dwóch właścicieli mieszkani każdy do 1/2 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 21 maja 2015, 12:18

Wniosek o dod. mieszk. złożył jeden z właścicieli mieszkania, drugi nie zamieszkuje. Czy dodatek można przyznać do całej powierzchni mieszkania czy do 1/2. Może oświadczenie drugiego właściciela, że nie zamieszkuje w tym mieszkaniu i wtedy liczyć całą powierzchnię mieszkania ?
agata-m

Napisano: 21 maja 2015, 14:49

jeśli nie ma podziału fizycznego i gość zamieszkuje w całości możesz śmiało przyznać na całość ....
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 20:34

Nie tylko możesz, ale wręcz musisz. Nie widzę alternatywy (!!!).

Swoją drogą co i raz na forum problem z tego typu udziałami we własności, a ja ciągle tego problemu ani nie rozumiem ani nawet nie widzę. :mrgreen: Może ktoś wreszcie mnie oświeci skąd problem.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 21:29

PCW może oświeci cię wcześniej już użyte przeze mnie zdanie .......... ojjjjjjjj dzieciaki dzieciaki na lekcjach nie uważacie formu nie czytacie........... i ot w tym cały problem :D
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 22:55

Dziękuję serdecznie Pozdrawiam :P :P
agata m.

Napisano: 25 maja 2015, 10:42

Jeżeli jeden ze współwłaścicieli nie mieszka to musi użyczyć/wynająć połowę mieszkania temu drugiemu aby mógł korzystać z dodatku mieszkaniowego na całe mieszkanie.
Każdy z obydwu współwłaścicieli ma tytuł prawny tylko do połowy mieszkania.
Dziękuję Państwu
ps. dlaczego na mnie nie głosowaliście;(
Bronisław K.

Napisano: 26 maja 2015, 21:08

Bronisław K. pisze:Jeżeli jeden ze współwłaścicieli nie mieszka to musi użyczyć/wynająć połowę mieszkania temu drugiemu aby mógł korzystać z dodatku mieszkaniowego na całe mieszkanie.
Czy na pewno? Ja mam wątpliwości.
Zastanawiam się bowiem m.in. jak to jest z płaceniem w przypadku współwłasności. Jeśli jeden mieszka i zameldował się tu, a drugi w trzecim mieście, to ten drugi musi płacić połowę za pierwszego??? Za połowę jego śmieci, połowę wody, połowę ogrzewania itd??? Czy Bronisław K go zmusi??? :lol:
Bronisław K. pisze: Każdy z obydwu współwłaścicieli ma tytuł prawny tylko do połowy mieszkania.
Jeśli tak to której? Lewej czy prawej? A drzwi wejściowe czyje i kto zamek naprawi???
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2015, 21:57

PCW nie czepiaj się do Bronka......... on styl nietoperza w dodatkach reprezentuje ;)
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2015, 11:11

Odpowiedzcie sobie na pytanie czy współwłaściciel ma prawo do całego mieszkania czy do części?
A skąd wiecie że drugi współwłaściciel wyraża zgodę na korzystanie z jego części mieszkania?
Chłopcy ogarnijcie się.
Spółdzielnie albo dzielą czynsz/opłaty proporcjonalnie do własności albo umowa użyczenia/najmu na pozostałą część i wtedy całość czynszu/opłat bierzemy.
Ale wiecie co: róbta co chceta co to mnie obchodzi :ugeek: :geek: :mrgreen: :| :arrow: :idea: :?: :!: :roll: :twisted: :evil: :cry: :oops: :P :x :lol: 8-) :? :shock: :o :( ;) :) :D
Pierwsza Dama

Napisano: 27 maja 2015, 12:00

Ale wiecie co: róbta co chceta co to mnie obchodzi
z tym zdaniem zgadzam się w 100%
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny