Witam. mam takie pytanie mój tato od 18 tu lat ma chorobę psychiczną dwubiegunową depresyjno maniakalną od ok 5 lat jest ubezwłasnowolniony, a od miesiaca mamy wyrok o tym ,że można go umieścić w DPS .Tylko że on ma 700zł renty i żaden ośrodek nie weźmie go za takie pieniądze czy ktoś może wie co robi sie w takiej sytuacji nadmieniam że znowu ma atak manii a szpital na jak o nim słyszy to nie chce go przyjąc na leczenie
wysokość renty nie ma nic do tego. pobyt w dps opłaca podopieczny w wys. 70% dochodów a reszte gmina, chybaże dzieci maja wysokie dochody to alimentacja do kosztów utrzymania w dps. Gminy nie chca kierować bo musza ponosic odpłatność, nie dać sie maja na to pieniadze.
Droga Kasiu! Osoba, która jest opiekunem prawnym powinna złożyć wniosek do Ośrodka Pomocy o umieszczenie w domu pomocy społecznej przeznaczonego dla osób przeewlekle psychicznie chorych. O dalszych procedurach poinformuje Cię pracownik socjalny. O odpłatność się nie martw, jeżeli Cię stać i twoją rodzinę to dopłacajcie do pobytu ojca w DPS, jeżeli nie to Gmina ma taki obowiązek.
Co do tematu wątku, to jeżeli osoba została umieszczona w DPS-ie dla niepełnosprawnych intelektualnie to znaczy,że zachodziły ku temu przesłanki. Jednak coś mogło się zmienić i w związku z czym wcześniejszy wnioskodawca lub obecny opiekun prawny winien złożyć wniosek do ośrodka pomocy, który kierował osobę do dps-u o zmianę wydanej decyzji i skierowanie do dps-u przeznaczonego dla osób przewlekle psychicznie chorych, jeżeli \"wielce szanowny lekarz psychiatra\" potwierdzi fakt choroby psychicznej.
Co zrobić w sytuacji osoby chorej psychicznie która nie przebywa w DPS a jest zawarta umowa bo spędziła ta osoba tam kilka miesięcy. Większość czasu przebywa w szpitalu psychiatrycznym i nie chce go opuścić gdyż grozi próbami samobójczymi. Czy jest jakieś logiczne rozwiązanie problemu. Zaznaczam, że OPS płaci za miejsce w DPS. Czy mozna zawrzeć umowę z NFZ lub szpitalem a rozwiązać z DPS-em.
witam potrzebuje porady w bardzo ważnej dla ,mnie sprawie
mam brata 25 lat jest to osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności p21
rok temu został ubezwlasnowolniony i umieszczony w dps za ktory my placimy ok 650 zł (cala jego renta) a reszte miala doplacać gmina
problem jest tego typu ze sa problemy z przelewami od gminy ktora nie chce placic.ma duze opoznienia
dps nie moze dluzej czekac i chca go stamtad wymeldowac i kaza nam zabrac go do domu
dodam ze jest to osoba o bardzo zlym stanie psychicznym ktora nie mowi,jest bardzo agresywny wobec rodziny
zanim trafil do dps byl w szpitalu psychiatrycznym gdzie trafil po pobiciu mamy
w domu nie mozna z nim wytrzymac boimy sie go
co robic?????gdzie sie udac?co należysie takiej osobie z gmin?
bede wdzieczny za kazda porade
Witam mam pytanie.Mam chorego psychicznie kuzyna, ktory jest agresywny w stosunku do rodziny i mieszkanców. Są chwile ze nie da sie z nim wytrzymać . kazdy boi sie ze w kazdym momencie moze zostać uderzony . Kazdy był juz z tej rodziny bity.Ciocia zlozyla juz wniosek o umieszczenie go Do Domu Opieki Społecznej ale wniosek zostal rozpatrzony ale odrzucony z powodu braku miejsc. Co oni maja teraz zrobić. jak w kazdej chwili moze sie komus stać krzywda... Prosze o Pomoc!!!!
porada!
Mam brata który jest czasami agresywny wobec rodziny!co zrobić na własną ręke gdyż mama nie chce go nigdzie oddać a lekarstwa chyba już nie dziłają!czy są jacyś specjalisci ?na tym świecie bardzo prosze o pomoc
Witam pisze bo potrzebuje pomocy.Mam brata 34l ktory sie leczy psychiatrycznie na schizofrenie,jest to osoba ktora naduzywa alkoholu i jest agresywna w obec rodziny.Dzis wlasnie zostal zabrany przez policje i karetke ktora zawiozla go do szpitala w ktorym odmowili przyjecia go mowiac ze jest on zdrowy.Policja go zatrzymala na 24h ale jutro zostanie wypuszczony.Boimy sie ze jak wroci to zrobi nam krzywde ja juz bylam przez niego pobita ale najbardziej boje sie o mame.Powiedzcie co mamy zrobic bo mi juz rece opadaja i wydaje mi sie ze musi stac sie krzywda ktoremus z nas zeby cos sie zmienilo.
Do sądu o ubezwłasnowolnienie, albo umieszczenie w DPS bez zgody albo skierowanie na przymusowe leczenie, albo wszytsko to na raz. Ciężko jest doradzać w tej kwesti ... Ma wogóle papiery na to, że jest chory na schizofrenie ? orzeczenie o niepełnosprawnośći ? albo zaświadczenie psychiatry ? Zgłoś tą sprawe do swojego Ośrodka Pomocy Społecznej , oni juz powinni Ci lepiej doradzić w tej kwestii. Acha i jeszcze jedno ... najlepiej przenieś ten temat do działu \"Pomoc Społóeczna (forum ogólne)\"
Oprócz DPS dla chorych psychicznie czy dla osób niepełnosprawnych intelektualnie - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również: