Jak rozumiecie to zdanie: " Warunkiem do uznania osoby za objętą programem, na którą przysługuje dotacja celowa według wskazanego kryterium ( 1 osoba x nie więcej niż 846 zł rocznie), jest jej udokumentowany udział w minimum 50% godzin zrealizowanych w ramach programu". Jeżeli do programu mam zgłoszonych 11 osób, program zacznie np. 9 osób a ukończy tylko 7 osób, to czy muszę zwrócić dotację za te 4 osoby, jeżeli podpisałam umowę ze specjalistą i on pomimo, że się uczestnicy wykruszają, to prowadzi zajęcia dla reszty uczestników - specjalista ma umowę na realizację 80 godzin programu. Niezależnie czy będzie uczęszczało 7 czy 11 to specjalista realizuje 80 godzin i z tego musi mi dać sprawozdanie.
Nie bardzo rozumiem tego zapisu, budzi mój lęk, żeby nie została w końcu posądzona o naruszenie dyscypliny finansów. A tak naprawdę to skąd mam wiedzieć, że wszyscy zgłoszeni ukończą program. Przecież nie mogę podpisać umowy ze specjalistą po wykonaniu zadania i zapłacić tylko za np. 5 uczestników choć na początku było więcej. Kto będzie pracował bez umowy i na zasadzie pracuj, pracuj a potem zobaczymy za ilu ci zapłacimy?
Proszę o pomoc.