DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt...

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
zespółświadczeń6
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, FA i 500+
Kontakt:

Re: DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt...

Post autor: zespółświadczeń6 »

Czy nowelizacja dotyczy tylko osób, spóźnialaskich, które po 11.08. zapomniały i pierwszy raz wpisują się do CEEB, czy dotyczy też osób, które do 11.08. błędnie były zgłoszone do CEEB i po 11.08 robiły korektę źródła ogrzewania albo czym opala?
zespółświadczeń6
Stażysta
Kontakt:

A śmieci? sprawdzacie kiedy osoba złożyła deklarację - w nieprzekraczalnym terminie do 11.08?
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: nowapa »

15g. Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym także, gdy główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków, do dnia 11 sierpnia 2022 r., a w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ustalono, że źródłem ogrzewania tego gospodarstwa jest źródło, o którym mowa w art. 2 ust. 1. Z przeprowadzonego wywiadu środowiskowego sporządza się notatkę służbową. Wpis do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listo-pada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków, dokonywany jest przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta z urzędu bez konieczności składania odpowiedniej deklaracji.”;
zespółświadczeń6
Stażysta
Kontakt:

Znam zapis ustawy, tylko naprawdę nie wiem jak go interpretować
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

iwonaj@ pisze: 04 lis 2022, 9:10 może mi podpowiedziec czy ta zmiana dotyczy także innych źrodł ciepła ? Bo kurde ni jak tego nie widzę :oops:
Na inne źródła ciepła też była nowelizacja. Dz.U. 2022 poz. 2243 i to czego szukasz jest w Art. 36.
elinka85
Referent
Zajmuję się: ps

Post autor: elinka85 »

zespółświadczeń6 pisze: 04 lis 2022, 9:41 Znam zapis ustawy, tylko naprawdę nie wiem jak go interpretować
Właśnie w tym problem, że każdy z nas zna zapis ustawy a już mamy dwie interpretacje!
Te ustawa od samego początku to jest jakaś klątwa!!! im bardziej ją "poprawiają" tym bardziej ją psują!

Ja też nie wiem co mam robić.... :(
roriyok
Starszy referent
Kontakt:

elinka85 pisze:Właśnie w tym problem, że każdy z nas zna zapis ustawy a już mamy dwie interpretacje!
Te ustawa od samego początku to jest jakaś klątwa!!! im bardziej ją "poprawiają" tym bardziej ją psują!

Ja też nie wiem co mam robić.... :(
Serio dużo macie wniosków gdzie ludzie po raz pierwszy zgłaszają główne źródło po 12 sierpnia? Bo to nie dotyczy tych którzy sobie "przypomnieli" że opalają węglem, a nie tylko drewnem.
elinka85
Referent
Zajmuję się: ps

Post autor: elinka85 »

ja mam bardzo dużo takich wniosków i napisałam już dużo odmów i dużo wniosków z taką sytuacją jeszcze nierozpatrzonych i nie wiem co robić...
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: nowapa »

Jak ustalić, czy pod jednym adresem gospodarstwa zamieszkują w odrębnych lokalach? Znacie definicje odrębnego lokalu?
roriyok
Starszy referent
Kontakt:

elinka85 pisze: 04 lis 2022, 9:57 ja mam bardzo dużo takich wniosków i napisałam już dużo odmów i dużo wniosków z taką sytuacją jeszcze nierozpatrzonych i nie wiem co robić...
Jeśli to jest główne źródło które nie zostało zgłoszone do 11.08.2022, to wg mnie nie ma za bardzo podstaw żeby odrzucić, trzeba robić wywiad.
ODPOWIEDZ