Dps zmiana kosztu utrzymania mieszkańca w dps
Dps zmiana kosztu utrzymania mieszkańca w dps
czy zmiana średniego miesięcznego kosztu utrzymania mieszkańca w dps jest podstawą do zmiany decyzji , jeżeli sytuacja mieszkańca pod zadnym względem nie uległa zmianie a od ostatniego wywiadu nie upłynęło 6 miesięcy?
Re: Dps zmiana kosztu utrzymania mieszkańca w dps
oczywiście, przecież zmieni się odpłatność gminy
w 2013r otrzymałam wyjaśnienie z MPiPS...\"naliczenie odpłatności za pobyt w dps w przypadku gdy zmienia się koszt utrzymania w dps.... - opisana konieczność zmiany decyzji o odpłatności będzie miała miejsce jedynie w przypadku, gdy mieszkaniec w całości ponosi koszty pobytu w dps. Podstawą do zmiany ponoszonej odpłatności będzie art. 106 ust 5 . W innych przypadkach gdy mieszkaniec partycypuje jedynie w kosztach odpłatności za pobyt w dps nie ma podstaw do zmiany decyzji o odpłatności .
nie trzeba zmieniać decyzji gdy zmienia się tylko koszt dpsu a dochód pozostaje ten sam
do Marzeny
a możesz zamieścić to wyjaśnienie. Bardzo bym Cię o to prosiła.
Ja wciąż stoję przy tym, że jeżeli nie zmienia się dochód mieszkańca a ulega zmianie tylko koszt utrzymania w dps to nie jest to żadna zmiana sytuacji mieszkańca. Po co więc robić wywiad. Może się mylę ale dla mnie to głupota. Raz jeszcze proszę o to wyjaśnienie.
a możesz zamieścić to wyjaśnienie. Bardzo bym Cię o to prosiła.
Ja wciąż stoję przy tym, że jeżeli nie zmienia się dochód mieszkańca a ulega zmianie tylko koszt utrzymania w dps to nie jest to żadna zmiana sytuacji mieszkańca. Po co więc robić wywiad. Może się mylę ale dla mnie to głupota. Raz jeszcze proszę o to wyjaśnienie.
nie mylisz się ,jestem po kontroli z UW ,gdzie też bardzo szczegółowo sprawdzali mi akta osób umieszczonych w DPS i stwierdzili ,że mam dobrze prowadzone ,ponieważ nie zmienia się decyzji jeśli zmienia się koszt dps. Zmieniamy tylko wtedy , gdy zmienia się sytuacja osoby umieszczonej ,jeśli przekracza kwotę 10%.
i co dps nie dostaje wyższych kosztów utrzymania ?
Mam zamiar wysłać zapytanie do ministerstwa.
czy macie jakiś konkretny adres gdzie to wysłać?
czy macie jakiś konkretny adres gdzie to wysłać?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
U nas też na kontrola mówiła i na szkoleniu- że jak zmieni się odpłatność Gminy, to nie zmieniamy decyzji o odpłatności, bo Gmina nie jest stroną w sprawie.
Jeżeli nie zmieniamy decyzji, to kto pokrywa różnicę?
Oprócz Dps zmiana kosztu utrzymania mieszkańca w dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Rozporządzenie - rehabilitacja społeczna
koszt leków w dPS
kurator osoby częściowo ubezwłasnowolnionej
ustalenie odpłatności
opłata zastępcza
dodatkowy dochód w dps
DPS umieszczenie malżonków - pomocy!!!!
odplatność za DPS
3 miesiące w kolejce
zmiana odpłatności
opiekun prawny
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27.VIII.2012r