Czy można w tej sytuacji zwolnić z ponoszenia odpłatności? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 23 maja 2014, 9:54

Nawiązaliśmy kontakt ze Zstępnym mieszkającym za granicą- w Stanach Zjedn. w sprawie odpłatności za pobyt ojca w dps. Osoba ta nie wniosła żadnej odpłatności za pobyt ojca w dps- wcześniej nie mieliśmy z nią kontaktu. Przesłała nam dokumenty,że ciężko choruje od trzech lat (zaświadczenie lekarskie, dowody leczenia przetłumaczone itp.). Mimo iż kwalifikuje się teraz z dochodu do odpłatności- wydatki na leczenie nie pozwolą mu na odpłatność za pobyt w dps. Ojciec mieszka w dps od 1 roku i 6 miesięcy. Czy można np. zwolnić tę osobę z odpłatności od momentu zamieszkania ojca w dps na jakiś tam okres czasu- jeżeli mam dokumenty świadczące, że ta osoba wówczas chorowała, oświadcza, że nie była zatrudniona i wynika to z zaświadczeń lekarskich, tj. cieżka choroba uniemożliwiała pracę. Pytanie- czy można tak zrobić, tj. zwolnić wstecz i na tak długo? Jeżeli tak, tj. jeżeli mogę zwolnić to czy mogę powołać się na artykuł 64 naszej ustawy- Osoby wnoszące opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej można zwolnić, na ich wniosek, częściowo lub całkowicie z tej opłaty, w szczególności jeżeli (...) Chodzi mi o ten zwrot, że osoby wnoszące opłatę można zwolnić, czyli czy w ewentualnym zwolnieniu powołać się na ten artykuł 64, skoro zstępny nie wniósł żadnej opłaty za pobyt ojca w dps.
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 09 cze 2014, 12:10

Jasne,zwalniasz okresowo (nie musisz podawać do kiedy) w piśmie uwzględniasz że jak jego sytuacja sie zmieni ,zobowiazany jest do poinformowania ops
Peela

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x