zmiana odpłatności
zmiana odpłatności
Wiem, że temat wielokrotnie wałkowany ale mam pytanie.
W marcu 2013 po waloryzacji zmienił się dochód ale nie przekroczył 10% i nie zmieniałam decyzji.
W styczniu zmienił się koszt utrzymania. Zmieniam decyzje, ale czy wyliczam nową odpłatność mieszkańcowi (bo dochód jest inny) czy zostawiam jego odpłatność (kwota zmiany dochodu nie przekracza 10%) i różnice płaci gmina? (tylko wtedy nie będzie pokrywał 70%)?
Bardzo bardzo bardzo proszę o wypowiedzi!!!
W marcu 2013 po waloryzacji zmienił się dochód ale nie przekroczył 10% i nie zmieniałam decyzji.
W styczniu zmienił się koszt utrzymania. Zmieniam decyzje, ale czy wyliczam nową odpłatność mieszkańcowi (bo dochód jest inny) czy zostawiam jego odpłatność (kwota zmiany dochodu nie przekracza 10%) i różnice płaci gmina? (tylko wtedy nie będzie pokrywał 70%)?
Bardzo bardzo bardzo proszę o wypowiedzi!!!
Re: zmiana odpłatności
w styczniu nie mógł się zmienić koszt utrzymania bo po miesiącu ogłoszenia? mieszkańcowi zastawiasz jego kwotę dotychczasową a więcej płaci gmina
jesli dochód nie przekroczył 10% nic nie zmieniasz w decyzji, wzrost kosztu pobytu w dps ma ciebie nie obchodzić(nie wydajesz żadnej decyzji zmieniającej).
Jeżeli zmieniły się koszty za utrzymanie w DPS i ukazały się w dzienniku to zmieniamy osoby 70% i gminy bo zmieniły się przepisy prawa.
a ponadto to i tak w komputerze trzeba zmieniać decyzje jak się zmienił koszt utrzymania bo jak inaczej tworzyć listy odpłatności
Wydaje decyzje w kwietniu o odpłatnośc za DPS, ponieważ zmienił się koszt pobytu . Emerytura klienta od marca wzrosła, ale nie o 10%. Wysokosc dochodu w wywiadzie mam juz wyzsza. Czy zmieniam zarowno odplatnosc gminy i mieszkanca, czy tylko gminy.
Jeżeli jest zmiana odpłatności w zwiazku ze zmiana średniego kosztu utrzymania zmieniasz miesiąc kalend po uzyskaniu w dzienniku urzedow,
Jeżeli dochód nie przekroczył 10% kryterium dochodowego to NIE zmieniasz mieszkańcowi decyzji, zmieniasz tylko gminie i możesz zaznaczyć to w decyzji, że zmieniasz PKT dotyczący odpłatności gminy i w uzasadnieniu napisz, czym to spowodowane.
I tyle.
I tyle.
art. 106 ust 3B ustawy o pomocy społecznej mówi jasno: zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie pobierania świadczenia pieniężnego nie wpływa na wysokość tej odpłatności, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie
a więc, jeżeli zmiana nie przekracza 10% to nie zmieniamy decyzji w pkt dot. odpłatności dla podopiecznego przebywającego w DPS
warto jednak zajrzeć do Wyroku NSA Nr I SK 703/10, orzeczenie z dnia 17.09.2010.
a więc, jeżeli zmiana nie przekracza 10% to nie zmieniamy decyzji w pkt dot. odpłatności dla podopiecznego przebywającego w DPS
warto jednak zajrzeć do Wyroku NSA Nr I SK 703/10, orzeczenie z dnia 17.09.2010.
[quote="~m-ka", wzrost kosztu pobytu w dps ma ciebie nie obchodzić(nie wydajesz żadnej decyzji zmieniającej).[/quote]
a jaka jest podstawa prawna takiego stanowiska ? na co się powołać ?
a jaka jest podstawa prawna takiego stanowiska ? na co się powołać ?
Oprócz zmiana odpłatności - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
kurator osoby częściowo ubezwłasnowolnionej
ustalenie odpłatności
opłata zastępcza
dodatkowy dochód w dps
DPS umieszczenie malżonków - pomocy!!!!
odplatność za DPS
Dps zmiana kosztu utrzymania mieszkańca w dps
3 miesiące w kolejce
opiekun prawny
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27.VIII.2012r
przeniesienie do innego dps
prosze o pomoc - dostałam z DPS informację o nowym koszcie utrzymania