DW. Budynek jednorodzinny a lokal

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
01gops
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne/świadczenia wychowawcze/fundusz/
Kontakt:

DW. Budynek jednorodzinny a lokal

Post autor: 01gops »

Jak macie zamiar rozpatrywać wnioski o DW na lokal gdy chodzi o budynek jednorodzinny- dwa odrębne gospodarstwa domowe zamieszkujące na parterze drudzy na górze a jeden pięć wejście do domu jedno. Ja po szkoleniu mam większy mętlik w głowie niż przed?
svenska
Stażysta
Zajmuję się: PS/DW
Kontakt:

Re: DW. Budynek jednorodzinny a lokal

Post autor: svenska »

Ja już nie wiem - bo wedle tego co piszą, to brak osobnego wejścia, brak osobnej kuchni i łazienki przekreśla, że to lokal osobny. A u nas w takich wypadkach, niektórzy mają w akcie notarialnym wydzielony lokal czyli np. Akacjowa 1/1 i 1/2. Wtedy dam normalnie, bo to inny adres. Jak nie będzie łamańców, osobnych wejść, łazienek i kuchni - nie wiem.
Jak uznam, że to nie jest osobny lokal, koleżanka u innej rodziny w identycznej sytuacji, że jest osobny, i co? Znów awantury? :roll:
Pan $ocjal
Stażysta
Zajmuję się: Ogólnie wszystko
Kontakt:

Post autor: Pan $ocjal »

svenska pisze:Ja już nie wiem - bo wedle tego co piszą, to brak osobnego wejścia, brak osobnej kuchni i łazienki przekreśla, że to lokal osobny. A u nas w takich wypadkach, niektórzy mają w akcie notarialnym wydzielony lokal czyli np. Akacjowa 1/1 i 1/2. Wtedy dam normalnie, bo to inny adres. Jak nie będzie łamańców, osobnych wejść, łazienek i kuchni - nie wiem.
Jak uznam, że to nie jest osobny lokal, koleżanka u innej rodziny w identycznej sytuacji, że jest osobny, i co? Znów awantury? :roll:
Ale co, chcecie pisać prawdę, czy tylko prawdę ale zależną od osoby, do której pójdziecie na wywiad?
svenska
Stażysta
Zajmuję się: PS/DW
Kontakt:

Post autor: svenska »

Pan $ocjal pisze: 13 lis 2022, 22:17
Ale co, chcecie pisać prawdę, czy tylko prawdę ale zależną od osoby, do której pójdziecie na wywiad?
Wiesz, jak coś jest palcem na wodzie pisane, to nie ma tam prawdy. Bo ja uznam, że dla mnie nie ma dwóch osobnych lokali, jak nie ma wejść oddzielnych, kuchni i łazienki oddzielnej, i co? Mam rację?
Koleżanka pójdzie na inny wywiad i uzna, że lokal osobny jest jak wejścia osobne, a łazienka wspólna. Ma rację?
To jest chore, bo nie ma jasno sprecyzowane jakie warunki mają być spełnione, że pod tym samym adresem są oddzielne lokale.
Skoro Mazurkiewicz uznał, że w piętrowym jednorodzinnym nie da się wydzielić, a wydzielają - to co? A brak jest często osobnego wejścia, osobnej kuchni, łazienki. No to osobne lokale są czy nie?
Pan $ocjal
Stażysta
Zajmuję się: Ogólnie wszystko
Kontakt:

Post autor: Pan $ocjal »

svenska pisze: 14 lis 2022, 18:57
Wiesz, jak coś jest palcem na wodzie pisane, to nie ma tam prawdy. Bo ja uznam, że dla mnie nie ma dwóch osobnych lokali, jak nie ma wejść oddzielnych, kuchni i łazienki oddzielnej, i co? Mam rację?
Koleżanka pójdzie na inny wywiad i uzna, że lokal osobny jest jak wejścia osobne, a łazienka wspólna. Ma rację?
To jest chore, bo nie ma jasno sprecyzowane jakie warunki mają być spełnione, że pod tym samym adresem są oddzielne lokale.
Skoro Mazurkiewicz uznał, że w piętrowym jednorodzinnym nie da się wydzielić, a wydzielają - to co? A brak jest często osobnego wejścia, osobnej kuchni, łazienki. No to osobne lokale są czy nie?
Według mnie, to wszystko zależy od nas, czy pójdziemy w tą bzdurę i będziemy razem z ludźmi oszukiwać, czy też będziemy "palcem bożym" i powiemy im, że tak nie będzie, tutaj nie będzie przyznania, bo jednak nie spełniają, bo nie mają tego, tego, tego i tego. Konsekwencja i moralność. Tak wiem, zaraz się odezwie ktoś, kto mi napisze, że każda sytuacja jest inna i wymaga innego spojrzenia, oczywiście zgodzę się z tym, ale gdy będziemy mówić o wywiadach do szo i śp.
ola2
Stażysta
Zajmuję się: SW/SR/FA
Kontakt:

Post autor: ola2 »

Przez odrębny lokal mieszkalny w budynku zgodnie z art. 2 ust.2 ustawy o własności lokali rozumie się: wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne.
Przez pomieszczenie pomocnicze zgodnie z § 3 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie należy rozumieć pomieszczenie znajdujące się w obrębie mieszkania lub lokalu użytkowego służące do celów komunikacji wewnętrznej, higieniczno-sanitarnych, przygotowywania posiłków, z wyjątkiem kuchni zakładów żywienia zbiorowego, a także do przechowywania ubrań, przedmiotów oraz żywności.
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

ola2 pisze: 14 lis 2022, 22:52 Przez odrębny lokal mieszkalny w budynku zgodnie z art. 2 ust.2 ustawy o własności lokali rozumie się: wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne.
Przez pomieszczenie pomocnicze zgodnie z § 3 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie należy rozumieć pomieszczenie znajdujące się w obrębie mieszkania lub lokalu użytkowego służące do celów komunikacji wewnętrznej, higieniczno-sanitarnych, przygotowywania posiłków, z wyjątkiem kuchni zakładów żywienia zbiorowego, a także do przechowywania ubrań, przedmiotów oraz żywności.

Czyli wg tego te osobne pietra, które są oddzielnymi mieszkaniami tak jakby, ze wszystkim co w mieszkaniu sie spotyka kwalifikuja sie wg nowelizacji? I tak samo połówki parterówek, gdzie kazdy ma wszystko swoje i nie kreci sie drugiemu?
Gopsiara6
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA/CP
Kontakt:

Post autor: Gopsiara6 »

kalina.malina pisze: 15 lis 2022, 9:31
ola2 pisze: 14 lis 2022, 22:52 Przez odrębny lokal mieszkalny w budynku zgodnie z art. 2 ust.2 ustawy o własności lokali rozumie się: wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne.

Czyli wg tego te osobne pietra, które są oddzielnymi mieszkaniami tak jakby, ze wszystkim co w mieszkaniu sie spotyka kwalifikuja sie wg nowelizacji? I tak samo połówki parterówek, gdzie kazdy ma wszystko swoje i nie kreci sie drugiemu?
No właśnie, bo ja mam masę mieszkańców którzy tak właśnie mieszkają, że na piętrze jedna rodzina a na parterze druga albo na połowie domu. Gdzie faktycznie mają osobne łazienki, kuchnie, pokoje, ale wspólny piec, albo czasem nawet osobne. I co teraz? Wywiad wystarczy? Czu urzędowe jakieś wydzielanie?
EWA19
Stażysta
Zajmuję się: Pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: EWA19 »

a jak sie to ma do nadawania numerów bo zgodnie z nową ustawą muszą być poczynione starania prowadzące do nadania odrębnego adresu miejsca zamieszkania
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

EWA19 pisze: 15 lis 2022, 13:05 a jak sie to ma do nadawania numerów bo zgodnie z nową ustawą muszą być poczynione starania prowadzące do nadania odrębnego adresu miejsca zamieszkania
Możesz zacytować ten fragment ustawy mówiący o poczynionych staraniach?
ODPOWIEDZ