Dokumentowanie notatek - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 31 gru 2013, 10:11

Jaki macie dobry sposób na dokumentowanie notatek, zawsze z tym jest problem gdy przyjedzie kontrol to zawsze ma coś do zarzucenia, jak Wy dokumentujecie notatki. Proszę o wasze propozycje...
~ooo

Napisano: 31 gru 2013, 13:07

nikt nic nie podpowie?
~ooo

Napisano: 31 gru 2013, 13:08

jakie notatki?
~a

Napisano: 31 gru 2013, 13:09

A co niby kontrola ma do zarzucenia? Nie bardzo rozumiem. Pisze notatki wpinam i tyle - to jest dokument dla mnie - przecież nie jestem w stanie spamiętać co się wydarzyło w 100 rodzinach. Może i nie jest to jakiejś szczególnej wagi dokument, ale ja wysyłam kopie notatek nawet do Sądu i nikt się nigdy nie przyczepił.
~anka

Napisano: 31 gru 2013, 14:41

ja też miałam kiedyś zarzucone, że nic tych moich notatek nie wynika, że nie podjęłam żadnych dzi ałań, tylko suchy tekst...
~k

Napisano: 31 gru 2013, 14:46

zawsze można się wybronić, że to nie suchy tekst tylko opis jakiegoś tam zdarzenia. ja staram się na końcu notatki (o ile jest taka potrzeba) wpisać plan działań, w związku z zaistniałą okolicznością.
~anka

Napisano: 31 gru 2013, 15:57

i co tam mniej więcej w tym planie działania piszesz?
~k

Napisano: 02 sty 2014, 11:17

a prowadzicie jakiś rejestr notatek?
~ccc

Napisano: 02 sty 2014, 12:25

no tak jak w planie pracy socjalnej tylko podnoszę się do opisanej sytuacji.
np. kobietka z podejrzeniem depresji poporodowej - w notatce opisuje jej zachowania, sposób sprawowania opieki nad dzieckiem, ewentualne zaniedbania itp., a w planie np. zorganizowanie wsparcia psychologicznego - wizyty w domu psychologa, poinformowanie lekarza rodzinnego, zorganizowanie wsparcia przy dziecku, przydzielenie asystenta rodziny, odciążenie przy opiece nad starszymi dziećmi poprzez skierowanie ich np. na zajęcia w świetlicy środowiskowej i takie tam

np. w sytuacji rodziny z przemocą - opisuje co tam się wydarzyło i od razu w notatce wpisuję np. poinformowanie sądowego kuratora, oferta zapewnienia tymczasowego pobytu w ośr. wsparcia (jeśli oczywiście jest taka potrzeba), wnioskowanie o zwołanie posiedzenia grupy roboczej itp.

rejestru nie prowadzimy - za dużo tych rejestrów, które niczemu nie służą.
~anka

Napisano: 02 sty 2014, 12:43

My piszemy notatki służbowe i dodajemy do sprawy jeżeli jest okolicznośc której nie opisujemy w wywiadzie.
A notatki z interwencji wpinamy do osobnej teczki. Jężeli sytuacja wymaga podjęcia działań to opisujemy na końcu notatki co zrobiliśmy, co ustaliliśmy z osobą/rodziną. Niekiedy dostajemy zgłoszenie, idziemy do rodziny i okazuje się że nie dzieje się tam nic niepokojacego więc opisujemy tylko zastaną sytuację i co mówiła dana osoba/rodzina albo sąsiedzi. Nie prowadzimy żadnych rejestrów notatek. Ale może chodzi Ci o rejestr pracy socjalnej? Nam ostatnia kontrol powiedziała, żeby prowadzić rejestr pracy socjalnej. I teraz mamy zeszycik w którym jak pamiętamy to wpisujemy do tabelki datę, na czyją rzecz praca socjalna jest świadczona, co zrobiliśmy np umówiliśmy lekarza na wizytę domową itp no i nasz podpis.
~~lutka

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x