naitsyrk85 pisze:To nie tak, że nikt nie jest zainteresowany- tylko nic nie wiadomo wiec co pisać
Ja rozumiem, że będziemy to robić tak jak wcześniej- taka osoba wypełni wniosek, wypisze równieżswoje dzieci ale np. zaznaczy, że nei wnioski dla nich o kartę- następnie w systemie w bazie pesele zweryfikujemy ojca i matę dla tych osób i na tej podstawie karta..... dla rodziców.....
(jeżeli źle mi się wydaje to mnie poprawcie- to tylko moje przypuszczenia)
Już kilka razy pisałem do ministerstwa aby w weryfikacji PESEL w systemie dodać róeniż nazwisko przy ojcu i matce...ale jak grochem o ścianę.....nawet nie raczą odpisać, a gdzie odebrać telefon....Szkoda, że Pan dyrektor DI w MRPIPS juz tu nie zagląda.....
Do zródła może mieć dostep UM, OPS np. nie mają takiej opcji
Trzeba śmiało napisać, że weryfikacja w SI KDR nie istnieje, nie ma nazwisk rodowych rodziców. Również pisałam o tym do Ministerstwa, również nie ma reakcji ani odpowiedzi. Gdyby to w końcu włączyli można by wcale nie występować o to żeby mieć dostęp do Źródła, bo już tu moglibyśmy sprawdzić to co niezbędne, czyli koligację rodzic-dziecko.
Mam jeszcze myśl, że wszystko będzie tylko na oświadczenie rodzica i być może Ministerstwo nakaże nam nic nie weryfikować (tylko, że musieliby zmienić zapis art. 10 ust. 9 Ustawy o KDR). Obecnie do MPiPS nie można sie dodzwonić i nic dowiedzieć jaki maja zamysł. Chce tylko popytać jak Wy to widzicie.
U mnie KDR jest w Urzedzie, mogłabym wystąpić o dostęp do Źródła, ale skoro nie jestem pracownikiem ewid. ludn., dowodów osobistych czy USC to raczej byłoby to odpłatne (i to kilkaset zł miesięcznie). Chcę wiedzieć czy jakiemuś urzędnikowi udało sie uzyskać dostęp do Źródła nieodpłatnie w ramach realizacji zapisów ustawy o KDR?