Dodatkowy urlop 10 dni - pilne!!!

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
Kaja80
Praktykant
Zajmuję się: Pomoc społeczna
Kontakt:

Dodatkowy urlop 10 dni - pilne!!!

Post autor: Kaja80 »

Witam,
Mam zapytanie do zorientowanych kadrowych.
Pracownik 1 września 2013 nabył uprawnienia do urlopu dodatkowego 10 dni. Od tego momentu był mu systematycznie co 2 lata przyznawany. Z góry w styczniu co 2 lata 36 dni.
W tym roku (zaznaczam że ponownie w styczniu ma uprawnienia do 36 dni) w miesiącu maju składa wypowiedzenie z pracy. Jaki urlop mu przysługuje w bieżącym roku ?
Zależy mi na dokładnych interpretacjach prawnych - nie do podważenia
DSZ
Referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: Dodatkowy urlop 10 dni - pilne!!!

Post autor: DSZ »

W styczniu co 2 lata 36 dni ? Kto to tak zagmatwał ????
1 września 2013 do 31 sierpnia 2015 - do wykorzystania 10 dni
U nas tak praktykujemy.
Nie za bardzo rozumiem tę logikę w Waszym ośrodku i niestety nie potrafię pomóc.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Ciężko jest znaleźć interpretacje na ten temat, udało mi się kiedyś wygrzebać takie wyjaśnienia ze strony MRPiPS:

https://archiwum.mpips.gov.pl/pomoc-spo ... oczynkowy/

Ostatni akapit wyjaśnienia brzmi:

Dwuletni okres uprawniający do kolejnego urlopu liczy się co do zasady poczynając od dnia następującego po ostatnim dniu poprzedniego urlopu. Jednak w sytuacji niewykorzystania z różnych przyczyn urlopu dodatkowego bezpośrednio po nabyciu do niego prawa, można uznać, iż prawo do kolejnego urlopu powstaje po dwóch latach od nabycia prawa do poprzedniego urlopu.

- i zgodnie z tym bym przyjęła, że jeżeli dana osoba nabyła prawo do pierwszego urlopu dodatkowego 1 września 2013 r., to kolejne 10-dniowe urlopy naliczają się we wrześniu odpowiednio 2015, 2017 i 2019 roku. Zatem na dzień zakończenia pracy nie będzie mieć prawa do urlopu, który naliczyłby się 01.09.2019 r.
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

Czy jest gdzieś jakiś artykuł/wyjaśnienie mówiące o tym, że ten urlop trzeba wybrać 10 dni pod rząd? Czy musi tak być czy pracownik może sobie wybierać jak chce w ciągu tych dwóch lat?
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Z tego co wiem to nie ma takiej konieczności, ale się zaleca żeby było wybrane pod rząd 10 dni - to jest w tym linku, który wkleiłam.
Ankaka1
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: Ankaka1 »

czy chodzi o te 10 dni jezeli ktos ma niepełnosprawnosc??
DSZ
Referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: DSZ »

chodzi o dodatkowy urlop dla pracowników socjalnych, a nie dla niepełnosprawnych
ODPOWIEDZ