Witam, mam dwa pytania:
1) Czy jeśli zarządca na wniosku rozpisze (rodzaj i kwoty) wydatki (bez dopisku, że zostały uregulowane/zapłacone i informacji za jaki okres one są) to czy wymagamy dodatkowego dokumentu czy bierzemy te wydatki rozpisane tylko na wniosku?
2) dochodem wnioskodawcy jest emerytura z ZUS - do wniosku dołączona jest tylko decyzja ostatnia z ZUS - czy wyliczamy dochód tylko z decyzji (kwota brutto - podatek - skł. zdr.) czy wymagamy jeszcze dodatkowo np. potwierdzenia przelewu czy odcinka?
dokumenty do wsniosku
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: dokumenty do wsniosku
Zgodnie z ustawą o dm oraz wzorem wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego zarządca na wniosku potwierdza wydatki za miesiąc poprzedzający dzień złożenia wniosku. Nie ma innej opcji.
wpisuje datę i podpisuje się na wniosku. Ja dodatkowo biorę wydruk wyszczególniający co jest składnikiem wydatku ogólnego lub zarządca sam wyszczególnia składniki wydatku. Jeżeli są rozpisane nie musisz brać dodatkowych dokumentów. Wydatki nie muszą być opłacone...dopiero po wydaniu decyzji gdy przez 2 miesiące nie bedzie dopłacane do całości wtedy wypłaty wstrzymujesz ...oczywiscie po uzyskaniu informacji od zarządcy.
Jeżeli wnioskodawca dostarczył decyzję i oświadcza, że w okresie tych 3 miesięcy była jednakowa wpłata to z decyzji sprawdzasz wysokość emerytury/renty. Ja nie wymagam odcinków z konta
Wnioskodawca podpisuje sie pod odpowiedzialnoscia karną...uczulam ich o tym...choc wątpię by się bali
ale najczesciej przynoszą zaswiadczenie z zusu lub krusu

Jeżeli wnioskodawca dostarczył decyzję i oświadcza, że w okresie tych 3 miesięcy była jednakowa wpłata to z decyzji sprawdzasz wysokość emerytury/renty. Ja nie wymagam odcinków z konta

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dm
- Kontakt:
Re: dokumenty do wsniosku
jeżeli wnioskodawca ma na siebie umowę np. wodę, czy śmieci i płaci sam (po za czynszem do Zarządcy) to powinien też przedstawić rachunki.
Oprócz dokumenty do wsniosku - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
podstawa prawna ze zmianami od 10 .08?
Dodatek wsteczny 5 wniosków na raz
Metraż - pomocy
Prośba o sprawdzenie wyliczenia
podwyżki czynszu
Wznowienie
decyzja odmowna zakład karny
WINDYKACJA W PROGRAMIE CHEOPS
problem z zarządcą
prośba o sprawdzenie wyliczeń
Wniosek o udost. danych