zmiany od 01.01.2019 - robicie dostęp do Źródła? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 26 lis 2018, 11:29

Witam, czy ktoś ma lub jest w trakcie załatwiania dostępu do bazy Pesel przez aplikację Źródło w związku ze zmianami od stycznia 2019r. tzn., zeby móc zweryfikować wnioski rodziców, którzy kiedykolwiek posiadali 3 dzieci?
Czy może macie wiedzę, że wszystko będzie na oświadczenia i nie będziemy musieli weryfikować tych wniosków jeżeli osoby nie dostarczą aktów urodzenia/małżeństwa?
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2018, 13:28

jak w temacie, nikt nie jest zainteresowany tym co sie będzie działo za miesiąc?
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2018, 9:12

mkaz pisze:jak w temacie, nikt nie jest zainteresowany tym co sie będzie działo za miesiąc?
Kto by się tam tym przejmował, żeby wszystko było przed czasem, urzędasy se poradzą jak będzie wszystko już po czasie :shock: :oops: :roll: :geek:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 27 lis 2018, 18:13

To nie tak, że nikt nie jest zainteresowany- tylko nic nie wiadomo wiec co pisać :)

Ja rozumiem, że będziemy to robić tak jak wcześniej- taka osoba wypełni wniosek, wypisze równieżswoje dzieci ale np. zaznaczy, że nei wnioski dla nich o kartę- następnie w systemie w bazie pesele zweryfikujemy ojca i matę dla tych osób i na tej podstawie karta..... dla rodziców.....(jeżeli źle mi się wydaje to mnie poprawcie- to tylko moje przypuszczenia)

Już kilka razy pisałem do ministerstwa aby w weryfikacji PESEL w systemie dodać róeniż nazwisko przy ojcu i matce...ale jak grochem o ścianę.....nawet nie raczą odpisać, a gdzie odebrać telefon....Szkoda, że Pan dyrektor DI w MRPIPS juz tu nie zagląda.....

Do zródła może mieć dostep UM, OPS np. nie mają takiej opcji
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2018, 8:46

no właśnie, jak OPS ma to weryfikować, czy sama weryfikacja pesel w SI KDR wystarczy?
ona1
Referent
Od: 25 cze 2014, 8:59
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2018, 14:08

naitsyrk85 pisze:To nie tak, że nikt nie jest zainteresowany- tylko nic nie wiadomo wiec co pisać :)

Ja rozumiem, że będziemy to robić tak jak wcześniej- taka osoba wypełni wniosek, wypisze równieżswoje dzieci ale np. zaznaczy, że nei wnioski dla nich o kartę- następnie w systemie w bazie pesele zweryfikujemy ojca i matę dla tych osób i na tej podstawie karta..... dla rodziców.....(jeżeli źle mi się wydaje to mnie poprawcie- to tylko moje przypuszczenia)

Już kilka razy pisałem do ministerstwa aby w weryfikacji PESEL w systemie dodać róeniż nazwisko przy ojcu i matce...ale jak grochem o ścianę.....nawet nie raczą odpisać, a gdzie odebrać telefon....Szkoda, że Pan dyrektor DI w MRPIPS juz tu nie zagląda.....

Trzeba śmiało napisać, że weryfikacja w SI KDR nie istnieje, nie ma nazwisk rodowych rodziców. Również pisałam o tym do Ministerstwa, również nie ma reakcji ani odpowiedzi. Gdyby to w końcu włączyli można by wcale nie występować o to żeby mieć dostęp do Źródła, bo już tu moglibyśmy sprawdzić to co niezbędne, czyli koligację rodzic-dziecko.
Mam jeszcze myśl, że wszystko będzie tylko na oświadczenie rodzica i być może Ministerstwo nakaże nam nic nie weryfikować (tylko, że musieliby zmienić zapis art. 10 ust. 9 Ustawy o KDR). Obecnie do MPiPS nie można sie dodzwonić i nic dowiedzieć jaki maja zamysł. Chce tylko popytać jak Wy to widzicie.
U mnie KDR jest w Urzedzie, mogłabym wystąpić o dostęp do Źródła, ale skoro nie jestem pracownikiem ewid. ludn., dowodów osobistych czy USC to raczej byłoby to odpłatne (i to kilkaset zł miesięcznie). Chcę wiedzieć czy jakiemuś urzędnikowi udało sie uzyskać dostęp do Źródła nieodpłatnie w ramach realizacji zapisów ustawy o KDR?
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2018, 11:26

Ostatnio na szkoleniu gdybałyśmy, że od nowego roku najprawdopodobniej wszystko będzie się opierało na oświadczeniach.
Co do Źródła to ja nie dostałam dostępu. W USC prosiłam aby to oni weryfikowali rodziny- niestety z racji RODO nie chcą się na to zgodzić. Dostęp mam tylko do ewidencji mieszkańców.
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Napisano: 03 gru 2018, 15:04

no właśnie, pracownicy ewidencji ludności, dowodów osobistych i USC nie mogą nam nic potwierdzać, bo zakresy ich czynności, które wskazywali do obsługi Źródła na to nie zezwalają. Jedynie sami możemy wystąpić o dostęp do Źródła. Stąd mój post, bo szukam kogoś komu udało się to wywalczyć nieodpłatnie, chyba, że wszystko będzie na oświadczenia i nic nie będziemy weryfikować. Ale mogłoby Ministerstwo w końcu zabrać jakieś stanowisko w tej sprawie zanim nastąpi 1 stycznia...
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2018, 19:23

mkaz pisze:no właśnie, pracownicy ewidencji ludności, dowodów osobistych i USC nie mogą nam nic potwierdzać, bo zakresy ich czynności, które wskazywali do obsługi Źródła na to nie zezwalają. Jedynie sami możemy wystąpić o dostęp do Źródła. Stąd mój post, bo szukam kogoś komu udało się to wywalczyć nieodpłatnie, chyba, że wszystko będzie na oświadczenia i nic nie będziemy weryfikować. Ale mogłoby Ministerstwo w końcu zabrać jakieś stanowisko w tej sprawie zanim nastąpi 1 stycznia...
Nie żartuj na pewno będzie info albo 29.12 albo około 15.01 :)
A ludzie już przychodzą sie pytać
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2018, 13:04

naitsyrk85 pisze:To nie tak, że nikt nie jest zainteresowany- tylko nic nie wiadomo wiec co pisać :)

Postaram się również na dniach zgłosić to odnośnie PESELU na Helpdesk SOFTIQ z prośbą o przekazanie do MRPIPS, ale jaki będzie efekt - wiadomo.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x