DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt... - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 29 z 63    [ Posty: 622 ]

Napisano: 09 wrz 2022, 13:19

Wytłaumaczcie mi łopatologicznie dlaczego naruszenie dyscypliny czasem jest a czasem nie jest? Nie mam za wiele wspólnego z finansami.
Czym różni się zaciganie zobowiazan na rodzinne ponad plan od zaciagania zobowiazan na weglowe ponad plan? UW zwieksza plany na rodzionne na koniec roku na podstawie wydanych decyzji. Czyli wydajecie jes ponad plan. Rozpatrujecie teraz osłonowe ponad plan? Nam sie plan skonczył juz w lipcu, ale rozpatrujemy i plan zwiekszymy na ostatni kwartał.
JAk robicie np dodatek mieszkaniowy i wydajecie decyzje na 6 mcy, to jesli ona przekroczy plan lub wychodzi na nowy rok kalendarzowy to nie woiolno jej wydac na 6 mcy tylko na mniej? Ustawa mówi o 6 mcach. Czym plan na weglowy rózni sie od innych planów?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 09 wrz 2022, 13:22

Termin to 30 dni a nie miesiąc
Monika1234
Praktykant
Od: 16 sie 2021, 11:44
Zajmuję się: PS

Napisano: 09 wrz 2022, 13:29

Art. 2 pkt. 11. Dodatek węglowy wypłaca się w terminie do miesiąca od dnia złożenia wniosku o jego wypłatę. Ustawa z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym

Rozumiem, że 19 września będzie ostatnim dniem terminu?
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 09 wrz 2022, 14:34

Czy ktos po dzisiejszym spotkaniu planuje normalnie rozpatrywac wnioski mimo ze wczesniej czekał?
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 09 wrz 2022, 14:39

kalina.malina pisze:
09 wrz 2022, 14:34
Czy ktos po dzisiejszym spotkaniu planuje normalnie rozpatrywac wnioski mimo ze wczesniej czekał?
Ominało mnie słuchanie tego.
Co tym razem wymodzili?
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2022, 15:04

I co jest konkretnie rozpatrzeniem/zakończeniem wszczetego postepowania? Klikniecie rozpatrz? klikniecie zatwierdz? klikniecie wyslij maila? Wypłacenie?
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 11 wrz 2022, 15:26

A co będziecie robić z osobami, które nieświadomie źle wypełniły deklaracje. Chodzi mi o takie błędy jak: brak zaznaczenia o zainstalowaniu, eksploatowany czy bez funkcji co. Nikt ich nie poinstruował przy wypełnianiu tych deklaracji i nawet nie wiedziały, że to musi być zaznaczone. Pani w urzędzie wprowadzała bez żadnej weryfikacji te deklaracje.
My teraz ich wysyłamy żeby poprawiały deklaracje bo to musi być, ale to już będzie z datą bieżącą.

Czy w takim przypadku będzie również odmowa? (jeżeli oczywiście wejdą te przepisy)
karnas1
Stażysta
Od: 13 maja 2016, 17:02
Zajmuję się: DO DW

Napisano: 11 wrz 2022, 22:15

karnas1 pisze:
11 wrz 2022, 15:26
A co będziecie robić z osobami, które nieświadomie źle wypełniły deklaracje. Chodzi mi o takie błędy jak: brak zaznaczenia o zainstalowaniu, eksploatowany czy bez funkcji co. Nikt ich nie poinstruował przy wypełnianiu tych deklaracji i nawet nie wiedziały, że to musi być zaznaczone. Pani w urzędzie wprowadzała bez żadnej weryfikacji te deklaracje.
My teraz ich wysyłamy żeby poprawiały deklaracje bo to musi być, ale to już będzie z datą bieżącą.

Czy w takim przypadku będzie również odmowa? (jeżeli oczywiście wejdą te przepisy)
O ile dobrze widzę, to mają czas do dnia wejścia w życie ustawy o szczególnych rozwiązaniach ... chyba, że się mylę. Gorzej nie widzę przedłużenia terminu dla dodatku węglowego

https://orka.sejm.gov.pl/Druki9ka.nsf/0 ... e/2543.pdf
@Ziutka
Praktykant
Od: 11 wrz 2022, 22:02
Zajmuję się: SR/FA/DW

Napisano: 11 wrz 2022, 22:41

@Ziutka pisze:
karnas1 pisze:

O ile dobrze widzę, to mają czas do dnia wejścia w życie ustawy o szczególnych rozwiązaniach ... chyba, że się mylę. Gorzej nie widzę przedłużenia terminu dla dodatku węglowego

https://orka.sejm.gov.pl/Druki9ka.nsf/0 ... e/2543.pdf
Tak tylko na tą chwilę nie robimy przyznań bo nie ma kasy. Obawiam się, że przyjdzie jak już będą obowiązywać nowe przepisy i wtedy osobom, którym kazaliśmy poprawiać deklaracje nie będzie przysługiwało
karnas1
Stażysta
Od: 13 maja 2016, 17:02
Zajmuję się: DO DW

Napisano: 12 wrz 2022, 8:07

karnas1 pisze:

u nas jest to samo. Odsyłalismy ludzi żeby sobie poprawili deklaracje i nie wiem co mamy z tym teraz robić??? Na spotkaniu z ministerstwem pan powiedział, że on by uznał takie poprawki i przyznał. Tylko, że to jest tylko gadanie ... a ustawa sobie.
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Strona 29 z 63    [ Posty: 622 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x