DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt...
no dobra a powiedzcie jak u Was w osrodkach, bedziecie chodzic na wywiady tam gdzie macie wnioski bez rozpatrzenia- tzn. czy z urzedu bedziecie działac? Czy czekacie az sie ludzie odezwa? bo slysze ze roznie to wyglada w roznych osrodkach ...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW, SR
- Kontakt:
Do wniosków, które miały się zakończyć odmowami z powodu deklaracji po 11 sierpnia i jeszcze nie wydano decyzji- wywiady ruszą w przyszłym tygodniu.pomspoł pisze: 04 lis 2022, 13:39 no dobra a powiedzcie jak u Was w osrodkach, bedziecie chodzic na wywiady tam gdzie macie wnioski bez rozpatrzenia- tzn. czy z urzedu bedziecie działac? Czy czekacie az sie ludzie odezwa? bo slysze ze roznie to wyglada w roznych osrodkach ...
Do decyzji odmownych, czekamy na nowe wnioski- ewentualnie pod koniec listopada planuję zrobić weryfikację, kto z tych osób nie złoży ponownie i poinformować o takiej możliwości. Temat do ogarnięcia, bo takich odmów mam "tylko" około 50.
Co do podwójnych gospodarstw to uznaję, że wszystkie wnioski pozostawione bez rozpatrzenia umarły i nic z nimi nie robię. Ci co już pytają, to najpierw informuję, że powinni wykorzystać drogę ustalania odrębnego adresu.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA,ŚR,WD
1. tam gdzie była odmowa - musi być nowy wniosek do 30 listopada i wywiad.
2. wnioski na ten sam adres, które już zostały bez rozpatrzenia bo minął termin - również nowe wnioski, ale tylko ci z odrębnym lokalem dającym możliwość nadania nowego adresu i tylko ci którzy przyniosą zaświadczenie, że próbują zrobić sobie nowy adres, ale do 30 listopada nie da rady.
3. wnioski na ten sam adres i inne, ale jeszcze nie minęło 60 dni rozpatrujemy po nowemu.
4. ci którzy nie złożyli deklaracji do CEEB do 11.08 - nowy wniosek, wywiad i przyznanie na rodzaj paliwa wskazany w wywiadzie i z urzędu zgłaszamy do CEEB.
5. ci którzy do 11.08. złożyli deklarację na np. drewno, a potem złożyli korektę po 11.08. na węgiel nie dostaną węgla !! mogą jedynie jeśli mają odrębny lokal pod tym samym adresem złożyć wniosek na drewno zgodnie z zasadą w pkt.2
6. Co do spóźnialskich czyli deklaracja CEEB złożona po 11.08 mam wątpliwości bo ust. 15 F i G dla mnie się łączy i oznacza F: ktoś nie złożył wniosku o dodatek węglowy pracownik jedzie robi wywiad i z urzędu robi wszystko za niego i G: TAKŻE dotyczy osób które złożyły wniosek o DW ale zapomiały o CEEB i za nich mamy ten CEEB złożyć. Wydaje mi się, że słowo także ma tu ogromne znaczenie ..... ale pewności nie mam.....raczej chodzi o ratowanie wszystkich głosów wyborczych więc spóźnialscy też dostaną.
2. wnioski na ten sam adres, które już zostały bez rozpatrzenia bo minął termin - również nowe wnioski, ale tylko ci z odrębnym lokalem dającym możliwość nadania nowego adresu i tylko ci którzy przyniosą zaświadczenie, że próbują zrobić sobie nowy adres, ale do 30 listopada nie da rady.
3. wnioski na ten sam adres i inne, ale jeszcze nie minęło 60 dni rozpatrujemy po nowemu.
4. ci którzy nie złożyli deklaracji do CEEB do 11.08 - nowy wniosek, wywiad i przyznanie na rodzaj paliwa wskazany w wywiadzie i z urzędu zgłaszamy do CEEB.
5. ci którzy do 11.08. złożyli deklarację na np. drewno, a potem złożyli korektę po 11.08. na węgiel nie dostaną węgla !! mogą jedynie jeśli mają odrębny lokal pod tym samym adresem złożyć wniosek na drewno zgodnie z zasadą w pkt.2
6. Co do spóźnialskich czyli deklaracja CEEB złożona po 11.08 mam wątpliwości bo ust. 15 F i G dla mnie się łączy i oznacza F: ktoś nie złożył wniosku o dodatek węglowy pracownik jedzie robi wywiad i z urzędu robi wszystko za niego i G: TAKŻE dotyczy osób które złożyły wniosek o DW ale zapomiały o CEEB i za nich mamy ten CEEB złożyć. Wydaje mi się, że słowo także ma tu ogromne znaczenie ..... ale pewności nie mam.....raczej chodzi o ratowanie wszystkich głosów wyborczych więc spóźnialscy też dostaną.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Co do tego punktu, to "także" z ust. 15g chyba nie dotyczy ust. 15f tylko ust. 1ANOLIS pisze: 04 lis 2022, 19:41 6. Co do spóźnialskich czyli deklaracja CEEB złożona po 11.08 mam wątpliwości bo ust. 15 F i G dla mnie się łączy i oznacza F: ktoś nie złożył wniosku o dodatek węglowy pracownik jedzie robi wywiad i z urzędu robi wszystko za niego i G: TAKŻE dotyczy osób które złożyły wniosek o DW ale zapomiały o CEEB i za nich mamy ten CEEB złożyć. Wydaje mi się, że słowo także ma tu ogromne znaczenie ..... ale pewności nie mam.....raczej chodzi o ratowanie wszystkich głosów wyborczych więc spóźnialscy też dostaną.
Art. 2 ust. 1: "Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym w przypadku, gdy (...)"
Art. 2 ust. 15g: "Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym także, gdy (...)"
(w dalszej jego części jest zresztą wprost odwołanie do Art. 2 ust. 1).
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG
- Kontakt:
A co gdy spod jednego adresu złożono np. cztery wnioski. Pierwszy wniosek już jest przyznany i wypłacony. Pozostałe trzy są zarejestrowane i są to trzy jednoosobowe gospodarstwa domowe. Pozostawiamy je bez rozpoznania? czy należy zrobić wywiad?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW, SR
- Kontakt:
Tak szczerze to dla mnie zupełnie oderwany od rzeczywistości ten przepis. Jakie zgłoszenie z urzędu? Ustne w Urzędzie niech sobie wpiszą deklarację czy może pracownik ma się sam pod tą deklaracją podpisać? Raczej realistycznie wyobrażam to sobie w ten sposób, że pracownik na wywiadzie podsuwa komuś pod nos pusty druk deklaracji i każe wypisać, ewentualnie pracownik dostarcza to do Urzędu do osób zajmujących się CEEBem. Podobnie sprawa z przyznaniem DW z urzędu bez konieczności złożenia wniosku. Nie wiem jak wy, ale ja takich wytworów nie mam zamiaru praktykować.ANOLIS pisze: 04 lis 2022, 19:41 pracownik jedzie robi wywiad i z urzędu robi wszystko za niego i G: TAKŻE dotyczy osób które złożyły wniosek o DW ale zapomiały o CEEB i za nich mamy ten CEEB złożyć.

-
- Stażysta
- Zajmuję się: DW DO
- Kontakt:
No to jest śmieszny przepis. Przecież deklaracje powinien złożyć właściciel lub zarządca budynku a nie burmistrz czy pracownik gminy. Po drugie bez złożenia wniosku... a na podstawie czego mamy wprowadzić dane do systemu typu PESEL, numer konta. Mamy zgadywaćTulli pisze: 04 lis 2022, 21:54Tak szczerze to dla mnie zupełnie oderwany od rzeczywistości ten przepis. Jakie zgłoszenie z urzędu? Ustne w Urzędzie niech sobie wpiszą deklarację czy może pracownik ma się sam pod tą deklaracją podpisać? Raczej realistycznie wyobrażam to sobie w ten sposób, że pracownik na wywiadzie podsuwa komuś pod nos pusty druk deklaracji i każe wypisać, ewentualnie pracownik dostarcza to do Urzędu do osób zajmujących się CEEBem. Podobnie sprawa z przyznaniem DW z urzędu bez konieczności złożenia wniosku. Nie wiem jak wy, ale ja takich wytworów nie mam zamiaru praktykować.ANOLIS pisze: 04 lis 2022, 19:41 pracownik jedzie robi wywiad i z urzędu robi wszystko za niego i G: TAKŻE dotyczy osób które złożyły wniosek o DW ale zapomiały o CEEB i za nich mamy ten CEEB złożyć.![]()

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
- Kontakt:
Dla tych pozostałych 3 gospodarstw domowych zawiadomienie, że wnioski bez rozpatrzenia ale z dopiskiem art.2 ust. 3c.rainbow pisze: 04 lis 2022, 20:14 A co gdy spod jednego adresu złożono np. cztery wnioski. Pierwszy wniosek już jest przyznany i wypłacony. Pozostałe trzy są zarejestrowane i są to trzy jednoosobowe gospodarstwa domowe. Pozostawiamy je bez rozpoznania? czy należy zrobić wywiad?
W przypadku gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe i w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach, nie stosuje się ust. 3a i 3b do gospodarstwa domowego, którego źródłem ogrzewania jest oddzielne lub współdzielone źródło ciepła.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
a kto takie zaświadczenie ma wystawić i gdzie jest zapis, że należy dołączyć takie zaświadczenie ?ANOLIS pisze:2. wnioski na ten sam adres, które już zostały bez rozpatrzenia bo minął termin - również nowe wnioski, ale tylko ci z odrębnym lokalem dającym możliwość nadania nowego adresu i tylko ci którzy przyniosą zaświadczenie, że próbują zrobić sobie nowy adres, ale do 30 listopada nie da rady.
Tulli pisze:
a nie miała być zmiana, że jak ktoś składał korektę deklaracji ( drewno - drewno węgiel ) to jedzie pracownik i to sprawdza, potwierdza lub nie ?Tulli pisze:5. ci którzy do 11.08. złożyli deklarację na np. drewno, a potem złożyli korektę po 11.08. na węgiel nie dostaną węgla !! mogą jedynie jeśli mają odrębny lokal pod tym samym adresem złożyć wniosek na drewno zgodnie z zasadą w pkt.2
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
Mogłabym prosić wzór takiego zawiadomienia? chciałabym porównać z moim.pawel.w pisze: 07 lis 2022, 10:04Dla tych pozostałych 3 gospodarstw domowych zawiadomienie, że wnioski bez rozpatrzenia ale z dopiskiem art.2 ust. 3c.rainbow pisze: 04 lis 2022, 20:14 A co gdy spod jednego adresu złożono np. cztery wnioski. Pierwszy wniosek już jest przyznany i wypłacony. Pozostałe trzy są zarejestrowane i są to trzy jednoosobowe gospodarstwa domowe. Pozostawiamy je bez rozpoznania? czy należy zrobić wywiad?
W przypadku gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe i w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach, nie stosuje się ust. 3a i 3b do gospodarstwa domowego, którego źródłem ogrzewania jest oddzielne lub współdzielone źródło ciepła.
Oprócz DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt... - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
dodatek węglowy konto spółdzielni mieszkaniowej
Dodatek węglowy funkcja c.o i c.w.u
Sygnity - Lista wniosków ze wspólnym adresem zamieszkania
Dostaniecie coś ze środków na obsługę?
Wzór informacji dot. przyznania dodatku węglowego
Złość wnioskodawców
Dodatek węglowy
zmiana składu rodziny po wypłacie dodatku osłonowego
dom w innej gminie niż miejsce zamieszkania
Dodatek węglowy-procedura postepowania
Dorosłe rodzeństwo i dwa gospodarstwa na 1 lokal
dodatek węglowy pytanie
deklaracja na piec nie oddany dom
Naruszenie dyscypliny finansów publicznych!!!
Kotłownia
wysyłka informacji o przyznaniu