odplatność rodziny za dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 sty 2012, 13:40

Witam, Mam rodzinę która ma dochód około 2.000,- na osobę w rodzinie a rodzina nie chce płacić za pobyt ojca w DPS. Twierdzą i przedstawiają dokumenty, że ojciec nie łożył na utrzymanie rodziny i znęcał się nad nią. Czyli więzi rodzinnej nie ma żadnej.
Czy zwolnić ich z odpłatności? Jeżeli tak to na jakiej podstawie?

Pozdrawiam
~ella

Napisano: 12 sty 2012, 16:51

Z urzędu ja bym wszczął postępowanie i podał wyrok sądu dot. alimentacji osób i podał art. z pomocy społecznej 61 ust. 2. Posłałbym im wezwanie do podpisania umowy, jak się zgłoszą powiedzieć co i jak, a jak nie przyjdą to wysłać umowy i dać czas że do 7 dni od otrzymania maja wysłać je z powrotem. Jak nie otrzymasz to do Sądu i alimentacja.
~dk

Napisano: 13 sty 2012, 19:29

Dzięki za podpowiedz ale nie o to mi chodziło bo umowa oczywiście nie jest podpisana przez rodzinę, już jest decyzja o zwrocie , rodzina się odwołuje, SKO daje do ponownego aby rozpatrzyć podanie pod kątem art 104 ( szczególne okoliczności .....)
Chodzi mi o te szczególne okoliczności obciążenie nadmierne ble ble ... pozdrawiam
~ella

Napisano: 20 sty 2012, 0:13

A ja mam troszkę inną sytuację, byłam na wywiadzie u osoby zobowiązanej, przeprowadziłam wywiad, następnego dnia klient miał dostarczyć dokumenty o dochodach, jednakże po uzyskaniu informacji że przy podawanych ustnie dochodach będzie musiał płacić, następnego dnia nie zgłosił się. po ok tygodniu przesłał pismo że nie dostarczy dokumentów i płacić nie będzie. nie wiem jak zakończyć sprawę bo faktycznie nie został ustalony dochód. dodam że facet nie chce współpracować, nie odpowiada na wezwania o braki formalne. dodam że rodzić został umieszczony w 2005 r i nigdy wcześniej nie był[przeprowadzany z nim (jako osobą zobowiązaną) wywiad
~kejt

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x