Jaki macie dobry sposób na dokumentowanie notatek, zawsze z tym jest problem gdy przyjedzie kontrol to zawsze ma coś do zarzucenia, jak Wy dokumentujecie notatki. Proszę o wasze propozycje...
A co niby kontrola ma do zarzucenia? Nie bardzo rozumiem. Pisze notatki wpinam i tyle - to jest dokument dla mnie - przecież nie jestem w stanie spamiętać co się wydarzyło w 100 rodzinach. Może i nie jest to jakiejś szczególnej wagi dokument, ale ja wysyłam kopie notatek nawet do Sądu i nikt się nigdy nie przyczepił.
zawsze można się wybronić, że to nie suchy tekst tylko opis jakiegoś tam zdarzenia. ja staram się na końcu notatki (o ile jest taka potrzeba) wpisać plan działań, w związku z zaistniałą okolicznością.
no tak jak w planie pracy socjalnej tylko podnoszę się do opisanej sytuacji.
np. kobietka z podejrzeniem depresji poporodowej - w notatce opisuje jej zachowania, sposób sprawowania opieki nad dzieckiem, ewentualne zaniedbania itp., a w planie np. zorganizowanie wsparcia psychologicznego - wizyty w domu psychologa, poinformowanie lekarza rodzinnego, zorganizowanie wsparcia przy dziecku, przydzielenie asystenta rodziny, odciążenie przy opiece nad starszymi dziećmi poprzez skierowanie ich np. na zajęcia w świetlicy środowiskowej i takie tam
np. w sytuacji rodziny z przemocą - opisuje co tam się wydarzyło i od razu w notatce wpisuję np. poinformowanie sądowego kuratora, oferta zapewnienia tymczasowego pobytu w ośr. wsparcia (jeśli oczywiście jest taka potrzeba), wnioskowanie o zwołanie posiedzenia grupy roboczej itp.
rejestru nie prowadzimy - za dużo tych rejestrów, które niczemu nie służą.
My piszemy notatki służbowe i dodajemy do sprawy jeżeli jest okolicznośc której nie opisujemy w wywiadzie.
A notatki z interwencji wpinamy do osobnej teczki. Jężeli sytuacja wymaga podjęcia działań to opisujemy na końcu notatki co zrobiliśmy, co ustaliliśmy z osobą/rodziną. Niekiedy dostajemy zgłoszenie, idziemy do rodziny i okazuje się że nie dzieje się tam nic niepokojacego więc opisujemy tylko zastaną sytuację i co mówiła dana osoba/rodzina albo sąsiedzi. Nie prowadzimy żadnych rejestrów notatek. Ale może chodzi Ci o rejestr pracy socjalnej? Nam ostatnia kontrol powiedziała, żeby prowadzić rejestr pracy socjalnej. I teraz mamy zeszycik w którym jak pamiętamy to wpisujemy do tabelki datę, na czyją rzecz praca socjalna jest świadczona, co zrobiliśmy np umówiliśmy lekarza na wizytę domową itp no i nasz podpis.