowanym domu. Napisałem. Na tej podstawie dostałem odmowę. Czy jest sens się odwoływać?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: Dodatek węglowy - Odwołanie od decyzji
Jaki dokładnie był powód decyzji odmownej? Czy możesz wkleić fragment decyzji?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Wsio
- Kontakt:
Jeżeli tam nie mieszkasz to nie ma dodatku.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Decydujesz sie gdzie mieszkasz i oswiadczasz to pod odpowiedzialnoscia, a urzad ma prawo to zweryfikowac. Ja bym podjechała na wywiad i sprawdziła czy rzeczywiście mieszkałeś/mieszkasz z tymi ukraincami.... A sam piszesz ze sie przeprowadziłeś, we wniosku twierdzisz ze mieszkasz nadal w tym mieszkaniu, w oswiadczeniu ze jednak w domu...
Mam pełno takich wniosków gdzie ludzie udaja ze gdzies mieszkają i kompletnie nie biora odpowiedzilaności za swoje oswiadczenia.
Mam pełno takich wniosków gdzie ludzie udaja ze gdzies mieszkają i kompletnie nie biora odpowiedzilaności za swoje oswiadczenia.
-
- Praktykant
- Kontakt:
No właśnie tu jest problem. Urzędowo sprawa jest chyba jasna. Ja Tam nie mieszkam. Nikt teraz tam nie mieszka. Ja tylko ponoszę koszty ogrzewania. Ustawodawca napisał "zamieszkuje i gospodaruje. Skoro gospodarowanie jeszcze by się kwalifikowało (utrzymuję to mieszkanie w całości) to z zamieszkaniem się nie zgadza. Dodatek w samym zamyśle jest pomocą dla gospodarstw domowych w związku z rosnącymi kosztami utrzymania, a te wzrosły mi o 100%.kalina.malina pisze: 26 sty 2023, 11:31 Decydujesz sie gdzie mieszkasz i oswiadczasz to pod odpowiedzialnoscia, a urzad ma prawo to zweryfikowac. Ja bym podjechała na wywiad i sprawdziła czy rzeczywiście mieszkałeś/mieszkasz z tymi ukraincami.... A sam piszesz ze sie przeprowadziłeś, we wniosku twierdzisz ze mieszkasz nadal w tym mieszkaniu, w oswiadczeniu ze jednak w domu...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Na potrzeby przyznawania dodatku przyjmuje się, że jedna osoba może wchodzić w skład tylko jednego gospodarstwa. Jeśli potwierdziłeś, że gospodarujesz w swoim nowym domu, to znaczy że nie możesz ubiegać się o dodatek pod jakimś innym adresem. Możesz/Mogłeś ubiegać się o dodatek do ogrzewania swojego domu (o ile na jakiś się łapiesz/łapałeś).
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Utrzymywanie mieszkania, ogrzewanie go itd nie jest gospodarowaniem tam, poniewaz nie prowadzisz tam swojego gospodarstwa domowego, nie mieszkasz. Wiesz ja moge miec 5 domów do ogrzania, moga mnie kosztowac mase kasy, ale nie twerdze ze mieszkam w 5 na raz, a ty we wniosku oświadczyłeś ze tam mieszkasz a nie mieszkasz. Wniosek jest jasny, adres ZAMIESZKANIA. Który w jednym czasie moze byc tylko jeden. Najczesciej jak wchodzisz na wywiad to od razu widac czy ktos tam mieszka czy nie mieszka.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dzięki. To dosadnie i w sposób wystarczający przekonuje mnie, że nie powinienem się odwoływać, ponieważ najnormalniej w świecie ten dodatek mi się prawnie nie należy, choć na chłopski rozum wydawałyby się inaczej.kalina.malina pisze: 26 sty 2023, 13:58 Utrzymywanie mieszkania, ogrzewanie go itd nie jest gospodarowaniem tam, poniewaz nie prowadzisz tam swojego gospodarstwa domowego, nie mieszkasz. Wiesz ja moge miec 5 domów do ogrzania, moga mnie kosztowac mase kasy, ale nie twerdze ze mieszkam w 5 na raz, a ty we wniosku oświadczyłeś ze tam mieszkasz a nie mieszkasz. Wniosek jest jasny, adres ZAMIESZKANIA. Który w jednym czasie moze byc tylko jeden. Najczesciej jak wchodzisz na wywiad to od razu widac czy ktos tam mieszka czy nie mieszka.
Oprócz Dodatek węglowy - Odwołanie od decyzji - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
dodatek węglowy zmiana paliwa po 11.08
Hity z SKO
Dodatek elektryczny zapotrzebowanie
elektryczny odmowa?
osoba w innym wniosku
zakup węgla bez dodatku weglowego
dodatek elektryczny
Dodatek dla gospodarstw domowych - zapotrzebowanie 2023
decyzja o odmowie uchylenia decyzji
dodatek węglowy informacja ( ten sam adres)
Czy należy ponownie zawiadomić o odmowie????
Wzór decyzji przyznającej po wywiadzie -czy ktoś się podzieli?
tekst dodatkowy dodatek elektryczny
dochód
wraca z SKO - ile czasu na wypłatę
dodatek elektryczny