DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt...

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
pomspoł
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt...

Post autor: pomspoł »

pawel.w pisze: 28 paź 2022, 14:52 Gdzie są nasze związki zawodowe, gdzie są włodarze gmin i miast dlaczego wszyscy siedzą cicho, dlaczego nikt nie protestuje.
To co wyprawia "ministrowa' klimatu i środowiska nie mieści się w głowie. Jak długo jeszcze będziemy znosić jej niekompetencję. Dlaczego nie wnioskują za jej odwołaniem ????
Gdzie jest opozycja w tym kraju potrafi bronić tylko LGTB ??????
jedna wielka tragedia. to co teraz zrobili to juz w ogole pomieszanie z poplataniem, a z nas robia debili... ja mysle ze teraz po wprowadzeniu tych przepisow ze deklaracje sie nie licza i ze tak naprawde mozemy wszystko zalatwic wywiadem, to decyzja nalezy do nas. Chcemy to damy (po przeprowadzeniu wywiadu) i heja. Nie macie takiego wrazenia ?
rainbow
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG
Kontakt:

Post autor: rainbow »

a co z informacjami o pozostawieniu wniosku bez rozpoznania nadal możemy je pisać? ja mam ponad 200 do napisania na poniedziałek, a jak wejdzie nowelizacja to co z tym zrobić?
Naska
Stażysta
Zajmuję się: DW DO
Kontakt:

Post autor: Naska »

pomspoł pisze: 28 paź 2022, 14:09 https://orka.sejm.gov.pl/proc9.nsf/ustawy/2696_u.htm

tutaj ostateczna wersja po poprawkach senatu
Czyli tak w skrócie po wejściu w życie zmian ujętych w art. 26:
1. ust. 3c - jak będzie ustalony odrębny adres zamieszkania do 30.11 - przyznanie
2. ust. 3d - jak nie uda się z adresem, ale po wywiadzie środowiskowym ustalono że pod jednym adresem w odrębnych lokalach mieszka kilka gospodarstw domowych, wykorzystują oddzielne lub współdzielone źródło ogrzewania - przyznanie
3. ust. 15 f - osoba, która nie złożyła wniosku o dodatek węglowy, ale spełnia warunki jego przyznania, przeprowadzany jest wywiad środowiskowy. Przyznajemy bez konieczności składania wniosku i deklaracji przez te osoby
4. ust. 15 g - dodatek będzie przysługiwał również osobom, które złożyły deklaracje po 11.08, wywiad środowiskowy - przyznajemy

Dobrze myślę?
A co z osobami, które po 11.08 zrobiły korekte i dopisały węgiel? Też będzie się należało?
Bo teraz z tego wychodzi, że właściwie wszystkim się należy tym którzy mają piec na węgiel obojętnie czy zgłoszony czy nie?
Po co były wysyłane te wszystkie zawiadomienia, odmowy :evil:
Można ogłupieć od tych wszystkich nowości :shock:
Tulli
Stażysta
Zajmuję się: SW, SR
Kontakt:

Post autor: Tulli »

Tragedia, a liczyłam, że listopad będzie w miarę spokojny, a tu zabawa zaczyna się na nowo.

Jak rozumiecie zapis "nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania ". Czy gospodarstwo domowe musi rzeczywiście wystąpić w wnioskiem o nadanie odrebnego adresu i np Urząd nie jest w stanie załatwić sprawy do 30 listopada? Wtedy odpowiednie dokumenty pod wniosek o dodatek?
elinka85
Referent
Zajmuję się: ps

Post autor: elinka85 »

Ja juz mam tak serdecznie dość jest sobota, przyszłam jak co weekend do pracy weszłam na forum żeby zobaczyć co tam słychać i widzę TO. Mam prze sobą do napisania stos odmów bo deklaracje po terminie... i inne cuda. Koleżanka wzywa do wyjasnień i tak patrze na to wszystko i co 2 miesiące pracy w dupie!!!!!!!! i teraz wszytko od nowa :(:(:(:(:(:(
elinka85
Referent

Post autor: elinka85 »

Mam nadzieje, że sem te poprawki odrzuci....
nowyops
Praktykant
Zajmuję się: fa
Kontakt:

Post autor: nowyops »

Przecież te poprawki zostały przyjęte i ułatwiają nam pracę, niech Andrzej podpisuje
aiwa
Stażysta
Zajmuję się: pracownik działu świadczeń rodzinnych, kierownik
Kontakt:

Post autor: aiwa »

No ułatwi bo wywiady środowiskowe?
rainbow
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG
Kontakt:

Post autor: rainbow »

czy w związku z nowymi przepisami które zapewne wejdą w przyszłym tygodniu, wysłane mam ponad 100 zawiadomień pod odmowe w związku z niezłożoną deklaracją do CEEB lub złożoną po 11.08.2022 czy w związku z nowymi przepisami możemy na tym etapie rozpatrywania wniosku przeprowadzić wywiad i przyznać? jak myślicie? czy dać odmowę i niech składają nowy wniosek i czekają 2 miesiące na pozytywne rozpatrzenie
Iza 27
Stażysta
Kontakt:

Post autor: Iza 27 »

A co z osobami które dostały umorzenia na dodatek węglowy bo wpisały po 11 sierpnia węgiel, złożyły na drewno, to teraz umarzać na drewno i na nowo przyznawać na węgiel i jeszcze jeździć na wywiady?Ja mam około 500 takich sytuacji, przecież niemożliwe jest zrobienie tylu wywiadów do końca listopada.
ODPOWIEDZ