zasiłek opiekuńczy na dziecko PILNE

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
kasia7
Starszy referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+
Kontakt:

zasiłek opiekuńczy na dziecko PILNE

Post autor: kasia7 »

miałam 3 dni w/w zasiłku. Muszę wypełnić wniosek do ZUS i zastanawiam się nad praca męża, który pracuje na zmiany i akurat jeden z tych dni mojego zasiłku, wypadł mu wolny. czy ZUS będzie to sprawdzał i może mi nie wypłacić za ten 1 dzień???? czy pisać w tym wniosku że był domownik, który mógł sprawować opiekę nad dzieckiem?
kasia7
Starszy referent
Kontakt:

Re: zasiłek opiekuńczy na dziecko PILNE

może ktoś pomóc....plissss
Awatar użytkownika
alanka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: alanka »

A płatnikiem zasiłku jest ZUS czy pracodawca?
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

jeśli we wniosku z-15 będzie napisane że mąż miał wolne w tym czasie, to może być problem...
kasia7
Starszy referent
Kontakt:

w 2018 miałam wypłacony dodatek jednorazowy za "dobry start" i nagrodę roczną. ZUS się upiera, że tego nie wlicza się do podstawy zasiłku chorobowego, tylko ma być wliczane wynagrodzenie zasadnicze:( może ktos mi podać podstawę prawną, bo nie rozumiem po co w takim razie miałam potrącone chorobowe???? (niestety nie zajmuję sie tym, ale próbuję to zrozumieć)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Art. 41 ust. 2 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa:

Składników wynagrodzenia przysługujących w myśl umowy o pracę lub innego aktu, na podstawie którego powstał stosunek pracy, tylko do określonego terminu nie uwzględnia się przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego należnego za okres po tym terminie.
kasia7
Starszy referent
Kontakt:

podobno chodzi o zapis w regulaminie, że nagrody, premie, dodatki są pomniejszane w razie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy.... jeśli jest taki zapis to wlicza się tą formę wynagrodzenia do podstawy zasiłku chorobowego.....
ODPOWIEDZ