w woj. śląskim dostałam informację z UW, że dotacja jest przeznaczona tylko na 80 % kosztów wynagrodzenia brutto z pochodnymi, do max wys 2.500 mc na cały etat, tak więc np. ryczałt na dojazdy, ZFŚS pokrywane jest ze środków własnych, ale nie w ramach udziału 20 % tylko dodatkowo.
dostaliśmy 18 000 dotacji. jak to zrefundować? nie ma w umowie zapisu, że ma być 1/12 z 18 000, czyli 1500zł. asystent ma wynagrodzenie ponad 2500zł, więc i tak dokładam. 18000/2500=7 m-cy z kawałkiem. wypłaciłam wynagrodzenie za 9 m-cy. czy to oznacza, że mogę zrefundować już całe 18tys??
W wielkopolskim jest zapis, że nie należy przekraczać miesięcznej kwoty dotacji wynikającej z podziału przyznanej dotacji i liczby m-cy wskazanych w oświadczeniu o przyjęciu dotacji .. paragraf 3 pkt 9
W związku z tym ja rozumiem to w ten sposób, że mając np. 24.000 dotacji i 6.000 wkładu własnego ustalam proporcję do każdego wynagrodzenia m-cznego czyli dotacja 80% (2.500 x80%=2.000), udział własny (2.500 x 20= 500).
A ja to rozumiem inaczej - jesli mówi się o dofinansowaniu w ramach Programu mogą podlegać koszty wynagrodzenia asystentów rodziny do kwoty 2500 zł miesięcznie a nie ma nic w umowie o stosowaniu podziału 80/20 to ja mogę swoją dotację rozliczać do kwoty 2.500 brutto na etat.Dostałam 36.000 mam 2 asystentów udział dotacji 5.000 x 7 miesięcy wynagrodzenie brutto i sierpień 1.000 wynagrodzenie brutto.Składki ZUS i FP za okres od stycznia do grudnia 2016r. pokryte ze srodkow własnych.Pozdrawiam
Też jestem z Wielkopolski i rozumiem tak jak Aldona, WUWU ma bardzo czytelnie skontruowaną umowę na program. Też robie proporcje, potem kwotę dotacji koniecznie nalezy rozliczyć na 12 miesięcy. Przy sprawozdaniu z programu obowiązuje wykazanie danych za 12 miesiecy a nie za np. 7.
=====================
Ale być może tak jest tylko w WUW Poznań
Skoro mi dają dofinansowanie na 8 miesiecy to dlaczego mam to rozliczać na 12 miesięcy.Rozliczam - księguję 8 miesięcy wynagrodzenie z programu a reszt 4 ze srodków gminy .Pozdrawiam
wniosek do dotacje był 60/40 ( 60% dotacji) otrzymaliśmy kwotę która stanowi 54%. Asystent miał w jednym miesiącu chorobowe, które my płaciliśmy. Czy chorobowe odliczam z kwoty refundacji? i pozostanie kwota do zwrotu? Czy to jest tak, że wkład własny musi byc równy 46% ? żeby udział pasował 54/46 ? Czy jest tak że ze środków własnych moge zapłacić asystentowi ile chcę.