zgon wnioskodawcy a wypłata drugiej raty dodatku osłonowego

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
iza1407
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

zgon wnioskodawcy a wypłata drugiej raty dodatku osłonowego

Post autor: iza1407 »

1. Pani X złożyła w styczniu 2022 roku wniosek o wypłatę dodatku osłonowego. Pierwsza rata została wypłacona w marcu. Pani zmarła w sierpniu. Nie zdążyliśmy wypłacić drugiej raty. Dodam że zgodnie z oświadczeniami tej Pani gospodarstwo wieloosobowe. Co trzeba zrobić w takim przypadku? Wezwać o postępowanie o nabyciu spadku tych członków? Czy też o numer rachunku bankowego?

2. Drugi przypadek mam podobny z tą różnicą że gospodarstwo jednoosobowe. I też proszę o pomoc co takim przypadku należy zrobić.
Awatar użytkownika
masterm
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Re: zgon wnioskodawcy a wypłata drugiej raty dodatku osłonowego

Post autor: masterm »

chcesz spadkobiercom druga rate wypłacić? ąz tak nadgorliwa to nie badź , zmarła to zmarła , zamykasz w systemie , jakas notatka do akt i po sprawie
iza1407
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Re: zgon wnioskodawcy a wypłata drugiej raty dodatku osłonowego

Post autor: iza1407 »

mój tok rozumowania był taki jak powyżej ale miałam konsultacje po szkoleniu z Panem M. i wskazał, że w takim przypadku należy wezwać o postanowienie o nabyciu spadku więc stąd moje zapytanie bo chciałam się dowiedzieć jaką praktykę z tym zakresie mają inne OPSy.
ODPOWIEDZ