Na jakim to jest w ogóle etapie?
Czemu popularne serwisy milczą w tym temacie? Częściej piszą o zmianach w urzędach pracy. O pomocy społecznej ani bee ani mee.
Co z konsultacjami?
Konsultacje były. Od 2014 będą etapowo wprowadzać zmiany. Założenia są dla pomocy społecznej dobre. Martwi mnie jednak milczenie na temat ochrony pracowników socjalnych. Usłyszałam z ust Pani z Warszawy \" chcieliście aby renty socjalne przeszły do ZUS, a za to chcieliście zasiłki rodzinne \" !?. Domyślam się ,że teraz będą prostować zapisy, że nie zlecamy nic do ops-ów. Jak nas puszczą na żer samorządom to przepadniemy. Te stworzą sobie referaty ze swoimi pracownikami.
Jesteśmy jedną z gmin gdzie świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny jest wypłacany przez Urząd Gminy nie MOPS....i nie jest źle. Jest nawet bardzo dobrze.
tez ST i Fa oraz stypendia płaci UG. I jest super. W ops pensje na poziomie 50% naszych. Ale pracownicy ops wolą płakac w ops, użalac sie zamiast widziec w zmianach szanse dla siebie
aga a jakie szanse dla nas widzisz ?. Jesteśmy jedną z najbardziej wykwalifikowaną armią pracowników. Studia wyższe, specjalizacje, podyplomówki, kursy specjalistyczne. Ja w UG nie widzę takiej kadry. U nich to dopiero raczkuje. Mają wiertników, cukierników i innych i oni dotrwają do emerytury. No i oczywiście zarabiają dużo więcej, bo to gmina. A tak na marginesie to my nie płaczemy, tylko boimy się o to, ze nikt nie będzie patrzył na nasze kwalifikacje, umiejętności.
u nas redukacja etatów - pracowników zatrudnionych w ramach projektu, bo wójt nie dał kasy na etaty!!!!!!
brakuje 3 pracownków socjalnych, a zalecenia pokontrolne z urzedu wojewódzkiego - można nimi sobie tyłek wytrzeć............
wójt rządzi całą parą.............