Domofon, sprzątanie części wspólnej, energia wspólna... - czy to są wydatki, które możemy przyjąć do dodatku mieszkaniowego.
Poczytałam trochę forum i widzę, że zdania są podzielone.
Proszę jeszcze o sugestie jak postępujecie w takim przypadku.
Domofon, sprzątanie części wspólnej, energia wspólna...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW, FA, KDR, DM, DE
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW, FA, KDR, DM, DE
- Kontakt:
Re: Domofon, sprzątanie części wspólnej, energia wspólna...
Do tej pory traktowałam te wydatki jako koszty zarządu nieruchomością wspólną (art 14 ustawy o własności lokali) . Czy dobrze ?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Myślę, że wszystkie powyższe składniki trzeba liczyć do wydatków, oczywiście z zastrzeżeniem obniżki sumy ich oraz innych składników, takich jak eksploatacja, fundusz remontowy, etc. do wysokości stawki gminnej.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Do stawki gminnej przyrównujesz tylko i wyłącznie czynsz - zgodnie z art. 6 ust. 6 pkt 1) ustawy. Natomiast pkt 2 mówi, że liczyć opłaty jakie byłyby w gminie (ale bez przyrównywania do ich wysokości).Krwawa pisze:Myślę, że wszystkie powyższe składniki trzeba liczyć do wydatków, oczywiście z zastrzeżeniem obniżki sumy ich oraz innych składników, takich jak eksploatacja, fundusz remontowy, etc. do wysokości stawki gminnej.
Ja miałam dylemat czy zaliczyć opłatę za oświetlenie klatki schodowej. Niby za energię się nie wlicza opłat, ale art 6 ust 4a pkt 2) mówi, że ni wlicza sie energii dostarczanej do lokalu na cele bytowe. A to jest energia na klatce wiec trzeba liczyc...
-
- VIP
- Zajmuję się:
Z tą energią zgoda. Ale tym czynszem to nie bardzo wyszło.
Przepis ten mówi o wydatkach, które byłyby pokrywane w ramach czynszu. Te wydatki to nie czynsz (tzn. nie czynsz w rozumieniu prawa, bo rozumienie wśród ludzi jest różnorakie).Maxima pisze:Do stawki gminnej przyrównujesz tylko i wyłącznie czynsz - zgodnie z art. 6 ust. 6 pkt 1) ustawy.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Miałam na myśli, że wydatki typu CO, zużycie wody, wywóz odpadów etc. nie przyrównujemy do stawki gminnej.PCW pisze:Z tą energią zgoda. Ale tym czynszem to nie bardzo wyszło.
Przepis ten mówi o wydatkach, które byłyby pokrywane w ramach czynszu. Te wydatki to nie czynsz (tzn. nie czynsz w rozumieniu prawa, bo rozumienie wśród ludzi jest różnorakie).
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pS
- Kontakt:
Jeśli chodzi o domofon to może znajdziesz coś na tej stronie https://www.napad.pl/domofony.html
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Oprócz Domofon, sprzątanie części wspólnej, energia wspólna... - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
nienakeżnie pobrany dodatek mieszkaniowy
ogrzewanie podłogowe w lokalu socjalnym
nie mieszka w domu a chce ubiegać się o dodatek...
nie ma rachunku enea ....
Najem części domu jednorodzinnego
ulga-czy liczymy do dochodu?
dzierżawa- wg umowy brak czynszu
Wydatki za wodę
Najem mieszkania prywatnego w Spółdzielni Mieszkaniowej.
srodki pieniezne z aresztu
dzial gospod w oparciu o karte
brak faktury-jest decyzja SKO
alimenty dobrowolne czy dochód ?
wydatki Wspólnota a użyczenie
DM a pobyt w schronisku dla bezdomnych
wzór decyzji