DPS a mieszkanie własnościowe

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Bratanica Martyna

DPS a mieszkanie własnościowe

Post autor: ~Bratanica Martyna »

Dzień dobry, szukam pomocy. Moja ciocia jest osobą samotną, ma własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu. Chcę ją oddać do DPS, gdyż ma zaawansowanego Alzheimera, a ja sama wychowuję dwójkę dzieci i nie mogę wziąć jej do siebie-też się boję.MOPS powiedział, że dopłaci do DPS mniej o wysokość czynszu za mieszkanie - czy to możliwe? A drugie moje pytanie, czy moja córka, której ciocia zapisała w testamencie to swoje mieszkanie będzie musiała w przyszłości(po śmierci cioci) spłacić ze spadku wysokość doginansowania gminy do DPS? Proszę bardzo o wsparcie.
~jan

Re: DPS a mieszkanie własnościowe

Post autor: ~jan »

w ustawie jest napisane: \"zstępni przed wstępnymi\", czyli dzieci wnuki, lub rodzice, dziadkowie. Ale nie brat, nie szwagier i nie bratanica. Co do testamentu, to będzie ważny dopiero po śmierci. póki co, pani córka może tam zamieszkać pod warunkiem, że główny właściciel podpisze stosowny druczek do biura meldunkowego. I z tym nie trzeba czekać do uprawomocnienia się testamentu.
Na Żoliborzu miałem znajomą, która swoje własnościowe mieszkanie sprzedała sąsiadom, a konkretnie dziesięcioletniemu Tomaszkowi. I miała tam mieszkać do śmierci.
Tomaszek się ożenił, miał dzieci a starsza pani tylko mówiła: ale się przerobili. Ale że to warszawiacy, to cierpliwie czekali. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ