Duplikat czy elektroniczna karta - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 lis 2018, 10:22

Witam. Mam taki problem, w dniu dzisiejszym przyszła kobietka by zgłosić,że córce ukradli Kartę Dużej Rodziny. Miała składać wniosek o duplikat karty, ale gdy się dowiedziała o elektronicznej karcie to z tradycyjnej zrezygnowała ( bo musiała by ponieść koszt) i chce elektroniczną ( za która nie musi płacić). Kartę skradzioną w systemie muszę unieważnić i wprowadzić tylko wniosek o kartę elektroniczną. Czy nikt mi nie zarzuci, że nie wystąpiłam o duplikat, unieważniając skradzioną kartę? Co powinnam zrobić? Proszę o pomoc.
agnioesiula82
Praktykant
Od: 26 lis 2018, 10:11
Zajmuję się: Jestem pracownikiem socjalnym oraz zajmuje się obsługą Karty Dużej Rodziny.

Napisano: 26 lis 2018, 11:31

Nikt nie pomoże?
agnioesiula82
Praktykant
Zajmuję się: Jestem pracownikiem socjalnym oraz zajmuje się obsługą Karty Dużej Rodziny.

Napisano: 26 lis 2018, 11:47

Skoro osoba posiadała wyłącznie kartę tradycyjną, która została skradziona to powinna zostać ona unieważniona. W kwestii nowej karty (z nowym numerem) to niezależnie czy będzie to karta w formie tradycyjnej, elektronicznej czy obu to wniosek powinien zostać złożony jako "Wnoszę o przyznanie duplikatu karty". Na ma znaczenia w jakiej formie zostanie wydana. Opłata wnoszona jest za obsługę wniosku, a nie za to jakie karty na nim zaznaczono. W związku z tym polecam wnioskować tej osobie o obydwie karty jednocześnie. Kwota pobrana od osoby powinna być taka jak "opłata za wydanie duplikatu".

Dodatkowo dodam jeszcze, że od wnioskodawcy pobiera się "opłatę za wydanie dodatkowej formy" TYLKO jeżeli ma on aktywną kartę w jeden formie i składa wniosek typu "Wnoszę o przyznanie dodatkowej formy karty". O dodatkową formę nie można wnioskować jeżeli nie ma się żadnej aktywnej karty.

Oczywiście zarówno z opłaty za "Wydanie duplikatu" lub "Wydanie dodatkowej formy karty" można osobę zwolnić. Nie będę tutaj dokładnie opisywać tych przypadków, ale ogólnie rzecz biorąc to urzędnik decyduje czy opłatę pobrać czy zwolnić z opłaty.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 26 lis 2018, 12:47

Bardzo dziękuję za odpowiedz.
agnioesiula82
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem