DW. Budynek jednorodzinny a lokal
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne/świadczenia wychowawcze/fundusz/
- Kontakt:
DW. Budynek jednorodzinny a lokal
Jak macie zamiar rozpatrywać wnioski o DW na lokal gdy chodzi o budynek jednorodzinny- dwa odrębne gospodarstwa domowe zamieszkujące na parterze drudzy na górze a jeden pięć wejście do domu jedno. Ja po szkoleniu mam większy mętlik w głowie niż przed?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/DW
- Kontakt:
Re: DW. Budynek jednorodzinny a lokal
Ja już nie wiem - bo wedle tego co piszą, to brak osobnego wejścia, brak osobnej kuchni i łazienki przekreśla, że to lokal osobny. A u nas w takich wypadkach, niektórzy mają w akcie notarialnym wydzielony lokal czyli np. Akacjowa 1/1 i 1/2. Wtedy dam normalnie, bo to inny adres. Jak nie będzie łamańców, osobnych wejść, łazienek i kuchni - nie wiem.
Jak uznam, że to nie jest osobny lokal, koleżanka u innej rodziny w identycznej sytuacji, że jest osobny, i co? Znów awantury?
Jak uznam, że to nie jest osobny lokal, koleżanka u innej rodziny w identycznej sytuacji, że jest osobny, i co? Znów awantury?

-
- Stażysta
- Zajmuję się: Ogólnie wszystko
- Kontakt:
Ale co, chcecie pisać prawdę, czy tylko prawdę ale zależną od osoby, do której pójdziecie na wywiad?svenska pisze:Ja już nie wiem - bo wedle tego co piszą, to brak osobnego wejścia, brak osobnej kuchni i łazienki przekreśla, że to lokal osobny. A u nas w takich wypadkach, niektórzy mają w akcie notarialnym wydzielony lokal czyli np. Akacjowa 1/1 i 1/2. Wtedy dam normalnie, bo to inny adres. Jak nie będzie łamańców, osobnych wejść, łazienek i kuchni - nie wiem.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/DW
- Kontakt:
Wiesz, jak coś jest palcem na wodzie pisane, to nie ma tam prawdy. Bo ja uznam, że dla mnie nie ma dwóch osobnych lokali, jak nie ma wejść oddzielnych, kuchni i łazienki oddzielnej, i co? Mam rację?Pan $ocjal pisze: 13 lis 2022, 22:17
Ale co, chcecie pisać prawdę, czy tylko prawdę ale zależną od osoby, do której pójdziecie na wywiad?
Koleżanka pójdzie na inny wywiad i uzna, że lokal osobny jest jak wejścia osobne, a łazienka wspólna. Ma rację?
To jest chore, bo nie ma jasno sprecyzowane jakie warunki mają być spełnione, że pod tym samym adresem są oddzielne lokale.
Skoro Mazurkiewicz uznał, że w piętrowym jednorodzinnym nie da się wydzielić, a wydzielają - to co? A brak jest często osobnego wejścia, osobnej kuchni, łazienki. No to osobne lokale są czy nie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Ogólnie wszystko
- Kontakt:
Według mnie, to wszystko zależy od nas, czy pójdziemy w tą bzdurę i będziemy razem z ludźmi oszukiwać, czy też będziemy "palcem bożym" i powiemy im, że tak nie będzie, tutaj nie będzie przyznania, bo jednak nie spełniają, bo nie mają tego, tego, tego i tego. Konsekwencja i moralność. Tak wiem, zaraz się odezwie ktoś, kto mi napisze, że każda sytuacja jest inna i wymaga innego spojrzenia, oczywiście zgodzę się z tym, ale gdy będziemy mówić o wywiadach do szo i śp.svenska pisze: 14 lis 2022, 18:57
Wiesz, jak coś jest palcem na wodzie pisane, to nie ma tam prawdy. Bo ja uznam, że dla mnie nie ma dwóch osobnych lokali, jak nie ma wejść oddzielnych, kuchni i łazienki oddzielnej, i co? Mam rację?
Koleżanka pójdzie na inny wywiad i uzna, że lokal osobny jest jak wejścia osobne, a łazienka wspólna. Ma rację?
To jest chore, bo nie ma jasno sprecyzowane jakie warunki mają być spełnione, że pod tym samym adresem są oddzielne lokale.
Skoro Mazurkiewicz uznał, że w piętrowym jednorodzinnym nie da się wydzielić, a wydzielają - to co? A brak jest często osobnego wejścia, osobnej kuchni, łazienki. No to osobne lokale są czy nie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW/SR/FA
- Kontakt:
Przez odrębny lokal mieszkalny w budynku zgodnie z art. 2 ust.2 ustawy o własności lokali rozumie się: wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne.
Przez pomieszczenie pomocnicze zgodnie z § 3 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie należy rozumieć pomieszczenie znajdujące się w obrębie mieszkania lub lokalu użytkowego służące do celów komunikacji wewnętrznej, higieniczno-sanitarnych, przygotowywania posiłków, z wyjątkiem kuchni zakładów żywienia zbiorowego, a także do przechowywania ubrań, przedmiotów oraz żywności.
Przez pomieszczenie pomocnicze zgodnie z § 3 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie należy rozumieć pomieszczenie znajdujące się w obrębie mieszkania lub lokalu użytkowego służące do celów komunikacji wewnętrznej, higieniczno-sanitarnych, przygotowywania posiłków, z wyjątkiem kuchni zakładów żywienia zbiorowego, a także do przechowywania ubrań, przedmiotów oraz żywności.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
ola2 pisze: 14 lis 2022, 22:52 Przez odrębny lokal mieszkalny w budynku zgodnie z art. 2 ust.2 ustawy o własności lokali rozumie się: wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne.
Czyli wg tego te osobne pietra, które są oddzielnymi mieszkaniami tak jakby, ze wszystkim co w mieszkaniu sie spotyka kwalifikuja sie wg nowelizacji? I tak samo połówki parterówek, gdzie kazdy ma wszystko swoje i nie kreci sie drugiemu?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA/CP
- Kontakt:
No właśnie, bo ja mam masę mieszkańców którzy tak właśnie mieszkają, że na piętrze jedna rodzina a na parterze druga albo na połowie domu. Gdzie faktycznie mają osobne łazienki, kuchnie, pokoje, ale wspólny piec, albo czasem nawet osobne. I co teraz? Wywiad wystarczy? Czu urzędowe jakieś wydzielanie?kalina.malina pisze: 15 lis 2022, 9:31ola2 pisze: 14 lis 2022, 22:52 Przez odrębny lokal mieszkalny w budynku zgodnie z art. 2 ust.2 ustawy o własności lokali rozumie się: wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne.
Czyli wg tego te osobne pietra, które są oddzielnymi mieszkaniami tak jakby, ze wszystkim co w mieszkaniu sie spotyka kwalifikuja sie wg nowelizacji? I tak samo połówki parterówek, gdzie kazdy ma wszystko swoje i nie kreci sie drugiemu?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pomoc społeczna
- Kontakt:
a jak sie to ma do nadawania numerów bo zgodnie z nową ustawą muszą być poczynione starania prowadzące do nadania odrębnego adresu miejsca zamieszkania
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Możesz zacytować ten fragment ustawy mówiący o poczynionych staraniach?EWA19 pisze: 15 lis 2022, 13:05 a jak sie to ma do nadawania numerów bo zgodnie z nową ustawą muszą być poczynione starania prowadzące do nadania odrębnego adresu miejsca zamieszkania
Oprócz DW. Budynek jednorodzinny a lokal - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
dodatek węglowy i pelletowy zmiany w ceeb
sprzedaż węgla
Wzór "wywiadu"/protokołu/notatki
dodatek węglowy - jeden budynek, kilka rodzin
Konferencja???
11 sierpnia czy tez do innych żródeł ciepła
piec zgłoszony po 11 sierpnia
Poradnik - dodatek węglowy - nowela z dnia 27 października 2022 r.
Oslonowy
zmiana deklaracji po dniu 11.08.2022r.
Szkolenia z M.- wnioski
do TOMA DW nienależna
DO - wyrównanie 13-stki za 2020 r. wypłaconej w 2021 r. czy odliczać od dochodu?
zgon wnioskodawcy a wypłata drugiej raty dodatku osłonowego
nowo uruchomione źródło
można uchylić z urzędu?