dodatek wstecz na 4 miesiące? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 13 lis 2020, 15:01

Witam , mam pytanie, może ktoś podpowie. Pan złożył wniosek o dodatek w listopadzie, poprzednią decyzją miał przyznany do sierpnia, chciałabym mu zrobić z datą wstecz. Moje pytanie brzmi:
1. Dochody za sierpień, wrzesień październik ?
2. Dodatek przyznać od września do lutego?
3. Dodatek przyznać od września do grudnia a styczeń i luty odmówić?
4. Dodatek odmówić na lipiec i sierpień a przyznać od września do grudnia?

Im dłużej analizuje, tym głupsze pomysły mi przychodzą do głowy:) Może ktoś podpowie? Byłabym wdzięczna za jakiś wzór takiej decyzji wstecz.
Życzę wszystkim miłego weekendu:)
FA2016
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 16:31
Zajmuję się: FA/DM/DE

Napisano: 18 lis 2020, 9:06

Jeśli złożył w listopadzie, to dochody z trzech miesięcy wstecz (VIII, IX, X).
Dodatek przyznajesz na okres od września do lutego, nic nie odmawiasz.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 18 lis 2020, 14:32

Kurczę czy coś mi umknęło?
Czy art. 7
pkt.5."Dodatek mieszkaniowy przyznaje się na okres 6
miesięcy, licząc od pierwszego dnia miesiąca następującego po
dniu złożenia wniosku" Ustawy o dodatkach mieszkaniowych brzmi jakoś inaczej?
ZbyszekXXL
Praktykant
Od: 18 lis 2020, 14:25
Zajmuję się: Dodatki także

Napisano: 19 lis 2020, 11:34

Kurczę czy coś mi umknęło?
Ustawa o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych tj. z dnia 16 października 2020 r. (Dz.U. z 2020 r. poz. 1842)

Art. 15zzzib [Dodatek mieszkaniowy]
1. Za okres stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii, ogłoszonych z powodu COVID-19, dodatek mieszkaniowy, o którym mowa w ustawie z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z 2019 r. poz. 2133), może zostać przyznany z mocą wsteczną.
2. Dodatek mieszkaniowy może zostać przyznany z mocą wsteczną wyłącznie w przypadku wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego złożonego nie później niż po upływie 30 dni od dnia zakończenia obowiązywania stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii, ogłoszonych z powodu COVID-19.
3. Dodatek mieszkaniowy przyznaje się z mocą wsteczną, jeżeli osoba uprawniona do dodatku mieszkaniowego we wniosku o przyznanie tego dodatku wskazała okres poprzedzający dzień złożenia tego wniosku jako okres objęty tym wnioskiem.
4. Wskazanie okresu poprzedzającego dzień złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego jako okresu objętego tym wnioskiem następuje w formie klauzuli dołączanej do tego wniosku i podpisanej przez wnioskodawcę.
5. W przypadku przyznania dodatku mieszkaniowego z mocą wsteczną, okres, o którym mowa w art. 7 ust. 5 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych, skraca się o liczbę miesięcy poprzedzających pierwszy dzień miesiąca następujący po dniu złożenia wniosku, za które przyznano dodatek mieszkaniowy.
6. Dodatku mieszkaniowego z mocą wsteczną nie przyznaje się za okres, w którym osobie do niego uprawnionej przysługiwał dodatek mieszkaniowy na podstawie innej decyzji.
7. W przypadku przyznania dodatku mieszkaniowego z mocą wsteczną, dodatek mieszkaniowy za miesiące poprzedzające pierwszy dzień miesiąca następujący po dniu złożenia wniosku wypłaca się w terminie 30 dni od dnia, w którym decyzja o przyznaniu dodatku mieszkaniowego stała się ostateczna.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 25 lis 2020, 10:54

zzzib - i samo za siebie mówi a ja no nie dobrnąłem aż tam
Dzięki za podpowiedź
Pozdrawiam
ZbyszekXXL
Praktykant
Od: 18 lis 2020, 14:25
Zajmuję się: Dodatki także

Napisano: 25 lis 2020, 15:44

Art. 15zzzib
radosna twórczość :? ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 09 gru 2020, 14:16

Witam, może dziwne ale u mnie nikt nie złożył dodatku z mocą wsteczną :shock: w żadnym wniosku nie było klauzuli żeby przyznać wstecz. Czy mamy obowiązek przyznawać wstecz dodatek? A co w sytuacji kiedy Pani miała przyznany dodatek od czerwca do listopada, złożyła wniosek w grudniu gdyż się zgapiła, rozumiem że mogłaby żądać spłaty za grudzień (tylko za 1 miesiąc wstecz bo inaczej otrzymałaby podwójnie) z tym że musiałaby to wyraźnie wskazać we wniosku? Proszę o podpowiedz :)
kasiak91
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:35
Zajmuję się: FA, DM, DE

Napisano: 09 gru 2020, 19:16

w żadnym wniosku nie było klauzuli żeby przyznać wstecz. Czy mamy obowiązek przyznawać wstecz dodatek?

nie ma klauzuli nie ma tematu ;)
gdyż się zgapiła
to nie jest wystarczający powód :?
i ponownie nie ma klauzuli nie ma tematu

( Strona składająca wniosek nie musi uzasadniać dlaczego składa klauzulę ale logiczne, że wypłacamy z mocą wsteczną z uwagi na COVID a nie na pani zagapienie

można by dywagować czy może się pani zagapiła z uwagi na Covida np. miała tzw. chorobę posłów - pomroczność jasną ale kto się na to da nabrać .... :? :D
brodafix
Podinspektor

Napisano: 30 gru 2020, 13:49

Cześć, ja w sprawie dodatków z mocą wsteczną.
Czy macie wzór decyzji z takiego dodatku,chodzi o podstawę prawną jaką macie w nagłówku i uzasadnienie. Dzięki za pomoc :)
RenataSkoczylas
Praktykant
Od: 18 mar 2019, 13:35
Zajmuję się: DM/KDR/SKR/KADRY/PŁACE/ŚRODKI TRWAŁE/PŁATNIK

Napisano: 30 gru 2020, 13:56

Na podstawie art. 15 zzzib ustawy z dnia 2 marca 2020r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (tekst jednolity Dz. U. z 2020 r. poz. 1842 ze zm.), art. 2 ust 1 pkt 4, art. 3 ust. 2 i 3, art.5, art. 6, art. 7 ust.1 i 5 Ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (tekst jednolity Dz. U. z 2019 r. poz. 2133) i § 2, § 3, §4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 2001 r. w sprawie dodatków mieszkaniowych (Dz. U. 2001r. Nr 156 poz. 1817 ze zm.), zgodnie z art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeksu Postępowania Administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. 2020r. poz. 256 ze zm.)
brodafix
Podinspektor

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x