dps dla młodzieńca 17,5 lat - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 cze 2014, 8:41

Witam,
poszukuję dps dla chłopaka 17,5 lat z zaburzeniami psychicznymi i upośledzeniem umysłowym. Ma zostać umieszczony postanowieniem sądu. Są trudności w skompletowaniu dokumentów ze względu na odległe terminy u lek. psychiatry. Przychodnia nie chce rozmawiać ze służbami ani przyspieszyć terminu wizyty. Powołują się, że dziecko ma opiekuna prawnego i tylko z nim chcą rozmawiać. Proszę o propozycje rozwiązań.
joz

Napisano: 10 cze 2014, 23:56

Jak opiekun prawny przy waszym wsparciu będzie usiłował działać to termin przyspieszą? Macie na myśli dps już dla dorosłych czy dzieci i mlodzieży (niektore poszerzyły też o dorosłych)
J.A.

Napisano: 18 cze 2014, 14:27

Mam taką samą sprawę (na dodatek pierwszą, jeżeli chodzi o DPS)
tez opiekun prawny i też nieletni chory psychicznie.
od czego zacząć?
poradźcie, proszę.
mmm

Napisano: 25 cze 2014, 11:08

Myślałam o dps mieszanym młodzież-dorośli. Jeżeli teraz trafi do dps to po osiągnięciu 18 l. może opuścić dps- nie jest ubezwłasnowolniony.Natomiast ja już nie rozumiem tych wszystkich przepisów. Czy po pierwsze nie jest postanowienie sądu o umieszczenie bez jego zgody pomimo braku ubezwłasnowolnienia? Nadal czekam od matki na zaświadczenia o stanie zdrowia i właściwych opinii. Na inne rzeczy nie mogę liczyć z jej strony.
joz

Napisano: 30 cze 2014, 8:16

Ubezwłasnowolnić może sąd po osiągnięciu pełnoletności, do tego czasu z mocy prawa opiekunami prawnymi są rodzice. jeżeli opiekun nie wyraża zdody na umieszczenie w dps a są ku temu przesłanki, takie postanowienie może wydać sąd i nie musi być sprawy o ubezwłasnowolnienie. Jak jest sytuacja dramatyczna w rodzinie sąd może wydać postanowienie o zabezpieczenie podopiecznego w dps w trybie natychmiastowym i wtedy idzie bez szczegółowej dokumentacji, na jej uzupełnienie dps ma 3 miesiące. w dpsach są wolne miejsca więc umieszczenie idzie bardzo szybko a i sąd z wydaniem takiego postanowienia nie ociąga się, natomiast sprawa o ubezwłasnowolnienie doczeka się rozwiązania co najmniej w ciagu 6-8 miesięcy. Osobie umieszczonej z post.sądu nie tak łatwo dps opuścić nawet jeżeli w przyszlości chciałaby tego rodzina - zawsze musi sie sąd wypowiedzieć, a skoro delikwenta na pilne skierował, to raczej nie uwierzy w diametralna zmianę sytuacji.Ze pupilek może to ignorowac i notorycznie uciekać to już inna sprawa.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x