dotacja na asystenta - Księgowość

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 26 wrz 2016, 9:14

Otrzymałam dotację na asystenta,
wynagrodzenie pracownika to kwota 2.600 zł brutto,
pytanie/prośba czy z dotacji płacę mu 2500 zł i 100 ze środków własnych, czy mogę całość 2600 zł pokryć z dotacji
Proszę o poradę
krysta

Napisano: 26 wrz 2016, 9:30

Ja dostałam dotacji 21300. Na miesiąc to jest 1775 zł. I chyba tak to będę rozliczać. A miałaś może chorobowe? Bo w umowie mamy zapis "w przypadku wypłacenia asystentowi (z dotacji) pomniejszonego wynagrodzenia za okres chorobowy, pozostała różnica z wynagrodzenia asystenta podlega zwrotowi do budżetu państwa". Nie wiem jak mam to rozumieć.
nowa76

Napisano: 26 wrz 2016, 9:44

wydaje mi się że jeżeli masz 1775 na miesiąc a przy chorobowym wynagrodzenie będzie niższe to różnicę trzeba zwrócić
u mnie dziewczyna pracuje od marca i właśnie w tym miesiącu ma chorobowe więc muszę się z tym zmierzyć
nie wiem tylko czy mam się trzymać 2500 z dotacji czy mogę 2600 zł
krysta

Napisano: 26 wrz 2016, 9:49

Moja poprzedniczka w poprzednich latach brała całe brutto wynagrodzenia. Ale teraz jak rozmawiałam na szkoleniu to dużo osób bierze to co im wychodzi z dotacji na miesiąc, a reszta z własnych. Rozumiem, że tobie dali dotacji na całe 2500 zł. O tym chorobowym tak właśnie myślałam. W miesiącu w którym miała zwolnienie wychodziło jej tak, że 1606 to było wynagr. zasadnicze, a 411,76 chorobowe. Chyba zrobię tylko to 1606 z dotacji a 169 będę mieć do zwrotu. Dobrze myślę?
nowa 76

Napisano: 26 wrz 2016, 9:54

mnie się wydaje że dobrze myślisz, ale poczekamy może ktoś się jeszcze wypowie na ten temat
krysta

Napisano: 26 wrz 2016, 10:40

A jeżeli mam na miesiąc 1425 dotacji, w czasie chorobowego zasadnicza była wyższa od kwoty dotacji, to czy mogę całość tej dotacji w tym danym miesiącu wykorzystać? Ale wtedy będzie mniejszy udział środków własnych zadeklarowanych w opisie realizowanego zadania.
sylwi82

Napisano: 26 wrz 2016, 13:06

A jakie województwo dostało już dotację, my z mazowieckiego dostaliśmy tylko plan.
alina9898

Napisano: 26 wrz 2016, 15:03

U nas finansujemy 80% zlecone i 20% własne bo dostaliśmy w marcu takie wyjaśnienie
"W związku z ogłoszeniem „Programu asystent rodziny i koordynator rodzinnej pieczy zastępczej” oraz wątpliwościami dotyczącymi dofinansowania wynagrodzeń asystentów rodziny i koordynatorów rodzinnej pieczy zastępczej, informuję jak poniżej.
Zgodnie z zapisami, warunków dofinasowania w ramach Programu, pkt 1 i 2 oraz ogłoszenia o programie pkt 3 ppkt 1 „dofinansowaniu w ramach Programu mogą podlegać koszty wynagrodzenia asystentów rodziny do kwoty 2500 zł miesięcznie i koordynatorów rodzinnej pieczy zastępczej w wysokości do kwoty 1850 zł miesięcznie, na etat lub równoważnej czasowo umowy – zlecenia”. Powyższy zapis nie wskazuje jednoznacznie, iż dofinansowaniu może podlegać do 100% kosztów zadania realizowanego w ramach programu, co oznacza, że jednostki ubiegające się o dotację powinny zastosować się do zapisu art. 128 ust 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 roku o finansach publicznych (Dz. U. 2013 r., poz. 885 z późń. zm.) o finansach publicznych „kwota dotacji na dofinansowanie zadań własnych bieżących i inwestycyjnych nie może stanowić więcej niż 80% kosztów realizacji zadania, chyba że odrębne ustawy stanowią inaczej”.
Biorąc pod uwagę powyższe, jednostki które złożyły zapotrzebowanie w na realizację powyższego zadania w wysokości 100% całkowitego kosztu zadania, mają możliwość dokonania korekty do dnia 31 marca 2016 r.
Ponadto informuję, iż przy rozliczeniu dotacji przyznanej w ramach powyższego zadania, brak wkładu własnego będzie obligował do zwrotu dotacji pobranej w nadmiernej wysokości.
grazka62

Napisano: 26 wrz 2016, 15:15

U nas taki wymóg pojawił się we wrześniu, gdy doszło do podpisania umowy... Niestety. Powiedziano nam, że inne koszty np. odpis na zfśs, ryczałt na dojazdy, badania profilaktyczne, szkolenia możemy zaliczyć do kosztów własnych tych 20% (lubelskie)
Ol.

Napisano: 26 wrz 2016, 23:49

Nie wiecie kiedy wyślą z muw do gmin tą dotację?
Wiśniua

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x