Witam, mam klienta który decyzją jest skierowany do DPS całodobowo, jednak czeka na miejsce. Obecnie przebywa w schronisku dla osób bezdomnych. Klient jest w stanie takim, że wymaga już pomocy osób trzecich. Pytanie: Czy można skierować klienta do schroniska z usługami opiekuńczymi, pomimo tego że skierowany jest do DPS i tam czeka na miejsce? Czy do skierowania do schroniska dla osób bezdomnych z usługami opiekuńczymi potrzebne jest zaświadczenie lekarskie o potrzebie korzystania z usług opiekuńczych ( jaki artykuł mamy na to? ) , skierowania do schroniska z taką formą pomocy? Potrzebuje pilnie porady, liczę na was
Można w takim przypadku skierować daną osobę do schroniska.
Zgodnie z art. 48a ust. 2d ustawy o pomocy społecznej: "W szczególnie uzasadnionych przypadkach dopuszcza się przyznanie tymczasowego schronienia w schronisku dla osób bezdomnych z usługami opiekuńczymi osobom bezdomnym, które posiadają decyzję o skierowaniu do domu pomocy społecznej, przez okres oczekiwania na umieszczenie w domu pomocy społecznej, jednak nie dłużej niż przez 4miesiące."
Oddzielnego zaświadczenia lekarskiego nie musisz mieć (chyba, że schronisko tak praktykuje - zadzwoń, zapytaj), masz przecież dokumentację w sprawie o DPS i na tej podstawie wydajesz decyzję i kierujesz do schroniska. Zgodnie z art. 48a ust. 2f ustawy o pomocy społecznej: "W schronisku dla osób bezdomnych z usługami opiekuńczymi mogą przebywać jedynie osoby na podstawie decyzji o przyznaniu tymczasowego schronienia w schronisku dla osób bezdomnych z usługami opiekuńczymi albo decyzji o przyznaniu tymczasowego schronienia w schronisku dla osób bezdomnych, wydanej przez gminę.
Rozmyślam nad ZOL-em... może lepiej w ta stronę a schronisko zostawić na czarna godzinę ? tylko teraz znowu pytanie czy do ZOL-u mogę takiego klienta skierować?
Najpierw wykorzystałbym możliwości jakie mam obecnie (np. to schronisko) w oczekiwaniu na miejsce w DPS , a w międzyczasie można szukać dalej. ZOL nie jest wykluczony, ale tam też są kolejki oczekujących podobnie jak w DPS-ach.