dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 sty 2012, 12:23

Jestem nowym pracownikiem , pierwszy raz mam styczność z dps..... z jakimi ustawami, rozporządzeniami, dokumentami mam sie zapoznać..... albo ja wygląda droga .... jakie sa nasze zadania krok po kroku.... zaznacze, że to sąd wydał zgodę na umieszcenie w dps, gdyż jst to osoba chora psychicznie i nie ma z nią kontaktu....proszę o pomoc.....
~ja

Napisano: 14 sty 2012, 16:07

Musisz zdecydować, czy jesteś nowym pracownikiem, czy tą osobą, skierowaną przez sąd.

~jan

Napisano: 15 sty 2012, 20:16

a Ty wiesz o co pytasz?
~ona

Napisano: 19 sty 2012, 17:24

a ja mam pytanie odnośnie umieszczania w DPS osoby ubezwłasnowolnionej:
z kim przeprowadzamy wywiad?
czy bierzemy pod uwagę miejsce zamieszkania opiekuna prawnego?, czy osoby umieszczanej w DPS?
i jeszcze jedno pytanie: która gmina ponosi koszty związane z umieszczeniem, tzn. czy chodzi o gminę, w której zameldowany jest opiekun prawny, czy o gminę osoby umieszczanej

Proszę serdecznie o odpowiedź
~inka

Napisano: 20 sty 2012, 1:26

Wywiad przeprowadzamy o osobie ubezwłasnowolnionej i jej sytuacji materialno - bytowej i mieszkaniowej, ale z opiekunem prawnym (on podpisuje wywiad). Właściwym miejscowo jest OPS, na którego terenie działania mieszka opiekun. Opłatę ponosi gmina w której mieszka opiekun prawny.
~B.

Napisano: 20 sty 2012, 11:58

jestem pracownikiem, a osobę chora psychicznie chce rodzina umieścić w dps ....
~ja

Napisano: 21 sty 2012, 23:22

Rodzina może chcieć....A chcieć może albo ta oaoba albo jej opiekun prawny. jeżeli osoba nie jest ubezwłasnowolniona a z uwagi na st. zdrowia wymaga umieszczenia-decyzję podejmuje sąd.Opiekun prawny też musi mieć zgodę na umieszczenie w dpsie bo jest to decyzja, która przekracza zarząd zwykły, więc sądu musi zapytać.
~ona

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x